Teme deschise – ” Scriitoarea Ioana Parvulescu – confruntata cu universul amintirii, in recentul sau roman, INOCENTII”
30 January 2017
O româncă, prima non-japoneză numită Associate Professor la Agenția Spațială Niponă JAXA
30 January 2017

Gala Premiilor de Excelenta pentru Romanii din Comunitatile Istorice

Demersul vizeaza recunoasterea personalitatilor si proiectelor marcante din comunitatile romanesti de dincolo de granitele tarii, din vecinatatea Romaniei si Balcani. In cadrul ceremoniei vor fi premiate personalitati culturale, intelectuali de marca, jurnalisti, tineri implicati in mod activ in mediul asociativ romanesc din vecinatate, varfuri ale comunitatilor romanesti din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Albania.

Va fi premiata excelenta in comunitatile romanesti si contributia unor personalitati ale vietii socioculturale din cadrul acestor comunitati la pastrarea identitatii nationale, prin promovarea limbii si culturii romane in tarile de resedinta.

Distinctiile vor fi stabilite de o comisie prezidata de academicianul Alexandru Surdu, vicepresedinte al Academiei Romane, si alcatuita din reputati specialisti pe problematica romanilor de pretutindeni: academicianul Ioan Aurel-Pop, rector al Universitatii Babes-Bolyai; profesorul universitar Manuela Nevaci, cercetator stiintific la Institutul de Fonetica si Dialectologie „Alexandru Rosetti” al Academiei Romane, jurnalistul Sorin Ghica si Radu Baltasiu, directorul Directiei Romani din Afara Granitelor din cadrul ICR.

Gala va include momente artistice, sustinute de: Maria Gheorghiu, Veta Biris. Vlad Mirita, Eliza Nirlu, Catalin Josan, Cristofor Aldea TeodoroviciIlie Caras.

De asemenea, in foaierul TNB vor fi expuse o parte din fotografiile care fac obiectul expozitiei„100 de Inovatori Romani”, personalitati care, de-a lungul timpului, s-au exprimat in afara granitelor tarii lor de origine, Romania, reprezentand domenii variate ale stiintei si artei.

Vor fi invitati la eveniment Ministrul pentru Romanii de Pretutindeni, consilieri de Stat ai Administratiei Prezidentiale, deputati si senatori din comisiile de specialitate din Senat si Camera Deputatilor, personalitati culturale si jurnalisti.

Partener institutional: Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Romanii de Pretutindeni (Ministerul Romanilor de Pretutindeni).

Interviu de Madalina Corina Diaconu