Știința 360 – 11 noiembrie 2021 – Reactoarelor Modulare Mici (SMR), alternativa energetică a viitorului?
11 November 2021
Buletin cosmic – Amerizare cu probleme a celor 4 astronauți care au stat 199 de zile pe Stația Spațială Internațională
12 November 2021

Idei în nocturnă. Dincolo de granițe – 11 noiembrie 2021 – Pentru revenirea microelectronicii în prim-planul strategiilor României pentru viitor este nevoie de un nou moment IPRS Băneasa

Sursa foto: Petru Dan

Civilizația umană a devenit total dependentă de microelectronică (…) Interacțiunea omului cu realitatea fizică (recepționarea, transmiterea, acțiunea) este mijlocită de dispozitive și circuite electronice. Complexitatea acestora a evoluat fantastic odată cu micro-miniaturizarea. Microelectronica a deschis larg porțile domeniilor viitorului: a patra revoluție industrială, inteligența artificială, orașele inteligente, internetul lucrurilor,  spune Petru Dan, Doctor în electronică, Executive MBA, Consultant al Grupului de Lucru în domeniul microelectronicii din România, aflat sub egida Academiei Române.
A condus o fabrică de semiconductoare în România (până în 1996) și operațiunile regionale ale unor multinaționale industriale (până în 2017). 
 
 

 

Uniunea Europeană a definit trei direcții prioritare pentru „proiectele de interes european”pe termen mediu: transformarea digitală, hidrogenul, tranziția verde și (…) rolul strategic al microelectronicii pentru transformarea digitală.

În Declarația Comună a Consiliului Uniunii Europene din 7 decembrie 2020, semnată și de România, microelectronica stă la baza sustenabilității transformării digitale. 

Facilitatea de Relansare și Reziliență este un instrument cheie al UE prin care se alocă 20% din fonduri transformării digitale (145 miliarde euro în 2-3 ani), într-un proiect industrial inovativ de mare amploare în forma unui IPCEI-microelectronică. Se asigură un mecanism de a aproba finanțări care depășesc posibilitățile pieței interne, cu scopul consolidării proiectării, lanțului de aprovizionare și primei aplicații industriale a tehnologiilor semiconductoare în Europa, mai spune Petru Dan, invitat al ediției din această seară a emisiunii Idei în nocturnă. Dincolo de granițe.

Și concluzionează: Dacă „nu existăm” putem doar „să întindem mâna”, pasivi, dependenți și rămași în urmă.

Argumentele – diseară, la Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro, de la 21.10 la 22.00, Idei în nocturnă. Dincolo de granițe, realizatoare Corina Negrea.