Marius Olteanu a fost invitatul Elenei Vlădăreanu la emisiunea Scena și ecranul
5 February 2019
FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE TEATRU IDIȘ TES FEST, ediția a IV-a
6 February 2019

Filmul ‘The Sisters Brothers, laureat al Premiilor Lumiere ale cinematografiei franceze

Filmul ‘The Sisters Brothers’, regizat de cineastul francez Jacques Audiard, a triumfat luni seară la cea de-a 24-a ediţie a Premiilor Lumiere decernate de corespondenţii presei străine din Franţa, care au recompensat acest ‘western’ cu trofeele pentru cel mai bun film, cea mai bună imagine şi cel mai bun scenariu, relatează EFE.

Cu o distribuţie de excepţie, din care se remarcă actorii americani Joaquin Phoenix şi John C. Reilly, această comedie adaptată după cartea cu acelaşi nume scrisă de Patrick deWitt prezintă aventurile a doi ucigaşi cu simbrie trimişi să-l asasineze pe un om de ştiinţă care a descoperit o tehnică pentru a găsi aurul mai uşor.

Filmul a primit trei premii ‘Flammes’, trofeul în formă de flacără acordat de Academia Lumiere creată în 1995 de producătorul francez Daniel Toscan du Plantier şi de ziaristul englez Edward Behr, după tiparul Golden Globes americane.


La gala de luni seară Alex Lutz a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun actor pentru interpretarea unei legende a cântecului francez în filmul ‘Guy’, premiat pentru cea mai bună coloană sonoră compusă de Vincent Blanchard şi Romain Greffe. La rândul său Elodie Bouchez a fost distinsă cu premiul pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul său din filmul ‘Pupille’, care prezintă procesul de adopţie sub diferite prisme.

Ophélie Bau a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună actriţă debutantă pentru filmul ‘Mektoub My Love’, în timp ce actor Félix Maritaud a primit acelaşi premiu la categoria masculină, pentru prestaţia sa în ‘Sauvage’.

Lungmetrajul ‘Girl’, în regia belgianului Lukas Dhont, a primit premiul pentru cel mai bun film al unei ţări francofone, iar cineastul francez Xavier Legrand, 39 de ani, a fost distins cu trofeul pentru cea mai bună opera prima pentru filmul său ‘Jusqu’a la garde’.

La gala Premiilor Lumiere de anul acesta, care s-a desfăşurat la Institutul Lumii Arabe, i-a fost adus un omagiu cunoscutei actriţei britanice Jane Birkin pentru întreaga sa carieră.

A fost totodată omagiat filmul ‘Un homme et une femme’, pentru contribuţia sa la recunoaşterea internaţională a cinematografiei franceze, în prezenţa actriţei principale Anouk Aimée (‘La Dolce Vita’), în vârstă de 86 de ani, şi a regizorului Claude Lelouch (81).

Premiile Lumiere, decernate de Academia formată din aproape o sută de corespondenţi proveniţi din peste 20 de ţări, sunt o veritabilă “anticameră” a Cesar-urilor şi aspiră să se consolideze ca un punct de reper al cinematografiei în Franţa, fiind considerate de unii o variantă a Globurilor de Aur americane.

Gala Cesar va fi prezidată de actriţa britanică Kristin Scott Thomas, în timp ce actorul regizorul şi producătorul american Robert Redford va fi recompensat cu un premiu Cesar onorific pentru întreaga sa carieră.

AGERPRES