Știința 360 – 18 iunie 2020
18 June 2020
Dimensiunea științifică a artei: Alina Bohoru – Deși nu toți antreprenorii sunt artiști, toți artiștii sunt antreprenori. Dreptul de autor pentru ilustratori, este o chestiune foarte sensibilă
18 June 2020

Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe: ”Lumea nouă” din Lumea Nouă – America pandemiei de COVID-19 și a protestelor rasiale

”Lumea nouă” din Lumea Nouă – America pandemiei de COVID-19 și a protestelor rasiale

America nu este excepțională! America este o țară ca oricare alta, care poate trece la fel de bine prin aceleași țări prin care au trecut și alte țări!” spune Alexandru Balaș, profesor dr.în științe politice,  directorul Centrului James Clark pentru Implicare Globală (http://www2.cortland.edu/centers/ccie/) al Universității de Stat din New York (State University of New York, SUNY), din Cortland, Statele Unite ( http://www2.cortland.edu/home/)
 https://directory.cortland.edu/?Search=alexandru%20balas


  Sursa http://www2.cortland.edu/centers/ccie/

    Sursa http://www2.cortland.edu/home/

Care vorbește despre pandemie, ca despre combustibilul care a alimentat criza economică și socială dar și despre rasismul bine înrădăcinat în societatea americană.

Despre numărul mare de decese cauzate de infectia cu COVID19, prof. Alexandru Balaș spune că una dintre cauze este si aceea că ”sistemul american de sănătate este un sistem capitalist, făcut să facă profit, nu să te facă bine!”. Asta înseamnă că printre cei mai vulnerabili sunt și cei care nu au asigurare medicală, mulți oricum și din ce în ce mai mulți acum, de când cu pierderea atâtor locuri de muncă și, deci, automat și a asigurărilor medicale.”

”Democrațiile (tările cu regimuri democratice) au făcut față cel mai bine pandemiei de COVID-19”, scrie The Economist în 6 iunie a.c. 

Contrazis de Financial times, care scrie că ”Pandemia de COVID-19  a transformat o recesiune democratică, într-o depresiune” – America, leagănul democrației,  se află pe locul 1 în lume din perspectiva numărului de cazuri de COVID19, a persoanelor spitalizate și  a deceselor din aceeași cauză. 

De trei ani de zile, Indexul democrației, clasament realizat de către The economist Intelligence Unit (EIU), vorbește constant despre SUA ca despre ”o democrație cu probleme (troubled democracy)” – confirmată, această caracterizare, de conflictele rasiale ale ultimelor zile de aici.

”Se va ajunge, probabil, la un naționalsim economic –  în multe țări se vor redeschide businessuri locale ca să se scape de dependența de China. Pe fondul creșterii tensiunilor dintre SUA și China, foarte mulți analiști politici vorbesc despre un al doilea Război rece.

Ce am văzut zilele acestea in Statele Unite (în cazul protestelor rasiale) a fost o abordare militară a protestelor: folosirea unui elicopter (în Washington DC) și coborârea acestuia aproape la nivelul blocului pentru a-i împrăștia pe protestatari – astea sunt tactici militare, folosite de militarii americani în Irak și Afganistan (…) poliția a devenit foarte militarizată!” 

Sursa https://eu.usatoday.com/story/news/nation/2020/06/01/george-floyd-protests-18-striking-moments-weeks-protests/5307275002/

Alexandru Balaș este absolvent al Universității din București, Facultatea de Stiinte Politice (2004), absolvent a două masterate, unul la Universitatea Sabanci din Istanbul (2006), în analiza și rezolvarea conflictelor și cel de-al doilea în științe politice, la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign (2008) pentru ca în 2011 să devină doctor în științe politice al Universității Illinois din Urbana Champaign, specializarea Relații Internaționale și Politici Comparative.

Domeniile sale de expertiză acoperă politicile Uniunii Europene, operațiunile de mentinerea pacii, rezolvarea conflictelor, organizații internaționale, si negocieri internaționale.

Este autorul cărții ”Musulmanii în Europa. Rezolvarea Conflictelor Sociale de către Uniunea Europeană”, apărută în anul 2008 la editura Lumen, a altor doua carti pe domeniul rezolvarii de conflicte, Puzzle-ul Păcii (2016) la editura Universității Oxford și Operațiuni de Mentinere a Păcii (2015) la Polity Press, precum și al unor articole publicate în Journal of International Peacekeeping, Peace & Change, si Foreign Policy Magazine – România. 

Alexandru Balaș a primit de asemenea un număr de premii și finantari pentru inovatți pedagogice în cursurile universitare predate, pentru dezvoltarea unor cursuri despre Uniunea Europeană predate studentilor americani precum și pentru realizarea proiectelor de cercetare în parteneriat cu Universitatea Catolică din Leuven, Belgia. 

Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe 18 iunie 2020  – la Radio România Cultural și aici, pe www.radioromaniacultural.ro, de la 21.10 la 22.00, realizator Corina Negrea