Se pun în vânzare biletele la FNT 2017!
15 September 2017
AUDIO Spectacole pentru copii pe scena Festivalului Internațional George Enescu
17 September 2017

Festivalul TRANZIT FESzT însuflețește orașul Satu Mare!

Festivalul Internațional de Teatru TRANZIT FESzT a avut un debut spectaculos aseară la Satu Mare, o imensă paradă colorată, prinți și prințese, regi, regine, pirați, vrăjitori, artiști pe picioroange, mimii și trupa de voluntari au surprins omenii din oraș și i-au condus spre strada Horea.

După discursurile oficiale, spectacolul ”Exit”, coproductie a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, a Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ din Arad și а Teatrului National din Sombor, a deschis festivalul.

În zilele următoare, sâmbătă 16 și duminică 17 septembrie, sunt programate spectacolele Teatrului de Nord, Trupa Harag György și secția română: ”Cu pietre în buzunar” și ”Cabinierul”; monodrama ”Julia” de la Teatrul Csokonai din Debrecen, ”Biedermann și incendiatorii” în regia lui Tompa Gábor, Teatrul German din Timișoara. Spectacolul ”Absolut!” cu Marcel Iureș, regia Alexandru Dabija, are loc luni 18 septembrie, ora 19.00 în Sala mare a Teatrului.

www.teatruldenord.ro

https://www.facebook.com/tranzitfeszt/

 

Sâmbătă 16 septembrie, ora 17.00, Casa de Cultură – Amfiteatru

Teatrul de Nord Satu Mare, Trupa Harag György

CU PIETRE ÎN BUZUNAR de Marie Jones

Regia artistică: Balogh Attila

Decorul: Dobre-Kóthay Judit inv.

Costumele: Dobre-Kóthay Judit inv.

Traducător: Tamás Anna

Asistent scenografie: Szabó Anna

Distribuţie

Jake Quinn: Moldován Blanka

Charlie Conlon: Rózsa László

Durata spectacolului: 2 h. cu o pauză de 15 min.

Jake și Charlie trăiesc într-un mic sat din Irlanda, unde sosește o echipă de filmare de la Hollywood pentru a realiza un film. Cei doi sunt selectați ca figuranți.

Marie Jones, scriitoare din Belfast, creează pe scenă cu ajutorul acestor două personaje o întreagă lume, ele interpretând toate personajele pe care le întâlnesc pe parcursul filmărilor.

Piesa Cu pietre în buzunar i-a adus scriitoarei faima internațională, fiind tradusă în diferite limbi.

Preț bilete: 18 lei

Sâmbătă 16 septembrie, ora 19.00, Teatrul de Nord – Sala Mare

Teatrul de Nord Satu Mare

 CABINIERUL de Ronald Harwood

Regia artistică: Ovidiu Caița

Scenografia: Alexandru Radu

Light design: Lucian Moga, Alexandru Dancu

Peruchier: Marius Reitter

Distribuția:

Domnul – Radu Botar

Norman – Ciprian Vultur

Durata: 2 ore (fără pauză)

O poveste despre visele, frământările, căutările, neliniștile, puterea, uneori neputința, trăirile profunde și neștiute ale oamenilor dăruiți scenei.

Un spectacol despre noi, mai mult sau mai puţin artişti, despre noi ca oameni, despre noi cu de toate și cu toate, îmbrăcați şi dezbrăcaţi, fără pretenţii absurde şi fără orgolii ci doar cu dorinţa sinceră de… a ne face treaba bine… Restul? E mai mult decât atât… (Radu Botar)

Preț bilete: 35, 30, 25, 10 lei

Duminică 17 septembrie, ora 17.00, Casa de Cultură – Sala Mare (cu publicul pe scenă)

Teatrul Național Csokonai, Debrecen

JULIA – convorbiri despre iubire de Visky András

Regia artistică: Szabó K. István

Imagine: Szabó K. István

Scenografia: Balázs András

Compozitor: Ovidiu Iloc

Asistent regie-regizor tehnic: Juhász Andrea

Julia: Ráckevei Anna

Durata spectacolului: 1 h. 30 min. (fără pauză)

Monodrama Júlia – convorbiri despre iubire prezintă destinul tragic al familiei autorului. Tatăl său a fost preot reformat în Ungaria iar după al Doilea Război Mondial se mută împreună cu tânăra sa soție în Transilvania. Drept rezultat al noii ideologii instaurate în 1956, dictatura comunistă din România îl condamnă la 22 de ani de închisoare. La puțin timp, soția sa, Júlia, împreună cu cei șapte copii ai lor, sunt duși în lagărul din Delta Dunării. Femeia nu știe dacă soțul ei mai trăiește sau nu. Chiar și în aceste momente de grea cumpănă, Júlia dă dovadă de dragoste și fidelitate. Rămâne fidelă credinței în Dumnezeu, soțului și copiilor.

Piesa este una dintre cele mai reușite drame scrise în ultimii ani, este jucată în multe teatre din Ungaria și Transilvania și este prima dramă contemporană invitată la New York Internațional Fringe Festival.

Preț bilete: 18 lei

Duminică 17 septembrie, ora 19.00, Teatrul de Nord – Sala Mare 

Teatrul German de Stat Timișoara

BIEDERMANN UND DIE BRANDSTIFFLER

(BIEDERMAN ȘI INCENDIATORII)

de Max Frisch

Regia: Tompa Gábor

Decorul și light-design-ul: Helmut Stürmer

Costumele: Carmencita Brojboiu

Coregrafia: Florin Fieroiu

Muzica originală: Vasile Șirli

Pregătirea muzicală: Roxana Ardeleanu

Distribuția:

Domnul Biedermann – Franz Kattesch

Babette, soția lui – Enikő Blénessy

Anna, o menajeră – Ioana Iacob

Schmitz, un lupător – Radu Vulpe

Eisenring, un chelner – Rareș Hontzu

Un polițist – Konstantin Keidel

Un Doctor în filozofie – Ida Jarcsek-Gaza

Văduva Knechtling – Olga Török

Corul, alcătuit din pompieri: Dana Borteanu, Isa Berger, Tatiana Sessler-Toami, Silvia Török, Oana Vidoni, Anne-Marie Waldeck, Isolde Cobeţ

Durata spectacolului: 2 h (fără pauză)

„În excelentul spectacol montat de Tompa Gábor la Teatrul German de Stat din Timişoara nu este uitat nimic. Spectacolul e minuţios gândit, paginat scenic exemplar, aspectele vizuale sunt desăvârşite, tempo-ritmul e sans défaut.

Totul începe în cel mai realist chip, într-un interior tipic burghez ce nu poate să nu te ducă cu gândul la universul spaţial din Cântăreaţa cheală şi se încheie grotesc, exploziv, puternic colorat, demonic. Ca un fel de messe noire. Ca o sarabandă dezlănţuită. Spectacolul fiind gândit asemenea unui avertisment în privinţa viitorului unei omeniri indiferente, nepăsătoare, deloc dispusă să vadă ce se aflădincolo de organisme şi concepte. Şi pentru că teatrul este oglinda lumii, aşa cum o ştim de mai bine de 400 de ani de la marele Shakespeare, nu trebuie să ne mire nicidecum că regizorul, în deplin acord cu scenograful Helmut Stürmer, a avut ideea ca totul să se petreacă într-un teatru, casa d-lui Biedermann amintind de clădirile destinate acestui scop în vremea spiritului tutelar al literaturii dramatice universale.” (Mircea Morariu, în ziarul Adevărul)

trailer spectacol: https://vimeo.com/202193108

Preț bilete: 35, 30, 25, 10 lei

Luni 18 septembrie, ora 19.00, Teatrul de Nord – Sala Mare

Teatru Act București

ABSOLUT! după ”Ivan Turbincă” de Ion Creangă

Regia artistică: Alexandru Dabija

Un spectacol cu MARCEL IUREŞ

Durata spectacolului: 1h, 30 min (fără pauză)

Încercând să descopere modalităţi viabile de a povesti, Marcel Iureş revine la esenţă, la o poveste bună (excelentă dramatizarea lui Alexandru Dabija) spusă simplu, în care personajele se reliefează ca statuile din marmură, fără artificii, costume sau machiaj. E suficient să-şi treacă mâna prin păr şi Moartea apare tulburătoare şi comică, în toată splendoarea ei respingătoare. În Absolut!, Marcel Iureş încetează să mai spună o poveste, el devine povestea. (Oana Stoica, Decembrie 2011, LiterNet.ro)

 

Preț bilete: 50 lei