4 iulie 2022 – 10 ani de la descoperirea bozonului Higgs
6 July 2022
Buletin cosmic – Sonda CAPSTONE are probleme
8 July 2022

Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe – Dialoguri intergeneraționale

Sursa: https://www.ifa-mg.ro/simpozion_ziua_ifa_2021.php

Andrei Marin (foto1 ) este student la Facultatea de Fizică, Universitatea din București.

A absolvit Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București iar în perioada liceului a reprezentat România la mai multe competiții internaționale, printre care Olimpiada Internațională Științele Pământului (medalie de bronz), Olimpiada Asiatică de Fizică (medalie de argint) și Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică (medalie de argint).

În cadrul Simpozionului „IFA 2021: Evenimente, Realizari si Distinctii”, organizat și găzduit de Institutul de Fizică Atomică, IFA de la Măgurele la începutul lunii iunie a.c., Andrei Marin a primit Diploma de onoare și premiul IFA pentru medalia de argint obținută la Olimpiada Asiatică de Fizică 2021.

 Arhiva Andrei Marin

Cu aceeași ocazie, Cristinel Diaconu, dr. în fizică, director de cercetare CNRS și directorul Centrului de Fizica Particulelor de la Marsilia, ambele din Franța, a vorbit și despre ceea ce se întâmplă “La orizontul dintre doua infinituri: Materie si Univers”.

 https://www.cppm.in2p3.fr/web/en/

Evenimentul dar și prezența celor doi, Andrei Marin și Cristinel Diaconu, a fost o foarte bună ocazie de a discuta despre pasiunea pentru fizică, o pasiune comună, despre frumusețea și utilitatea competițiilor (olimpiade dar nu numai)  dar și despre nevoia de schimbare – a modului în care se predau științele la școală și a poziționării importanței și utilității viitorilor absolvenți cu profil științific și nu numai din România.

La Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe, diseară, de la 21.10 la 22.00, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, realizatoare Corina Negrea.