Covid-19: Teatrele “au nevoie de suportul Cosiliului pentru Arte pentru a supraviețui”
16 October 2020
PORTRET: 100 de ani de la naşterea actriţei şi omului politic grec Melina Mercouri
18 October 2020

Festivalul AMIFRAN în pandemie

Când, la început de septembrie, spre dezamăgirea amifranilor, pierdusem orice speranță de a face Festivalul live și am trecut, cu inima strânsă, la mult hulita variantă de avarie on-line, am fost foarte sceptic.

Numărul mare de răspunsuri pozitive venite din țară, de la obișnuiții festivalului arădean, ne-a încurajat însă să lansăm invitații în rețeaua festivalurilor de teatru francofon ARTDRALA tocmai pentru a încerca să păstrăm anvergura internațională a proiectului.

Cea de-a 28 a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Tânăr Francofon AMIFRAN se va desfășura așadar în perioada 20-24 octombrie, în varianta on line și va reuni creații ale liceenilor din România, Canada (Québec) și Rusia. Pentru prima dată festivalul AMIFRAN propune o temă comună ca reacție la vremurile pe care le traversăm la nivel global : LA FRATERNITE, iar trupele au fost invitate să trateze subiectul într-un interval de timp limitat. În dorința noastră de a menține structura consacrată a festivalului, componentei de creație i-am adăugat-o și pe cea formativă. Educația spectatorului se va realiza în patru sesiuni de dezbateri pe zoom, animate de profesioniști din Franța, în cadrul cărora tinerii vor fi stimulați să-și spună părerile în legătura cu producțiile vizionate. În plus, 12 propuneri de ateliere ale unor profesioniști francofoni din Franța, Canada și România, sub forma unor clipuri video, vor încerca să răspundă unui al treilea obiectiv al festivalului : sensibilizarea tinerilor cu arta teatrală. Și nu în ultimul rând, ediția 2020 își propune să apropie tânăra generație de viața și opera poetului Guillaume Apollinaire de la a cărui naștere se împlinesc 140 de ani. În acest sens, am propus fiecărei trupe de liceeni câte un poem de Apollinaire invitând-o să-l « pună în scenă » într-un videoclip, și el cu o durată determinată. Iar textul lui Apollinaaire « Les mamelles de Tirésias » va constitui tema tradiționalului concurs de cultură franceză pe care îl dedicăm în fiecare an unui dramaturg francez și unuia dintre textele sale reprezentative.

Toate aceste secvențe ale festivalului vor fi publicate pe pagina de facebook a Amifranului începând de marți 20 octombrie până sâmbătă 24 octombrie între orele 20 și 22.30. Programul detaliat se găseste la adresa :

https://www.facebook.com/amifran

Nu putem încheia fără a menționa și mulțumi partenerilor noștri fideli : Ambasada FranțeiInstitutul Francez din România, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”sponsorului principal, FUNDAȚIA ALBER, sponsorilor noștri: Clubul Richelieu InternationalAsociația “Europeanul”, Asociația „Sfântul Martin”, precum și Tipografia „Poudique”.

Bon festival!