Laborator de teatru coordonat de regizorul rus Oleg Loevski
17 August 2018
Cinema FARUL din Mangalia – Un nou început?
17 August 2018

[Film] Funne: Visând la mare | Bătrâni, mare și vise care nu îmbătrânesc

La 70 de ani intri pentru prima dată pe Facebook și devii viral. Nu știi să pronunți bine „crowdfunding”, dar prima ta campanie devine un succes și îți aduce banii cu care îți îndeplinești un vis: să vezi pentru prima dată marea. Marți, pe 21 august 2018, de la ora 18:30, proiectăm documentarul „Funne: Visând la mare”, la galeria Artera (str. Vasile Lascăr, nr. 63, București). Filmul Katiei Bernardi, regizor, urmărește aventura unui grup de 12 bunicuțe vesele dintr-un sat izolat al Italiei, care decid să combată reumatismul, fricile și criza economică pentru a demonstra că visele nu îmbătrânesc niciodată și că prima întâlnire cu marea se poate întâmpla la orice vârstă. După proiecție vorbim cu un grup de vârstnici din România care, precum bunicuțele din film, au fost pentru prima dată la mare în această vară, alături de voluntarii Asociației Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor. „Funne: Visând la mare” deschide seria de documentare Kinedok powered by One World Romania ce vor fi proiectate la galeria Artera în fiecare lună, până la sfârșitul anului 2018.

Până la proiecția de film, îți cerem marea în fotografii și cuvinte. Cu ce imagine preferată ai rămas de la mare, dintre cele pe care le-ai făcut acolo de-a lungul timpului? Ce senzații îți trezește marea și ce amintiri asociezi primei întâlniri cu ea? Gândurile și fotografiile împărtășite cu noi pe adresa de e-mail office@smart-med.ro și trimise până la data de 19 august 2018 ne vor ajuta să îți pregătim o surpriză pe care ți-o oferim în dar la proiecția de film.

Nimeni pe lume nu mi-a explicat ce efect are marea asupra mea, asupra persoanei în general. Îmi doream numai să stau pe malul mării și să mă uit. Acum am avut ocazia să o văd prima dată, la Balchik. Se unise cu cerul. Când am intrat în apă, parcă nici picioarele nu mă mai dureau” povestește Georgeta Burlacu, unul din cei 120 de bătrâni care, ca în fiecare an, au beneficiat în vara aceasta de câteva zile de vacanță oferite de Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, un cadou dăruit pensionarilor care, din cauza singurătății sau a sărăciei, nu au mai ieșit din orașul de domiciliu de peste 20 de ani.

Campania de strângere de fonduri <<Tu când pleci în vacanță?>>, ce ne-a permis să organizăm cele șapte excursii din acest an, a debutat în luna mai și a avut în centru imaginea doamnei Burlacu, beneficiară a asociației noastre. Rămasă singură de câțiva ani, doamna Burlacu a fost ultima dată în concediu acum 28 de ani, în 1990. Pe atunci trăia și soțul dumneaei, când au fost împreună la Slănic Moldova. La mare, în schimb, doamna Burlacu nu a ajuns niciodată. Pentru ea, dar și pentru alți bătrâni care nu au fost niciodată la mare, întâlnirea a fost una cu adevărat specială” explică Beatrice Culda, directorul executiv al Asociației Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor.

Synopsis (RO): Într-o zi, în Daone, un mic sat de munte italian, un grup de bunicuțe vesele, condus de înrăita fumătoare plină de franchețe Erminia, de simpatica Jolanda și de pragmatica Armida, încep să planifice o călătorie pentru comemorarea celei de-a 20-a aniversări a clubului Rododendro. Se pun repede de acord cu o excursie la mare, unde mulți dintre cei mai dragi membri ai clubului nu s-au aventurat niciodată. Nici măcar o dată. Dar oare cum vor strânge suficienți bani pentru ca toată lumea să se poată bucura de mare? Directorul Katia Bernardi surprinde cu veselie această capricioasă poveste a femeilor aflate pe punctul de a porni într-o mare aventură – subliniind faptul că visele nu îmbătrânesc, iar vârsta nu trebuie să limiteze visarea. Narațiunea energică, o coloană sonoră curajoasă și o distribuție de personaje încântătoare accentuează calitatea de „basm” a filmului în care bunicuțele își indeplinesc visele și multe altele.

Artera este un spațiu multidisciplinar creat pentru a explora conexiunile dintre artă și medicină, prin expoziții, conferințe, proiecții de film. Evenimentele desfășurate aici reunesc medici, artiști sau pur și simplu curioși incurabili. Scopul galeriei este de a contribui la o societate mai sănătatoasă, mai creativă și mai empatică.

KineDok powered by One World Romania este un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Programul se desfăsoară în paralel în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. În cadrul celei de-a patra ediții, 16 documentare produse în țările partenere, vor fi proiectate în numeroase spații neconvenționale din țară. Sub forma unei experienţe care trece dincolo de pereţii tradiţionali ai sălii de cinema, Kinedok invită publicul nu doar să vadă un film pe un ecran mare, ci chiar să se întâlnească cu realizatorii sau protagoniştii filmelor favorite într-un mediu informal.

KineDok este un proiect coordonat în România de One World Romania.

Organizator: Artera | art + medicine

Parteneri: Asociația Niciodata Singur, prietenii vârstnicilor

Organizator național: Asociația One World Romania

Online: oneworld.ro | kinedok.net

Parteneri internaționali: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Budoku (Ungaria), ReStart (Croația), Bergen International Film Festival ( Norvegia), Activist 38 (Bulgaria)

Cu sprijinul: Centrul Național al Cinematografiei