„Lampio şi grăuntele de lumină”, o poveste pentru copii despre minunata lume a prieteniei și fascinația fanteziei
8 February 2021
Actrița Ángela Molina, în trei lungmetraje difuzate, în luna februarie, de Institutul Cervantes
8 February 2021

„Gemma Habibi”, de Robert Prosser, o combinație neobișnuită de literatură și muzică

„Gemma Habibi”, coproducţie Forumul Cultural Austriac Bucureşti şi Teatrul German de Stat din Timişoara, va fi prezentat în premieră naţională online, cu subtitrare în limba română, pe 14 februarie, între orele 18.00 şi 24.00, pe site-ul Forumului Cultural Austriac Bucureşti, urmând ca Teatrul German de Stat din Timişoara să îl difuzeze, la rândul său, în luna martie.

Spectacolul a fost creat de romancierul şi performerul Robert Prosser, alături de bateristul Lan Sticker, pentru tinerii care se simt izolaţi şi trăiesc cu sentimentul că relaţiile sociale dintr-un oraş multicultural contemporan le scapă de sub control. Performance-ul „Gemma Habibi” îmbină jocul performerilor cu „slam-poetry” (recitare), boxul, rap-ul și percuţia, și a fost înregistrat pe 18 octombrie 2020, la Sala mare a Teatrului German de Stat din Timişoara. Proiectul se desfăşoară în cadrul programului #PerformingAustria al Forumului Cultural Austriac Bucureşti.

Punctul de plecare al performance-ului „Gemma Habibi” este romanul omonim, publicat de Robert Prosser în 2019 (Ed. Ullstein). Considerat de critică ca fiind un „portret necruţător al timpului nostru”, textul surprinde câteva zile din existenţa lui Lorenz, un tânăr care se antrenează pentru campionatele european şi mondial de box. Experienţa ringului îl pune în faţa unor alegeri de gândire şi de viaţă în ceea ce priveşte prietenia, angajamentul faţă de o cauză, competiţia, acceptarea altor culturi şi, mai ales, a propriei identităţi într-o lume în schimbare. Oameni şi idei spuse şi nespuse se întâlnesc şi se măsoară într-un ring de box, într-o înfruntare corp la corp, tensionată de cuvinte şi de ritmul percuţiei.

„O combinație neobișnuită de literatură și muzică, în care respiraţia şi limbajul ritmează, sacadează, interpretează; percuția este o demonstraţie de virtuozitate și improvizație. Un spectacol dens, intens, despre obsesie, angajament și plecare – şi despre experiența excepțională pe care doar un ring de box o face posibilă”, explică performerul şi romancierul Robert Prosser.

„Gemma Habibi” este un performance de şi cu Robert Prosser şi Lan Sticker, cu participarea actorilor Olga Török şi Richard Hladick.

„Ne-a bucurat foarte mult această colaborare deoarece spectacolul atinge o tematică stringentă în actualul context mondial. Pe de altă parte, performance-ul „Gemma Habibi” ridică întrebări care ţin de misiunea socială a teatrului, mai ales în această perioadă a pandemiei – ce subiecte abordăm, care sunt interesele publicului, ce soluţii găsim pentru a îmbina mai multe forme de expresie, unele inedite, pentru a ajunge cât mai aproape de spectator”, precizează Ioana Iacob, directoarea interimară a Teatrului German de Stat din Timişoara.

Spectacolul va putea fi vizionat la https://bit.ly/GemmaHabibiOnlineRo.
Informaţii în timp real – https://www.facebook.com/events/168756578090225.