Gaudeamus – FB, serviciile secrete și lansările de carte
7 October 2016
Arta românească la ediția a X-a
14 October 2016

Gaudeamus – Prețul special al ziarului

 

În copilăria mea de pe strada Popa Soare, seara apărea un tip cu „Einformațiia! Einformațiia!!” Era dl Stroe, vînzătorul de ziare care venea la noi în cartier cu ziarele pe care le lua pe gratis de la sursă, adică de la tipografie, după ce se termina cu distribuția la chioșcuri și la tutungerii.

Pe atunci un ziar costa 25 de bani, cît o călătorie cu tramvaiul la clasa a doua, adică în cel de-al doilea vagon, sau cît o chiflă proaspătă pentru clienții matinali ai prăvăliilor de pîine. Dl Stroe îți aducea ziarul la ușă, dar vindea și la bucată pe stradă, ajutat de vocea lui de tenor care nu-și nimerise vocația.

La Gaudeamus, unde am scos împreună cu cîțiva colegi de la Cațavencii ziarul tîrgului, care se dă gratis, am observat că unii dintre vizitatori nu se apropiau de ziar, fiindcă nu știau în ce regim poate fi căpătat. Așa că, pe urmele dlui Stroe, am luat un teanc de ziare sub braț și am început să le împart, la intrare, celor care își făceau apariția la Gaudeamus. După cinci minute m-am dus să mai iau un teanc și l-am rugat  pe gornistul tîrgului să anunțe că ziarul tîrgului se ia la liber. Apoi m-am dus printre vizitatori să văd ce efect a avut anunțul lui Paul Daian, omul cu goarna. Unii dintre ei luaseră ziarul, alții în schimb mi-au spus că știau ei cum e cu chestiile care ți se dau gratis.Te trezești că ai nu știu ce de plătit după aceea.

Probabil că din cauza asta domnul Stroe, care vindea seara ziarul de prînz Informația, cerea 50 de bani pe exemplar, prețul special care includea expediția lui prin cartier, dar mai ales faptul că la ora aceea ziarul nu se mai găsea.

Ce carieră ar fi putut face dl Stroe vînzînd ziarele care se dau gratis! Dar cît de neîncrezător și de strîns la pungă e vizitatorul tîrgului Gaudeamus, încît se teme că dacă ia ziarul tîrgului la intrare, ar putea plăti cine știe ce la ieșire. Asta mă face să cred că dacă ziarul Tîrgului Gaudeamus  s-ar vinde, nu s-ar da pe gratis, onor vizitatorul n-ar mai avea temeri că-l așteaptă cine știe ce surpriză la ieșire și s-ar simți stăpînul incontestabil al exemplarului pe care, altminteri după ce-și face curaj, îl ia gratis.

Cristian Teodorescu