„Doctorul Jekyll și domnul Hyde” de Robert Louis Stevenson, în premieră la Teatrul Naţional Radiofonic
15 October 2018
Pe 19 octombrie, Teatrul Stela Popescu prezintă două spectacole
15 October 2018

Festivalul Internațional de Teatru Tânăr Francofon AMIFRAN

En avant, la francophonie !

Credincios unei tradiții care are piatra de temelie în 1993, Festivalului Internațional de Teatru Tânăr Francofon AMIFRAN se va desfășura pe scena Teatrului Clasic « Ioan Slavici » din Arad, între 20 și 26 octombrie. Această a 26 – a ediție reunește peste 250 de liceeni din Canada, Rusia (prezente în festival cu câte două trupe), Bulgaria, Ungaria, Italia, Cehia și România, în total 22 de spectacole. Din țară vor urca pe scena teatrului francofoni din București (două licee), Baia Mare, Bistrița, Cluj Napoca, Constanța, Craiova (premieră), Dej, Huedin, Iași, Sighetu Marmației, Slobozia,Târgu Jiu (cu trei licee) și, bineînțeles, Amifranii arădeni și cadeții acestora, Miniamifranii. Un repertoriu inspirat cu precădere din teatrul modern și contemporan din care nu vor lipsi Jean Giraudoux, Eugène Ionesco, Matei Vișniec, Pierre Desproge, Alexandre Vampilov, Xavier Durringer, Hristo Boicev, Emmanuel Robles dar și creații originale. Miniamifranii vor juca povestea plină de tâlc a lui Camelie Dargis  « Minunata călătorie a prințesei Morgane » iar amifranii, textul actorului și dramaturgul arădean Ioan Peter « Tot ce se dă ». Cu acest spectacol amifranii au participat , în luna iulie, la cea de a 30- a ediție a Întâlnirilor Teatrului Tânăr European de la Grenoble.

Precum în anii precedenți, liceeni vor efectua 9 ore de sensibilizare/formare teatrală pe parcursul a trei dimineți în cadrul unor ateliere conduse de actori din România, Franța, Italia, Québec, Austria și care propun teme dintre cele mai variate : mișcare scenică, clown, improvizație, marionete, animație de obiecte, cânt, scenografie și costume, commedia dell’arte, dans etc . Va exista și un moment de restituire concretizat în « Spectacolul atelierelor » în care tinerii din cele 16 ateliere vor prezenta un fragment relevant din ceea ce au învățat. Din oferta de ateliere nu lipsește, nici anul acesta, atelierul de dansuri populare românești destinat cu precădere liceenilor din străinătate. Considerăm relevant faptul că, pentru al doilea an consecutiv, festivalul Amifran reprezinta un teren de practică pentru o școală de teatru din Franța : este vorba despre Centrul de studii artistice din Lyon « Arts en scène » care trimite 5 studenți pentru a efectua practică pe lângă actorii profesioniști români și străini care conduc atelierele.

Deși festivalul nu este unul competitiv, el propune totuși două întreceri. Întâi, concursul-spectacol dedicat, în fiecare an, câte unui dramaturg francez și unuia dintre textele sale reprezentative. Anul acesta ne propunem să stimulăm curiozitatea, imaginația și creativitatea liceenilor invitându-i să se întreacă pe tema : Edmond Rostand și piesa sa « Cyrano de Bergerac ». Al doilea concurs, intitulat « Dincolo de cortină », este unul de fotografii. Toți participanții vor fi premiați de către Clubul Richelieu Internațional.

Și muzica franceză își are locul ei în cadrul acestei a 26-a ediții. Întâmpinăm participanții de anul acesta cu un concert în jurul pianului din foaierul teatrului la care Marina Iurakova îl va acompania pe șansonetistul Roman Kisselev, ambii din Moscova. Va fi o ocazie să facem o reverență celui ce a fost Charles Aznavour. Festivalul oferă un al doilea moment muzical susținut de cântărețul francez Xavier Machault acompaniat de basistul Martin Debisschop și care ne propun o relectură originală a unui disc al anilor 70 din secolul trecut “Incendiu” aparținând lui Brigitte Fontaine și Areski. In fine, in cadrul « serii de adio » prin fața microfonului se vor perinda toate trupele străine dar și una românească care vor interpreta câte două cântece din repertoriul național pentru ca apoi trupa CORSO din Arad să anime ultima seară a festivalului.

Precum în anii precedenți, finanțatorii principali ai festivalului Amifran sunt Consiliul Municipal Arad, prin Centrul Municipal de Cultură, Ministerul Tineretului și Sportului București, Institutul francez din România, Organizația Internaționala a Francofoniei București, Centrul Cultural Județean Arad.