Buletin cosmic – Ce a declarat William Shatner, alias căpitanul Kirk din Star Trek, la revenirea pe Pământ
15 October 2021
CONSULTAȚII – 16 OCTOMBRIE 2021 – ROMÂNIA ÎN VALUL 4 DE PANDEMIE COVID
15 October 2021

Filmul de weekend Lo and Behold: Reveries of the Connected World – Priviți și vă minunați de visul lumii conectate, regia Werner Herzog (2016)

 

Lo and Behold: Reveries of the Connected World –  ”Priviți și vă minunați de visul lumii moderne, conectate la internet”, un film din anul 2016 regizat de Werner Hertzog, un guru al filmului documentar.

Regizorul acestui film ne invita la o investigare a diferitelor aspecte, mai mult sau mai putin pozitive, ale revolutiei digitale pe care cu totii am trait-o in ultimele decenii. Aceasta investigatie existentiala, impartita in 10 capitole, ne face cunostinta cu unii dintre pionierii acestei revolutii, cu cei care vegheaza la buna functionare a internetului, cat si cu unele victime, care au avut de suferit, direct sau indirect, din cauza crearii acestei noi lumi.

Suntem sau nu suntem intr-o lume mai buna, datorita digitalizarii si interconectarii virtuale? Suntem pregatiti sa facem fata efectelor secundare ale acestei lumi create de catre om? Cum ne putem proteja atat practic, cat si din punct de vedere psihologic, de pericolele hiper-digitalizarii? – acestea sunt doar cateva dintre inrebarile cu care realizatorul acestui film vrea sa ne puna in contact.

Insa dincolo de intrebari si raspunsuri, sunt gandurile si cugetarile regizorului, care sunt presarate de-alungul filmului si care dau o dimensiune aproape poetica acestei explorari. Ca toate aspectele lumii in care traim, niciun lucru nu poate fi analizat doar la rece, doar practic, asa ca realizatorul alege sa ne fie un soi de ghid spiritual, asemenea rolului pe care l-a indeplinit Virgil in calatoria lui Dante. (Raul Pahonea, regizor)

Rubrică realizată de Mihaela Ghiță în colaborare cu Raul Pahonea, regizor.