Dimensiunea științifică a artei: Expoziția NeonLitic are primul vernisaj la Varna, în Bulgaria – Mihaela Ion
1 October 2020
Știința 360: Bucureștiul poate ”(re)deveni o metropola europeană relevantă!”
1 October 2020

Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe

Invitat Vlad Manea, Dr. în științe, specializarea în geodinamică, cercetător senior la Universitatea Națională Autononomă din Mexic – fondată în 1910 – și profesor invitat în cadrul Institutului de Cercetate iCUB al Universității Bucuresti.

Este fondatorul și șeful Laboratorului de Geodinamică Computațională, co-fondator și co-CEO al Laboratorului Universitarde Micro-Tomografie cu Raze X de la Centrul de Geoștiințe, UNAM și co-fondator și co-CEO al Laboratorului Național pentru Vizualizare științifică avansată laUNAM (www.lavis.unam.mx), membru al Academiei Mexicane de Științe, al Societății japoneze pentru promovarea științelor (JSPS) și în  Consiliul Director Ad Astra.

Din  2011 este și membru al Academiei Mexicane de Științe.

Povestea carierei sale diseară, la Idei în nocturnă. Diaspora. dincolo de granițe, de la 21.10 la 22.00, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro.

Vlad Manea s-a născut în 1972 la București.

Licențiat în inginerie civilă al Universității  Tehnice din București și în inginerie geofizică la Universitatea din București în 1995, respectiv 1997, ca șef de promoție aici. 

În 2004 a obținut doctoratul în științe la Universitatea Națională Autonomă din Mexic (UNAM), Mexic (http://english.unam.mx/).

În 2006, aprimit Medalia „Alfonso Caso” pentru merit academic oferita de către UNAM. 

În 2004, s-a alăturat Laboratorului Seismologic, Caltech-Pasadena, SUA (http://www.seismolab.caltech.edu/), ca cercetător postdoctoral.

Din 2007 lucrează in Centrul de Geoștiințe, UNAM, Mexic, unde a fost cercetător asociat și cercetător principal din 2014.

Interesele sale actuale de cercetare includ modelarea numerică a sistemelor terestre și planetare, calcul numeric în paralel asistat de supercomputere, vizualizare științifică avansată, precum și științe ale materialelor cu aplicabilitate în domeniul energiei geotermale. 

Sursa foto 1,2  – http://english.unam.mx/
Sursa foto 3 – http://www.seismolab.caltech.edu/index.html Sursa foto 4 – http://www.seismolab.caltech.edu/index.html

Sursa foto 5 – Arhiva personala Vlad Manea