Festivalul Internațional de Carte Transilvania
20 September 2016
„Oamenii Timpului” ajung la Cluj-Napoca: dezbatere și recital de pian în cadrul Turneului Național Raluca Știrbăț
21 September 2016

Finaliștii concursului Cele Mai Frumoase Cărți din România

Concursul naţional de design de carte Cele Mai Frumoase Cărți din România 2016, aflat la ediția a V-a, a selectat 44 de publicații finaliste.

Au fost înscrise în concurs 250 de titluri concepute, publicate sau tipărite în România sau Republica Moldova în ultimul an, de edituri cunoscute, cât și cărți publicate de edituri mici sau chiar de către autori. Proiectul este organizat de Asociația pentru Performanță și Cultură și este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Jurizarea s-a desfășurat timp de două zile la Libraria Habitus din Sibiu, iar membrii juriului au fost: Roxana Jeler (redactor-șef, Editura ART), Arnold Estefan (artist vizual, graphic designer), Barna Nemethi (fotograf, art director),Otilia Mihalcea (designer), Dinu Dumbrăvician (graphic designer Faber Studio, profesor UNArte), Lia Perjovschi (artist vizual, curator) și Annette Lucas (graphic designer, editor), invitată din Franţa cu sprijinul Institutului Francez din Bucureşti. Mai multe informații despre membrii juriului ediţiei 2016 puteți găsi aici: http://celemaifrumoasecarti.ro/juriul-2016.

Criteriile de jurizare includ concepţia grafică, designul micro și macrotipografic, oglinda paginii și așezarea în pagină, prezentarea cărţii (raportul dintre designul copertei, al supracopertei și al interiorului), calitatea producţiei (alegerea suportului, imprimarea, legătoria, alte finisaje și tehnici). Cărţile au fost analizate cu mare atenție din punctul de vedere al gradului de originalitate și inovație în conceptul editorial. Juriul a evaluat cărţile înscrise ţinând cont de raportul dintre tema sau natura cărţii, intenţia concepţiei vizuale și realizarea / manifestarea acestora în produsul finit. Lista cu titlurile finaliste poate fi consultată aici: http://celemaifrumoasecarti.ro/2016/09/finalistii-2016.

Premiile vor fi anunțate la gala de premiere care va avea loc împreună cu vernisajul expoziției Cele Mai Frumoase Cărți din România 2016, în data de 10 noiembrie, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din București, unde vor fi expuse toate cărțile finaliste selectate de juriul concursului de design de carte.

Toate cărţile finaliste vor reprezenta România în competiţia internaţională de design de carte Best Book Design from All Over the World, Leipzig 2017. Expozițiile Cele Mai Frumoase Cărţi vor include și alte titluri dintre publicațiile înscrise în concurs, în funcție de contextul de desfășurare al acțiunilor viitoare (târguri de carte, evenimente publice etc.).

Ca în fiecare an, organizatorii proiectului vor prezenta publicului larg cărțile selectate printr-o serie de expoziții itinerante la Cluj-Napoca, Iași, Timişoara, Târgu Mureş, Sibiu, Brașov, cât și la Târgurile Internaţionale de Carte din Istanbul, Frankfurt, Leipzig, Paris, Londra, Bologna șamd.