„Paznicul frontierei”
25 June 2019
Festivalul de film „Lumi comuniste pe ecran: Dincolo de alb și negru”
26 June 2019

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu – cel mai amplu eveniment dedicat artelor spectacolului din Sezonul România-Franța

Peste 70 de evenimente s-au desfășurat, timp de 10 zile, în cadrul Sezonului România-Franța la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Povestea Franței la FITS s-a scris la această ediție cu teatru, circ, dans, lansări de carte, conferințe sau spectacole lectură, dar și cu inaugurarea primului muzeu digital din România: Micro-Folie Sibiu. Creația franceză contemporană a fost invitată de onoare în sălile de spectacol sau conferință, precum și în numeroase spații neconvenționale.

Zeci de mii de spectatori au aplaudat manifestările din cadrul Sezonului la cel mai mare festival de artele spectacolului din România și al treilea din Europa, după Edinburgh și Avignon. „Străzile Sibiului, Piața Mică, Piața Mare, Piața Habermann și pietonala Nicolae Bălcescu au devenit spații de joc pentru cele mai mari companii de teatru de stradă și circ contemporan din Franța: Aérosculpture, Plasticiens Volants, Bilbobasso, Mademoiselle Paillette sau Barolosolo. În sălile de spectacol arhipline, publicul sibian a descoperit creații de la Théâtre de la Ville din Paris, de la Bouffes du Nord sau Théâtre National de Bretagne. Scena dedicată muzicii contemporane din Piața Mare a fost, anul acesta, exclusiv gazda unor artiști francezi: Brockenback, Juniore, Adam Naas, Pépite sau Radio Elvis. De asemenea, s-au desfășurat o serie de spectacole-lectură realizate în parteneriat cu Théâtre du Rond Point. Este important faptul că prezența franceză la Sibiu s-a adresat tuturor tipurilor de public. De la familiile cu copii, la tineri și până la publicul specializat, fiecare a găsit în acest program generos elemente de interes care se înscriu în vocația Sezonului, aceea de a actualiza imaginea pe care cu toții o avem față de Franța,” a precizat Andrei Țărnea, comisarul român al Sezonului.

„Aproape un sfert din programul FITS de anul acesta s-a desfășurat sub egida Sezonului România-Franța. Acesta este un moment cheie al Sezonului, probabil cel mai important dacă ne gândim la numărul companiilor invitate, și anume 28, sau al concertelor. Este o prezență importantă, dar și simbolică pentru că acest festival a avut dintotdeauna o legătură strânsă cu Franța, o intimitate aparte. Toți marii artiști francezi au fost invitați de-a lungul timpului la Sibiu. Parteneriatul dintre FITS și Sezon este simbolic fiind o întâlnire remarcabilă într-o atmosferă fantastică,” a spus Jean-Jacques Garnier, comisarul francez al Sezonului.

Sezonul România-Franța a oferit o stea pe Aleea Celebrităților din Sibiu actorului și regizorului francez Emmanuel Demarcy-Mota, director al Theatre de la Ville din Paris. „Este o onoare, o plăcere și o bucurie să primesc această stea. Este o bucurie și faptul că mă aflu în România pentru că pentru mine teatrul este povestea unei mari familii, iar publicul de aici de la Sibiu a fost extraordinar de fiecare dată când spectacolele mele au fost invitate. Cred că Festivalul Internațional de Teatru oferă o șansă deosebită acestui oraș. FITS dezvăluie în fiecare an artiști din nenumărate domenii, iar statutul pe care și l-a creat onorează relațiile culturale europene și mondiale,” a declarat Emmanuel Demarcy-Mota.

Sezonul România-Franța se desfășoară în România până pe 14 iulie și are ca vocație reînnoirea imaginii și percepției pe care cele două țări le au una față de cealaltă, cât și întărirea legăturilor economice, științifice și culturale care le leagă în mod istoric. Secvența din România a Sezonului dezvăluie dinamismul și imaginația creatorilor și companiilor, ca o oglindă a societăților noastre, depășind clișeele asociate Franței. Pentru mai multe informații: www.sezonulromaniafranta.ro

Sezonul România-Franța 2019 este organizat de următoarele instituții:

Din partea României: Ministerul Afacerilor Externe, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Turismului, Ministerul Cercetării și Inovării, Ministerul Educației, Ministerul Economiei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri și Antreprenoriat, Ambasada României la Paris și Institutul Cultural Român.

Comisar general: Andrei Țărnea

Din partea Franței: Institutul Francez cu sprijinul Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe, Ministerului Culturii, Ministerului Economiei și Finanțelor, Ministerului Educației Naționale, Ministerului pentru Învățământ Superior, Cercetare și Inovare, Ministerului Tranziției Ecologice și Solidarității, Ministerului Sportului, al Ambasadei Franței la București, al rețelei filialelor Institutului Francez din România și al Alianțelor franceze.

Comisar general: Jean-Jacques Garnier

Mai multe informații se regăsesc pe cele două site-uri: www.sezonulromaniafranta.ro și www.saisonfranceroumanie.com.