21 de filme în cursa pentru Cel mai bun film românesc la Premiile Gopo 2017
23 January 2017
Avanpremiera la ICR:Materik. Poziția incomodă din care ne rugam, un documentar de Manuela Morar
23 January 2017

Evenimente la Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României vă invită la o suită de evenimente prilejuite de expozițiile temporare „Artă pentru popor? Plastica oficială românească între 1948-1965” și „Anatomia restaurării”.

Joi 26 ianuarie ora 16.30 Profesor Universitar Dr. Augustin Ioan susține conferința Stalinism: strategii de exit. Plecând de la documente de partid care au marcat despărțirea de stalinism în marea țară a socialismului biruitor și urmările pe care le-au avut acestea asupra arhitecturii din unele țări satelit, inclusiv din România, Augustin Ioan va explora legătura dintre baza ideologică a arhitecturii „pentru popor” și modernismul limbajului plastic afișat de noile clădiri.

Dedicată realismului socialist, expoziția  „Artă pentru popor? Plastica oficială românească între 1948-1965” analizează traseul plasticii româneşti în perioada de început a orânduirii comuniste în țara noastră. Ea punctează momente care au marcat decisiv stilistica primilor ani şi urmărește metamorfoza survenită într-o vreme în care arta plastică a reprezentat pentru aparatul de stat o metodă eficientă de alfabetizare (astăzi am spune probabil de „îndoctrinare”) vizuală a cetăţeanului. Imagini recurente au participat prin forța lor de persuasiune la construirea viziunii comuniste asupra lumii.

Sâmbătă 28 ianuarie ora 11 Raluca Cășaru, restaurator, prezintă De la fibra textilă în laboratorul de restaurare, o incursiune în lumea materialelor și a tehnicilor folosite atât în procesul de realizare a diferitelor obiecte textile cât și în cel de restaurare. Fragile și totuși incredibil de rezistente, parcurgând un drum lung, presărat cu nenumărate etape, obiectele textile din expoziție sunt depozitare ale unor istorii fascinante.

Expoziția „Anatomia restaurării”  reunește 80 de lucrări restaurate în ultimele patru decenii. Ilustrative pentru toate genurile artistice, de la pictură, sculptură, grafică, la textile și arte decorative europene și orientale, ele aduc în prim plan importanța restaurării atât în viața muzeului în general cât și în cea a fiecărei opere de artă în parte. Tururi ghidate și prezentări susținute de specialiștii diferitelor laboratoare familiarizează publicul cu diversele etape parcurse în procesul de restaurare, de la investigații premergătoare până la redobândirea aspectului originar.

Expozițiile „Artă pentru popor? Plastica oficială românească între 1948-1965” și „Anatomia restaurării” pot fi vizitate până pe 2 aprilie 2017.