Dimensiunea științifică a artei: Cătălin Beldea – 12 umbre 
26 May 2022
Știința 360 – 26 mai 2022 – Celebra exclamație ”Wow!” chiar aparține marțienilor  ?
26 May 2022

Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe – 26 mai 2022 – Daniela Boltres: N-ar trebui să credem că suntem superiori doar pentru că avem mai mult…

foto - Arhiva Daniela Boltres

Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe  – 26 mai 2022

De la 21.10 la 22.00, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, invitată, pentru partea a doua a interviului, Daniela Boltres, realizatoare Corina Negrea.

foto  Arhiva Daniela Boltres – Sibiu, Festivalul Internațional de poezie Romani

Născută la București, la 22 octombrie 1971, Daniela Boltres a copilărit la Codlea, într-o familie mixtă cu descendență sasească-românească -austriacă-poloneză, cu afiliere luterane, ortodoxe, catolice și mozaice.

foto  Arhiva Daniela Boltres – TRAF TIMIȘOARA REFUGEE ARTS FESTIVAL

Limbile materne sunt săsească, germană, română, vorbește fluent engleza, spaniola, franceza, greaca veche, Latina și hebraica veche.

 A locuit la  Codlea, Brasov, Iași, Dormagen,  Freiburg,  Tübingen, Rostock,  Osnabrück iar acum locuiește la  Berlin.

 A studiat literatura germană și română, teologie evanghelică, filozofie.

  Arhiva Daniela Boltres – Chișinău – Centrul pentru Refugiați Romi și Azeri veniți din Ucraina

Proiecte si colaborari finalizate:

·               Înființarea International House Rostock în cadrul Universității Rostock/ Germania

·               Înființarea Centrului Cultural German Brasov (fondatoare, președintă) in cadrul Asociației Culturale Româno-Germane Brasov

·               Asociația Exil – Osnabrücker Zentrum für Flüchtlinge: consultanță si arta socială cu refugiați și  autohtoni

·               Asociația Ökohaus Rostock e.V. : educatie interculturala pentru Ministerul Educatiei Mecklenburg-Vorpommern, arta socială cu migranți și  autohtoni

·               ifa/ Stuttgart si proiectul Stabilitly Pact: promovarea minoritatilor din Romania

 ·               Institutul pentru Teoria Societății la Facultatea de Teologie Evanghelica la Universitatea din Tübingen

·               Institutul pentru Etică si Istoria Medicinii la Facultatea de medicina la Universitatea din Tübingen

·               Institutul de Editare a Corespondenței Fraților Grimm la Facultatea de Germanistica a Humboldt Universität Berlin

·               Institutul de Istorie Proiectul de Editare al Arhivei Adolf von Harnack la Humboldt

·               Universität Berlin

Este membră a :

·               Diaspora Civica Berlin https://diasporacivica.berlin/

·               Asociatia Romano-Germana Berlin https://www.deruge.org/

·               Reteaua de Solidaritate Elvetia https://reteauadesolidaritate.com/

·               Gruparea sindicală: verdi/ Uniunea Scriitoarelor si Scriitorilor din Germania https://vs.verdi.de/

·               Asociația Teologică Schleiermacher-Gesellschaft Germania https://schleiermacher-gesellschaft.theologie.uni-halle.de/

Daniela Boltres este ceea ce, generic, numim ”activist civic și social”, chiar dacă această sintagmă nu cuprinde tot ceea ce face Daniela Boltres: voluntariat în Rețeaua de Solidaritate (https://reteauadesolidaritate.com/), implicare “de la începutul războiului în Ucraina. După ce colegi/colege din Rețeaua de Solidaritate (https://reteauadesolidaritate.com/), precum Gabriela Mirescu, Oana Arghir, Alina Jurcoane si Sorin Vlad au trimis medicamente la Spitalul de Copii din Cernăuți, Daniela Boltres a reușit cu ajutorul mai multor colege din Rețea, din Elveția, România, Germania si Moldova, să ducă la Chișinău medicamente, cu fonduri stranse de Karuna Sozialgenossenschaft mit Familiensinn Berlin, unde Daniela este in consiliul director (https://www.karuna.family/), ”un think tank și totodată un așa-zis laborator real pe teme de transformări cu impact social, respectiv ecologic”, ca să menționăm doar două dintre organizațiile în care activează.
”Consecințele războiului – pe lângă victimele umane și culturale ucrainene – le-am putut afla imediat și la Berlin, unde in primele zile ajungeau până și 15000 sau 20000 de refugiați zilnic”, după cum povestește Daniela Boltres, invitată, în această seară, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, la Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe, de la 21.10 la 22.00, realizatoare Corina Negrea.
Arhiva Daniela Boltres
 
Cu mai multe organizatii cu câte 400 de voluntari zilnic am pus pe picioare în aproximativ 3 zile o structură de primire și distribuire a refugiatelor (mai ales) dinspre Gara Centrală Berlin spre cazări de stat, hosteluri, comunități religioase, crestine, ortodoxe și evreiești, spre case particulare.
 
Fiind la curent și cu se întâmplă în țările vecine Ucrainei, ne-am hotărat să ne implicăm în România dar mai ales în Republica Moldova, deoarece are de gestionat, în mod proporțional cu populația sa, mult mai mulți refugiați decât România (…), spune Daniela Boltres.
 
Prin medierea colegei noastre Gabriela Mirescu Gruber (fondatoarea Rețelei de Solidaritate, n.r.) cu colegii si colegele din Moldova, (…)am aflat care sunt cele mai urgente necesități ale Ministerului Sănătății și ne-am apucat să strângem fonduri. (…)
 Arhiva Daniela Boltres
 
La Chișinău am reușit să aducem, pentru Depozitul Ministeriului Sănătății, medicamente în valoare de 20000 EUR, iar la Institutul Oncologic Chișinău – în valoare de 1000 de EUR, acțiune la care au contribuit colege farmaciste din București și Iași, care au achiziționat medicamentele pentru transport . Aici, cred, se potrivește foarte bine termenul de ”colaborare” în sensul schimbului de cunoștințe între profesioniști si profesioniste. În acest sens, în urmatoarele săptămâni demarăm un stagiu pentru o farmacistă tânără de la Institutul Oncologic (din Chișinău, n.r.) aici la noi la Berlin (…) iar sora mea, Anita Boltres, va continua ceea ce la Rețeaua de Solidaritate s-a pornit deja din primele zile ale pandemiei, anume schimbul de experiență și teaching pentru medici din Moldova inclusiv din Transnistria. Este vorba de un concept al colegului nostru, directorul institutului de oncologie Chisinau, Ruslan Baltaga, cu experiența profesională internațională, actualmente la Chișinău si Londra, mai spune Daniela Boltres.
 Arhiva Daniela Boltres
 
Despre toate acestea – pe larg în această seară, la Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe, de la 21.10 la 22.00 dar și despre implicarea prin arta socială – Proiectul WER VERSTEHT DAS SCHON? / CINE OARE POATE ÎNȚELEGE? (https://werverstehtdasschon.de/) – dar și despre ajutorul umanitar pe plan cultural și social în domeniul minorităților – ifa/ Stuttgart (https://www.stuttgart.de/vv/adresse/institut-fuer-auslandsbeziehungen-e.v.ifa-.php), proiectul Stabilitly Pact -, înspecial în ceea ce privește minoritatea roma din Germania și România.
 

Daniela Boltres activează în Karuna Sozialgenossenschaft mit familiensinn din Berlin (în Consiliul director), Rețeaua de Solidaritate/ Elveția, Asociatia Judentum begreifen e.V. / Osnabrück – promovarea culturii iudaice și Asociatia Elysion/ Berlin, care este în faza de înființare și care va desfășura proiecte umanitare în Europa de Est si Orientul Apropiat.

 https://www.karuna.family/

partea aII-a