Vizite gratuite la Muzeul Național Cotroceni, cu ocazia aniversării a 31 de ani
1 July 2022
„RomânIA Autentică” a sărbătorit Ziua Internațională a Iei la Paris Tradiția poate deveni capital economic pentru România  
1 July 2022

FITS 2022. Coregraful Jean-Claude Gallotta: „Abstractizarea ludică mi se potriveşteˮ

Compania de dans Jean-Claude Gallotta este pentru prima dată în România. După ce aseară spectacolul „My Ladies Rockˮ a avut premiera românească la Teatrul Național din București, mâine și poimâine va fi prezentat și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Luana Pleșea a făcut – via zoom – un interviu cu coregraful și dansatorul Jean-Claude Gallotta pentru emisiunea Orașul Vorbește.

Fiul unor emigranţi italieni, Jean-Claude Gallotta descoperă dansul la 22 de ani, după absolvirea Beaux-Arts din Grenoble. La finele anilor ’70, în New York, îl întâlneşte pe Merce Cunningham şi intră în universul dansului post-modern. Când se întoarce la Grenoble, înfiinţează împreună cu Mathilde Altaraz, Groupe Émile Dubois, care devine în 1984 unul dintre primele centre naţionale de coregrafie din Franţa. Inventează un dans jucăuş şi vibrant, cu o construcţie bogată, permiţând interpreţilor să-şi arate talentul prin improvizaţie şi virtuozitatea prin calitatea execuţiei.

Jean-Claude Gallotta a creat peste 80 de coregrafii, prezentate publicului iubitor de dans de pe toate continentele. De asemenea, o oferit unele dintre piesele sale principalelor balete naţionale din Franţa, precum Opéra de Paris, Opéra de Lyon şi Opéra de Bordeaux. Pe parcursul anilor, şi-a îmbogăţit repertoriul combinând dansul cu literatura, muzica sau filmul.

Compania Jean-Claude Gallotta este asociată a Maison de la Culture Grenoble şi, de asemenea, a început un parteneriat cu Théâtre du Rond Point din Paris.