Știință 360 – 10 iunie 2021- Prima eclipsă inelară de soare a anului 2021 
10 June 2021
Buletin cosmic – NASA a anunțat finanțarea a două misiuni de explorare a planetei Venus, pentru anul 2029
11 June 2021

Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe – 10 iunie 2021 – În cercetare, în America, ”nimeni nu-ți spune ”nu” dacă ai o idee care sună cât de cât plauzibil.”

 

Oana Truică, dr.fizică, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cercetător în domeniul bionanotehnologiei la Exicure, Chicago, SUA și mentor în cadrul Romanian Science Festival, asociație care derulează în România programul  ”Scrisori către viitori oameni de știință”, program menit sa aducă elevii mai aproape de științe.(https://www.facebook.com/RomanianScienceFestival/)

Invitată, în această seară, la Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 21.10 la 22.00, realizatoare Corina Negrea.

 

Oana Truică are o experiență de aproximativ 8 ani în sinteza de nanoparticule, cu aplicații în livrarea de agenți terapeutici, numeroase publicații științifice și prezentări orale.

A absolvit Facultatea de Fizică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, unde și-a terminat, recent, și doctoratul, tot în fizică.

Pasiunea pentru cercetarea în domeniul fizicii aplicate am dobândit-o treptat, spune Oana Truică, pornind de la înclinarea pentru domeniile reale si apoi participand la olimpiade si concursuri de fizică și astronomie. Expunerea timpurie la aplicațiile fizicii în viața de zi cu zi m-au făcut să-mi doresc să răspund la cât mai multe întrebări si curiozități științifice. Astfel mi-am găsit o nișă în domeniul nanotehnologiei, unde încă sunt numeroase mistere de rezolvat. 

Oana speră că eforturile ei actuale de cercetare se vor fructifica într-un tratament pentru boli genetice rare. De asemenea, își dorește să contribuie la promovarea domeniilor de cercetare științifică in mediul educational din Romania, fiind voluntar in cadrul organizației Romanian Science Festival (https://www.facebook.com/RomanianScienceFestival/).