Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul general Aurel Rogojan la Radio România Cultural
4 November 2018
Idei în nocturn. Pagini de Istorie – “Procesul optanţolor unguri. Mărturii documentare din Arhivele Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Franceze”
6 November 2018

AUDIO Gheorghe Băgulescu sărbătorit zilele acestea la Nisa şi Menton, Franţa.

foto: Lavinia Nastase

După ce a luptat în Primul Război Mondial în Batalionul de vânători de munte, cpt. Băgulescu Gheorghe a fost decorat cu cel mai înalt ordin militar român „Ordinul Mihai Viteazul”, alături de alți 14 militari ai unității. A fost înaintat la gradul de general de brigadă în trupele de munte pe 14 septembrie 1940 „ca un exemplu al îndeplinirii datoriei și tăriei de caracte.
A fost un opozant al lui Alexandru Marghiloman (În urma publicării textului tratatului de pace semnat la încheierea Primului Război Mondial, “în numele conștiinței națonale”, Băgulescu a lipit pe zidurile Iașilor un manifest violent la adresa lui Marghiloman și a “presei mercenare, puse în slujba inamicului”, în care îl amența pe Marghiloman că “trebuie să existe pe undeva un suflet curat, un revolver încărcat sau o grenadă”. A fost dat în judecată și achitat.), al lui Carol al II-lea al României și al lui Ion Antonescu, căruia i-a refuzat propunerea de a prelua portofoliul Ministerului de Interne. Se spune chiar că Băgulescu a fost contactat înaintea lui Antonescu pentru a prelua șefia statului, după abdicarea regelui în 194.
interviu de Madalina Corina Diaconu