Știința 360 – Interviu cu Raluca Sofronie, PR Director, Corint Publishing Group
18 February 2021
Mihail Grămescu – 70 de ani
19 February 2021

Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe – 4,3,2,1… la un pas de Marte

Sursa foto - https://www.nasa.gov/feature/jpl/nasa-s-next-mars-rover-is-ready-for-the-most-precise-landing-yet

La 22.55, ora României, roverul Perseverance al NASA ar trebui să amartizeze, într-una dintre cele mai ambițioase misiuni concepută vreodată de NASA. Scopul – găsirea unor răspunsuri la întrebarea fundamentală pentru o viitoare colonizare a planetei roșii: a existat vreodată viață pe Marte?
O misiune pe care, literalmente, o poate urmări o lume întreagă, pentru că NASA va transmite live toată aventura amartizării pe https://www.nasa.gov/.


Sursa foto – https://www.facebook.com/BucharestScienceFestival.RO/photos/a.418345221604880/3453273358112036/

Bogdan Marcu și Dan Vartolomei sunt doi ingineri români care lucrează în programul spațial american și în industria spațială de aici și, în această seară, prezenți și la emisiunea Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe de la ora 21.10, într-un fragment din dezbaterea Cu bună știință organizată aseară de Bucharest Science Festival și transmisă live pe Zoom și pe https://www.facebook.com/BucharestScienceFestival.RO/.

Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe, pe toate frecvențele Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, 21.10 – 22.00, realizator Corina Negrea.

Dan Vartolomei face parte, din anul 2013 din echipa de baza a programului M2020 al NASA care a construit roverul Perseverance. A participat la proiect încă din primele faze de selecție a echipamentelor, arhitectura inițială, și toate fazele de proiectare, construcție și testare.
În anul 2020 a făcut parte din echipa trimisă de JPL la Kennedy Space Center, în Florida (Cape Canaveral), pentru integrarea finală a navei M2020 pe racheta Atlas V-541.

Bogdan Marcu este expert în propulsia rachetelor și aerodinamica turbinelor în cadrul Blue Origin Corporation.
Între 2011 și 2016, a lucrat pentru Space X, corporația miliardarului Elon Musk. A proiectat turbinele motoarelor Merlin 1D și Merlin VacD care operează în prezent pe racheta Falcon 9. De asemenea, a proiectat turbinele prototip ale motorului Raptor, în prezent încă în dezvoltare la Space X, care foloseste metanul drept combustibil și care este destinat viitoarelor misiuni spre Marte.