Timpul prezent în literatură – Simona Popescu: “Pentru Gellu Naum suprarealismul era un mod de viață“
30 October 2020
Fiona Sampson, la Orașul vorbește: „Dacă poeziei i s-ar permite să fie mai prezentă, oamenii nu ar mai fugi de eaˮ
3 November 2020

Fiecare poveste contează! NaNoWriMo a dat startul

Dacă majoritatea se gândește că ar trebui să scrie o carte, atunci noiembrie este luna în care multe dintre aceste cărți sunt concepute. NaNoWriMo, sau Luna Națională a Scrierii Romanelor, împlinește anul acesta 21 de ani, iar conceptul rămâne la fel de simplu ca în 1999: timp de 30 de zile, scrieți cel puțin 50.000 de cuvinte din romanul dvs.

Aproape 368.000 de romane au fost completate de participanți.  Nu există premii sau tabele de ligă, doar satisfacția de a participa – și potențialul de a crea ceva publicabil.

Romanciera Elizabeth Haynes a participat la NaNoWriMo în fiecare an începând din  2005. Cuvintele pe care le-a scris în timpul NaNoWriMo timp de un an au format cea mai mare parte a primului ei roman, Into the Darkest Corner, publicat în 2011. În fiecare noiembrie din ultimii 15 ani, a folosit NaNoWriMo ca motivație a  începerii unor cărți noi.

Mulți scriitori au folosit termenul intens de 30 de zile pentru a-i face să meargă cu un nou proiect. Erin Morgenstern, autorul The Night Circus și The Starless Sea, nu a participat de ani de zile „dar când am făcut-o, mi-a plăcut întotdeauna că am scos rapid cuvinte pentru proiecte brute, fără a regândi totul. În primul rând, asta m-a determinat să scriu serios, pentru că obișnuiam să scriu câteva pagini și să le urăsc, așa că mă opream. A avea presiunea unui  egal la egal și un termen a făcut minuni.”

Cinci sfaturi pentru participarea la NaNoWriMo

1)       Pentru a atinge ținta, va trebui să scrieți cel puțin 1.667 de cuvinte pe zi.

2)       Descoperiți povestea – vă puteți lustrui proza mai târziu.

3)       Decideți: sunteți un scriitor liniar sau un scriitor modular?

4)       Lăsați personajele voastre să conducă povestea. 

5)       În unele zile veți avea chef să ștergeți totul și să renunțați. Nu faceți acest lucru. Dacă puteți continua zilele proaste, bine ați venit în lumea scrisului.

Sursa: https://www.theguardian.com/books/booksblog/2020/nov/02/nanowrimo-how-to-make-best-use-of-the-annual-writing-month