Dimensiunea științifică a artei: Victotia Nagy Vajda – Romanul românesc din stânga prutului, în internet
2 December 2021
Să ne amintim de Vladimir Colin
3 December 2021

Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe – 2 decembrie 2021 – Programe academice care fac diferența – un premiu și o filosofie academică 

 
Departamentul de Matematică al Universității Statului California din Fullerton, SUA (http://www.fullerton.edu/math/) a câstigat Premiul Societății Americane de Matematica, AMS (https://www.ams.org/home/page) al anului 2022 pentru Programe cu impact major, traducerea originalului The 2022 AMS Mathematics Programs that Make a Difference Award (https://www.ams.org/news?news_id=6883).
Care sunt condițiile pentru astfel de performanțe și ce abordări pot face diferența când vine vorba de educație?
Aflăm în seara asta, de la doi profesori români – singurii profesori români – de la Universitatea Statului California: Bogdan Suceavă, dr. în matematici și profesor de matematică în Departamentul de Matematică (http://www.fullerton.edu/math/) al Universității Statului California din Fullerton (http://www.fullerton.edu/) și Ionel Țifrea, dr. în fizică, coordonatorul Departamentului de Fizică al aceleiași universități (https://physics.fullerton.edu/), ambele departamente aparținând Facultății de Științe Naturale și Matematici ale universității (http://www.fullerton.edu/math/).

Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 21.10 la 22.00, realizatoare Corina Negrea.
Bogdan Suceavă este scriitor și matematician, primul absolvent al unei universități din România care primește premiul Pólya al Asociației Americane de Matematică pentru articole expozitive (2020), an în care a primit și medalia de onoare a Societății de Științe Matematice din România 2020.
Ionel Țifrea este dr. în fizică, coordonatorul Departamentului de Fizică al Universității Statului California din Fullerton.
Este câștigător al Premiilor Ștefan Procopiu pentru fizica teoretică al Academiei Române și In Hoc Signo Vinces al Consiliului Național al Cercetării Științifice pentru cel mai bun cercetător științific (junior) în domeniul matematicii și științelor naturale (https://uefiscdi.gov.ro/Public/cat/540/Premiile-CNCSIS.html).
Între  2007 – 2009, a fost visiting researcher (KITP Scholar) la Institutul Kavli pentru Fizică Teoretică al UC Santa Barbara, SUA (https://www.kitp.ucsb.edu/apply/fellowships/kitp-scholars).
Foto: Elevi de liceu din sudul Californiei în timpul olimpiadelor de matematică (American Mathematical Competitions) găzduite de Departamentul de matematică de la Universitatea Statului California de la Fullerton. Sursa Bogdan Suceava