Actrițele Nicoleta Lefter, Adina Andrei Lucaciu și Irina Velcescu, protagonistele spectacolului lectură DE TREI ORI
16 November 2020
Editura Casa Radio la Gaudeamus Radio România XXVII: Sub semnul prieteniei
16 November 2020

Eveniment live & online: „Paul Celan – 100 ani. Din și despre operă (lectură și comentarii)”

Luni, 23 noiembrie 2020, ora 18:00

Eveniment live & online

Cu prilejul aniversării a 100 de ani de la nașterea poetului și traducătorului Paul Celan, Centrul Cultural German, în parteneriat cu Editura Polirom, organizează în data de 23 noiembrie 2020, începând cu ora 18:00, evenimentul online „Paul Celan – 100 ani. Din și despre operă (lectură și comentarii)”.

Evenimentul va debuta cu o discuție moderată de prof. dr. dr. h. c Andrei Corbea-Hoișie, la care vor lua parte: prof.univ. dr. Gabriel Horațiu Decuble (Director al Departamentului de Limbi și Literaturi Germanice la Universitatea din București), conf. univ. dr. Laura Cheie (Șef al Colectivului de Germanistică la Universitatea de Vest Timișoara) și George State (poet și traducător, redactor la „Transylvanian Review“ din Cluj).

Pentru a omagia opera poetului, în partea a doua a serii, readucem în atenția publicului câteva dintre poemele sale celebre, care vor fi citite în limba română de traducătorul George State și Octavian Jighirgiu (actor și conf. univ. dr. la Facultatea de Teatru, din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu“ din Iași), iar Klara Kruse Rosset (Asistent DAAD la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași) va citi câteva dintre poeziile autorului în original, în limba germană.

Evenimentul va avea loc online via Zoom și va putea fi urmărit live pe pagina de Facebook a Centrului Cultural German Iași https://www.facebook.com/CentrulCulturalGermanIasi.

Paul Celan (pseudonimul lui Paul Peisah Antschel), considerat unul dintre marii poeţi germani moderni, s-a născut la 23 noiembrie 1920, într-o familie de evrei germanofoni la Cernăuţi. A trăit în România şi, după șase luni petrecute la Viena, s-a stabilit în 1948 în Franţa. A scris în limba germană şi a tradus în germană literatură franceză, rusă, engleză, italiană, portugheză și română. Între 1945-1947 a scris poeme în limba română și a tradus de asemenea în română din Lermontov, Cehov și Kafka. Pentru opera sa literară, a primit în 1958 Premiul literar al Orașului hanseatic Bremen, iar în 1960, premiul Georg Büchner, una dintre cele mai înalte distincții literare ale Germaniei.