Oaza de muzica – PASAREA ROCK
21 September 2016
Festivalul Muzicii Românești, la o nouă ediție
21 September 2016

Expoziția PIERRE ALECHINSKY ȘI SCRIITORII

Muzeul Național de Artă al României, Delegația Valonia-Bruxelles la București și Centrul Gravurii și al Imaginii imprimate din La Louviere au plăcerea să vă invite marți, 27 septembrie 2016, orele 11.00 la conferința de presă care anunță deschiderea expoziției de grafică Pierre Alechinsky și scriitorii.

Conferința de presă va avea loc în Sălile Kretzulescu ale MNAR în prezența dnei Catherine de Braekeleer, Directoarea Centrului Gravurii și al Imaginii imprimate din La Louviere, a dlui Eric Poppe, Delegat al Valoniei-Bruxelles la București și a dlui Călin Stegerean, Director General al Muzeului Național de Artă al României.

În fiecare an, începând din 2002, Muzeul Național de Artă al României a găzduit în spațiile sale câte o expoziție realizată în colaborare cu o instituție culturală din Valonia-Bruxelles. Anul acesta, Centrul Gravurii și al Imaginii imprimate din La Louviere ne propune o incursiune în universul creației lui Pierre Alechinsky, printr-o selecție de lucrări rezultate din colaborarea cu scriitori precum Michel Butor, Eugene Ionesco, François Nourissier sau Emil Cioran.

Expoziția Pierre Alechinsky și scriitorii aduce în prim-plan opera unui artist de incontestabilă anvergură internațională, problematizată din unghiul imagine — text. Este vorba de un număr de 66 de opere de grafică — ilustrație de carte, afiș, gravură — realizate în intervalul 1967-2007 și configurate în jurul raportării sale, deopotrivă artistice și intelectuale, la operele unor scriitori consacrați.

Născut la Bruxelles în 1927, Pierre Alechinsky s-a specializat în ilustrația de carte, studiind tipografia, fotografia și tehnicile de imprimare la Școala națională superioară de Arhitectură și Arte vizuale din La Cambre (Bruxelles). Este unul dintre reprezentanții majori ai artei belgiene de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Dincolo de colaborarea din anii 1949-1951 cu faimoasa grupare internațională CoBra, Pierre Alechinsky s-a impus în arta contemporană a ultimei jumătăți de secol ca artist complex — pictor, grafician, poet — preocupat de relația intimă dintre formă, configurație, semn și grafem.

Expoziția dedicată lui Pierre Alechinsky, care va împlini 89 de ani pe 19 octombrie, este organizată de Delegația Valonia-Bruxelles la București, Centrul Gravurii și al Imaginii imprimate din La Louviere și Muzeul Național de Artă al României în cadrul Programului de cooperare între Valonia-Bruxelles și România.

Accesul la vernisaj se face pe bază de invitație.

Conferința de presă: marți 27 septembrie 2016, orele 11.00

Vernisaj: miercuri, 28 septembrie 2016, orele 18.00

Durata: 28 septembrie 2016 — 31 ianuarie 2017

Locație: Muzeul Național de Artă al României, Sălile Kretzulescu

Parteneri media:

RFI România, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Arhitectura, Igloo, Zeppelin, Regard