Storymania – Tete a tete cu David Bowie
18 January 2017
ECO – Megatendinte care vor schimba industria auto
18 January 2017

Gaudeamus – Dilema lui Cărtărescu

Îmi pare nespus de rău cînd un premiu literar important devine subiect de controverse. Sau cînd capătă faima că e acordat după criterii care n-au de-a face cu valoarea, ci țin de aranjamente de culise.

Premiile care contează stîrnesc aproape totdeauna nemulțumiri după ce se anunță laureații. Iar înainte ca juriile să se decidă asupra cîștigătorului (sau a cîștigătorilor, după caz) se întîmplă foarte adesea ca membrii lor să fie urmăriți cu propuneri și „sugestii” de tot felul. Mai trist e însă cînd jurații înșiși trag sfori pentru a-și impune favoritul, chiar dacă acel favorit e mai slab cotat decît alți candidați, la capitolul valoare.

Cum, necum despre aceste sforării se află și izbucnește scandal. Cea mai simplă metodă prin care finanțatorul poate spăla prestigiul premiului e să schimbe juriul. Căci la noi, s-a văzut, încercările de mușamalizare sau speranța că lumea va uita de scandal pînă la următoarea ediție  n-au rezultatele scontate.

Premiile „Mihai Eminescu” pentru întreaga operă și pentru tineri poeți, finanțate de municipalitatea din Botoșani, sînt demne de tot respectul, cu atît mai mult cu cît orașul Botoșani nu e o urbe bogată, chiar dimpotrivă. Cu atît mai mult juriul care desemnează laureații ar fi trebuit să aibă grijă, pe cît e omenește posibil, să ferească de scandaluri aceste premii. Din nefericire nu s-a întîmplat așa, încît premiile „Eminescu” stîrnesc comentarii acide de vreo cîteva ediții încoace.

Așa se face că după ce Mircea Cărtărescu a refuzat anul trecut premiul pentru Opera Omnia, după ce s-a aflat că în anul precedent a fost victima unor aranjamente de culise, acum lui Cărtărescu i se reproșează că a acceptat premiul. Cei care sînt nemulțumiți că autorul „Levantului”  s-a dus să primească un premiu pe care l-a refuzat anul trecut sînt de părere că în felul ăsta poetul s-ar fi transformat într-un detergent ad hoc, pentru a spăla de păcate juriul care în urmă cu doi ani l-a nominalizat pentru Opera Omnia și a acordat premiul unui poet care face parte dintre apropiații președintelui juriului, criticul Nicolae Manolescu.

Îmi place să cred că Mircea Cărtărescu s-a dus la Botoșani să primească acest premiu, pe care îl merită fără nici o umbră de îndoială, nu de dragul unui juriu care l-a luxat, ci pentru că nu se poate supăra pe Botoșanii lui Eminescu. Orașul l-a făcut cetățean de onoare pe Mircea Cărtărescu. Or, chiar dacă poetul ar fi avut toate motivele să spună  din nou „Pas” juriului care nu i-a acordat, scandalos, premiul cu doi ani în urmă, nu putea să refuze acum și orașul care finanțează acest premiu și care l-a declarat cetățean de onoare.  A fost un fel de a spune implicit că juriile trec, importanța premiului rămîne.

Cristian Teodorescu