Violonistul Alexandru Tomescu și dirijorul Gabriel Bebeșelea, aclamați la Cadogan Hall, alături de Royal Philharmonic Orchestra
4 May 2019
Recomandări culturale – luni, 6 mai 2019
6 May 2019

Folclor contemporan pe scena Teatrelli: compozitorul Mihai Toma aduce publicului „Dacika”, un spectacol inedit de muzică electronică vocal-simfonică 

Spectacolul „Dacika” este programat pentru 9 mai, de Ziua Europei, de la ora 19.00 pe scena Teatrelli, iar bilete sunt disponibile prin rețeaua Bilete.ro și la Casa de bilete Teatrelli (PiațaLahovati 7). Compozitorul Mihai Toma este cunoscut în plan internațional, creațiile sale fiind incluse pe celebrele volume de muzică ambientală Buddha Bar, iar în anul 2015 a participat în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” cu un proiect original care a reinterpretat muzica marelui compozitor român – intitulat „Enesciada”.

Pe scena Teatrelli, compozitorul și orchestratorul Mihai Toma propune publicului o călătorie inedită în lumea muzicii de tip folcloric, într-o reinterpretare contemporană. Conceptul spectacolului „Dacika” îi aparține și își propune să pună în valoare muzica tradițională românească, integrând-o în același timp necesităţilor culturale ale prezentului și restabilind astfel legătura dintre publicul urban și moștenirea culturală a folclorului autentic.

Concertul va cuprinde și o lucrare în primă audiție, creată special pentru Ziua Europei, inspirată de Oda Bucuriei de Ludwig van Beethoven care a devenit imnul Uniunii Europene.

Lui Mihai Toma (fluiere, sintetizator) i se vor alătura pe scena Teatrelli Geanina Meragiu (vioară), Georgian Mărgărit (sintetizator), Daniela Bucșan (voce), Alexander Benavides (percuție), precum și o orchestră de cameră, ai cărei membri – alături de violonista Geanina Meragiu și soprana Daniela Bucșan – fac parte din colectivul Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian”.

Inspirația pentru conceptul Dacika a început undeva prin anul 2012, când mă aflam la Oslo, în Norvegia și colaborând cu artiși din toate colțurile lumii. Am remarcat că foarte mulți alegeau să interpreteze muzică din locurile natale – și audiția lor era captivantă. Astfel, mi-am dat seama cât potențial este în a concepe lucrări pentru publicul larg, dar inspirate de folclor. Pentru că ele conțin un adevăr pe care acele culturi l-au născut și dezvoltat din experiența lor de viață, este ceva sincer și cu care poate rezona fiecare ascultător, chiar dacă poate nu cunoaște întotdeauna anumite instrumente sau tradiții. Mi-am dorit să lucrez cu teme populare românești cât mai melodioase, să le integrez în cadrul stilului muzical chill out – care mie îmi place mult – și să creez o muzică ce te duce într-o lume contemplativă. Printre lucrările folclorice din care m-am inspirat se numără Lie ciocârlie, sau Mociriță cu trifoi, Barbu lăutaru…”, a declarat pentru presă compozitorul Mihai Toma.

Despre Mihai Toma

Cunoscut la nivel internațional pentru compoziţiile „Flutaka”, „Ena” și „Moon Dance”, incluse pe compilaţiile Buddha Bar Vol. XV, XVII și XIX, Mihai Toma este în același timp singurul compozitor de muzică electronică invitat să participe în Festivalul Internaţional „George Enescu” – ediţia 2015 – cu proiectul „Enesciada”. De asemenea, a colaborat la realizarea coloanei sonore pentru documentarul „Flavours of Romania” produs şi prezentat de cineastul britanic Charlie Ottley. Mai multe detalii se regăsesc pe site-ul artistului, www.mihai-toma.com.

Concertul este organizat de Primăria Capitalei, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al  Municipiului  București.

Despre Teatrelli

Teatrelli este un proiect creart, un spațiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care oferă publicului producții proprii de teatru și dans, precum și concerte acustice, dezbateri și artist-talk-uri.

www.facebook.com/teatrelli/

www.instagram.com/teatrelli/

www.creart.ro/teatrelli/