„AMIGO” a câștigat Dracula Trophy, premiul pentru cel mai bun film de lungmetraj, în cadrul festivalului internațional de film fantastic, Dracula Film Festival, ediția 2020
19 October 2020
Lungmetrajul de debut al Andrei Tarara, Noi împotriva noastră, proiectat în premieră mondială la Festivalul Internațional de Film Documentar de la Jihlava
20 October 2020

Festivalul de film documentar pentru liceeni luna.doc#7- Monica Stroe, sociolog: „Adolescenții înţeleg impactul fenomenului fake news şi au deja formate mecanisme de recunoaştere a ştirilor false”

Ne lovim tot mai des de fenomenul știrilor false, fenomen considerat a fi printre români mai periculos chiar decât terorismul. Potrivit unui studiu național, cei mai mulți români percep canalele media tradiționale drept cele mai de încredere, în special radioul și televiziunea, mediul online fiind însă preferatul tinerilor. Cu toate acestea, se pare că 2 din 10 români distribuie știri false pe rețelele de socializare.

Un studiu realizat recent în Statele Unite ale Americii a arătat că tinerii preferă să se informeze în proporție de 39% de pe Youtube, 33% de pe Instagram și 25% de pe Facebook – platforme de altfel cunoscute pentru puterea lor de răspândire a știrilor false. Și, așa cum ne putem imagina, tinerii nu sunt deloc imuni la dezinformare, ci dimpotrivă. Andra Petrariu, realizatoarea emisiunii Orașul vorbește, a aflat care este situația în țara noastră de la sociologul Monica Stroe, coautor al unei microcercetări privind modurile în care se informează adolescenții din România:

Fenomenul fake news poate fi combătut prin educație. Iar educație se poate face foarte frumos prin intermediul filmelor. Astfel generația Z poate lupta în această perioadă cu fenomenul fake news în cadrul Festivalului de film documentar pentru liceeni luna.doc#7.

Oana Ghera, vicepreședinte al Asociației Bloc Zero, organizator al festivalului, invitată în Orașul vorbește:

În cadrul Festivalului luna.doc care începe astăzi și se desfășoară până în data de 10 noiembrie, profesorii din toată țara și elevii acestora vor avea ocazia să vizioneze online o selecție de opt documentare (de lung, mediu și scurt metraj) care abordează diverse aspecte ale fenomenului fake news.