Teatrul Național din București anunță: Toate spectacolele programate și reprogramate pentru această perioadă se anulează!
20 October 2020
PORTRET: Draga Olteanu-Matei – artista cu un har inegalabil
24 October 2020

FIVER Cervantes – film, dans, expresivitate și new media

Institutul Cervantes din București le oferă cinefililor o nouă serie tematică de filme cu acces gratuit. De luni, 26 octombrie, ora 19:00, până sâmbătă, 31 octombrie inclusiv, ora 19:00, iubitorii de film din România vor avea ocazia să vadă o serie de proiecții dintr-o categorie mai puțin cunoscută la noi – cinedans. Programul complet va fi disponibil utilizatorilor rețelei centrelor Institutului Cervantes pe pagina https://vimeo.com/showcase/fiver.

Filmele selecționate fac parte din Programul FIVER – Platforma internațională de sprijin, expunere și producție de dans audiovizual, care organizează, din 2012, un festival anual care stimulează profesionalizarea genului cinedans. Creațiile alese poartă semnătura unor regizori prestigioși, care au evidențiat modul în care cinedansul a devenit un limbaj specific al mișcării, creatorii dând viață dansului prin ecran.

Programul ediției din acest an include și Fiver-Cervantes care, printr-o selecție de filme ale unor artiști spanioli și latino-americani, își propune să ofere o viziune actuală asupra dansului audiovizual cu ajutorul creațiilor produse de Fiver sau care au fost finaliste în competiția sa internațională.

În cadrul programului Fiver-Cervantes 2020, vor putea fi urmărite cinci creații: câștigătoarea premiului special FIVER 2019 („Amo a las criadas por irreales” / „Menajerele” de Sofia Castro – Argentina), finalista („Babelian Circles” / „Cercurile babilonice” de Ferrand Romeu) și creațiile în colaborare cu Fiverlabs 2019 („Cuerpo a cuerpo 2.0” / „Corp la corp 2.0”, coordonată de Esteban Crucci și Jordi Cortes, „Wine or Grape?” / „Vin sau struguri?”, coordonată de Álex Pachón și „Bailaora” / „Dansatoarea de flamenco” de Rubin Stein). 

Programul este completat de „Cuerpos confinados”/„Corpuri izolate”, o serie de videoclipuri realizate în timpul carantinei, cu scopul de a analiza și a valorifica propunerile creative dezvoltate în această perioadă de coregrafi de talie internațională. Este vorba despre opt producții: opt regizori și regizoare au fost aleși pentru creațiile lor, care se dezvăluie drept probe magnifice de speranță, de adaptare, de imaginație și creativitate, și sunt relevante prin caracterul lor colaborativ, poetic și prin mărturia pe care o oferă.