DOCUMENTAR: Musée du Louvre din Paris – cel mai vizitat muzeu de artă din lume, un centru al culturii universale
8 November 2019
CUBA VĂ POVESTEŞTE – Havana cea autentică şi minunată
16 November 2019

Hashima – insula fantomă din Japonia

Photo by Behrouz MEHRI / AFP)

În ”Skyfall”, filmul din seria James Bond, agentul secret 007 își întâlnește inamicul pe o insulă pustie, într-un decor dezolant, apocaliptic. Insula există în realitate, se află în Japonia, lângă Nagasaki, la 14 kilometri în largul coastei. La 3 ani după realizarea filmului, în 2015, Hashima a fost inclusă în PatrimoniulUNESCO, alături de alte situri reprezentative pentru revoluția industrială din timpul domniei împăratului Meiji.

Supranumită ”Gunkanjima” (”Insula-cuirasat”), datorită conturului său în formă de navă de război maritim sau ”Midori Nashi Shima” („Insula fără verdeață”), Hashima are doar 480 de metri lungime și 160 de metri lățime.

Până în 1974, a fost un oraș minier supraaglomerat, unde mii de muncitori trăiau într-un labirint de blocuri, cu locuințe îngrămădite unele peste altele, interconectate prin scări și poduri. În 1959, Hashima a atins un record absolut – erau peste 5000 de locuitori pe o suprafață de aproximativ 6 hectare, adică cea mai mare densitate a populației înregistrată vreodată în lume.

Criza cărbunelui din anii 70 a dus la închiderea minei și locuitorii au părăsit insula, care, astăzi, a devenit obiectiv turistic. Amatorii de senzații tari se pot plimba printre ruinele fostelor locuințe muncitorești, printre mormanele de beton, fier ruginit, lemn și obiecte abandonate.

Realizator: Dana Pitrop