109 ani de la nașterea lui Eugen Ionesco. Naționalul sibian prezintă miercuri spectacolul „Lecția”, cu Ofelia Popii și Constantin Chiriac în rolurile principale.
27 November 2018
Naționalul sibian prezintă spectacolul „Solitaritate” la Festivalul Teatrelor Naționale Cluj-Napoca
27 November 2018

HRONICUL ȘI CÂNTECUL MARII UNIRI – premieră absolută la Radio România Cultural

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, sâmbătă, 1 decembrie 2018, de la ora 20.30, la Radio România Cultural, HRONICUL ȘI CÂNTECUL MARII UNIRI, după Hronicul și Cântecul Vârstelor de Lucian Blaga. Scenariul: Rodica Mandache. Adaptarea radiofonică: Felicia Pinte și Magda Duțu. Regia artistică: Gavriil Pinte.

Spectacolul este dedicat Centenarului Marii Uniri și este prezentat în cadrul proiectului Scriitori români interbelici şi Marea Unire – proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și Identității Naționale.

În distribuție: Marcel Iureș ( Lucian Blaga și Lucian Blaga – student), Vlad Zamfirescu (Dede Roșca), Damian Victor Oancea (Lionel, fratele din Sebeș), Mihai Constantin (Ionel Brătianu), Dan Aștilean (Alexandru Vlahuță), Mircea Constantinescu (Secretarul General al Cultelor), Rodica Mandache (Doamna Roman), Amalia Ciolan (mama lui Lucian Blaga), Niculae Urs (Nicolae Iorga), Eugenia Barbu (Regina Maria), Crina Mureșan (Cornelia), Bogdan Dumitrescu (Liciniu, fratele de la București), Vasile Toma (Hamalul), Adelaida Perjoiu (Natalia), Tomi Cristin (Sextil Pușcariu), Necunoscuta (Ana Maria Bălescu), Valentin Uță (Ovid Densușianu), Magda Duțu (Doamna de onoare), Felicia Pinte (Doamna Vlahuță), Mirela Georgescu și Silvia Creiniceanu (în alte roluri).

Regia de montaj: Radu Verdeș și Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Andrei Miricescu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor: Magda Duțu. Regia artistică: Gavriil Pinte.

La 1 Decembrie 1918, „Romania Nouă”, ziar editat la Chisinău de ardeleanul Onisifor Ghibu, informa cititorii despre evenimentul ce urma să aibă loc la Alba-Iulia: ”În cetatea de la Alba-Iulia, se petrece astăzi cel mai însemnat fapt din întreaga noastră istorie de aproape două mii de ani. Reprezentantii legali ai celor patru milioane de români transilvăneni, sunt adunați acolo pentru a croi, in deplină libertate, o soartă nouă, declarând pentru vecie Unirea Ardealului cu toate țările române”.

Participarea lui Lucian Blaga, însoţit de fratele său, Lionel, la Alba-Iulia, pe data de 1 Decembrie 1918, este evocată în opera sa postumă, Hronicul şi Cântecul Vârstelor, scrisă în 1946 şi tipărită în 1965.

Spectacolul radiofonic HRONICUL ȘI CÂNTECUL MARII UNIRI, este realizat după un scenariu decupat din acele ultime capitole ale romanului (jurnalului) Hronicul şi Cântecul Vârstelor, care aduc mărturia tânărului Lucian Blaga despre marele eveniment istoric: ”Pentru marea, istorica adunare de la Alba-Iulia, unde s-a hotărât alipirea Transilvaniei la patria-mumă, n-a fost nevoie de o deosebită pregătire a opiniei publice. Pregătirea se făcuse de sute de ani. În dimineata zilei de 1 decembrie, ca la un semnal, lumea românească a purces spre Alba-Iulia, pe jos și cu căruțele. Fratele meu și cu mine luarăm și noi o trăsură… Era o dimineață rece de iarnă…La Alba-Iulia nu mi-am putut face loc în sala adunării. Pe câmp se

înălțau ici-colo tribunele, de unde oratorii vorbeau nației…

În ziua aceea am cunoscut ce înseamnă entuziasmul național, sincer, spontan, irezistibil, organic, masiv… Seara, în timp ce ne întorceam, cu aceeasi trăsură la Sebes, atât eu, cât și fratele meu, ne simteam purtati de constiinta că pusesem temeiurile unui alt Timp, cu toate că n-am facut decât să ,,participăm” tăcuti și insignifianti la un act ce se realiza prin puterea destinului.”

HRONICUL ȘI CÂNTECUL MARII UNIRI – un scenariu despre care, cea care îl semnează, actrița Rodica Mandache, mărturisește: ”Am lucrat la el tulburată de marea dragoste a lui Blaga pentru Cornelia Brediceanu…Așa începe, așa se termină scenariul care desprinde din jurnal Povestea Marii Uniri!”

Concepția artistică a spectacolului îi aparține regizorului Gavriil Pinte. Universul sonor creat sporește forța mesajului pe care-l transmite textul și susține gândul pe care Gavriil Pinte l-a avut atunci când a abordat acest spectacol: ”Pe 1 Decembrie, după Basarabia și Bucovina, reprezentanții românilor și sașilor din Transilvania au adoptat proclamația de la Alba Iulia de unire cu Regatul Român. Numai în câteva luni, poporul nostru a trecut de la sclavie la demnitate, de la înfrângere la Marea Unire. Tânărul Lucian Blaga a fost martor al acestor tulburătoare evenimente. În ultimele capitole din Hronicul și Cântecul Vârstelor este mărturia sa.

Hronicul și Cântecul Marii Uniri este omagiul nostru.”

Lansarea proiectului Scriitori români interbelici şi Marea Unire va avea loc joi, 29 noiembrie, de la ora 13.00, la Muzeul Național al Literaturii Române.

Magda Duțu