Izvoare de filosofie: Proza lumii și gândirea umană. Reflecții asupra relației dintre literatură și filosofie
8 January 2021
Idei în nocturnă. Pagini de Istorie: Opt decenii de la „Rebeliunea legionară” (1). Invitat, dr. Ottmar Trașcă, șeful sectorului Istorie Universală și Relații Internaționale al Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române
19 January 2021

Idei în nocturnă. Pagini de Istorie – Bilanț, realism și speranță, o emisiune despre Anul Vechi și Anul Nou – Invitat, prof. univ. dr. Cornel Codiță

marţi 12 ianuarie 2021, Radio, România Cultural (21.10- 22).

Realizator, Dan Manolache

Mâine anul se-nnoiește”, am murmurat cu o tentă de speranță mulți dintre cei care, într-o intimitate neobișnuită, am petrecut trecerea dintre ani. Privind în urmă, nu cred că 2020 va rămâne altfel în istorie decât „Anul Pandemiei”. Covid 19 ne-a arătat, pe parcursul lui, o reală imagine a lumii noastre. Am avut la îndemână zilnic o „tomografie” a lumii noastre. Am putut astfel studia funcționarea „sistemelor” sale, „circulator”, „nervos” etc, etc. Am avut însă și șansa de a ne studia, dacă avem onestitatea necesară, propriile comportamente. Vom încerca să formulăm câteva concluzii în discuția pe care o vom purta în această seară cu dl profesor Cornel Codiță, unul dintre cei mai obiectivi analiști de la noi. Cum s-au comportat statele lumii, cum a funcționat solidaritatea, care a fost reacția organizațiilor regionale sau mondiale, care au fost răspunsurile cetățenilor, iată doar câteva dintre întrebările posibile. Vom sublinia de asemenea, în context, eforturile financiare și umane care au avut ca obiectiv mobilizarea fără precedent a oamenilor de știință pentru a crea singurul „leac” posibil al acestei boli, vaccinul. Rezultatul a fost, trebuie să o spunem, spectaculos prin noutate, eficiență și rapiditate.

În discursul de Anul Nou cancelarul german Angela Merkel sintetiza cu sinceritate, din punctul de vedere al provocării pandemice, anul care a trecut: Ce an am avut! În 2020, am avut ceva ce a venit peste noi, fără să ne aşteptăm. Un virus necunoscut care ne-a invadat trupurile şi vieţile. Ne-a lovit în ceea ce aveam mai uman: contacte sociale, conversaţii, îmbrăţişări, aniversări. Virusul a transformat comportamente normale în unele riscante, ne-a făcut să ne protejăm, într-un fel neaşteptat. Anul 2020, al pandemiei, a fost unul din care am avut ce învăţa. În primăvară a trebuit să reacţionăm la un virus despre care nu ştiam nimic verificat, a trebuit să luăm decizii despre care numai speram că le-am luat corect. Pandemia de coronavirus a fost şi rămâne o provocare pe termen lung politică, economică şi socială.” Într-adevăr pericolul nu a trecut iar unica soluție pentru a ne relua cursul normal al vieții este vaccinarea. Asta deși tendințele negaționiste sunt în unele țări extrem de puternice. Citând prestigioase publicații, agenția RADOR ne oferă două relevante puncte de vedere: „Vaccinul este o alegere etică, deoarece îți pui în joc viaţa şi sănătatea, dar pui în joc și viața altora. Eu unul îl voi face”, a declarat Papa Francisc, citat în paginile cotidianului LA STAMPA.
”Nu știu de ce cineva ar putea spune că vaccinul este periculos, dacă medicii vi-l prezintă ca ceva care poate funcţiona şi care nu prezintă pericole speciale, de ce să nu-l faceţi? Există un negaţionism suicidar pe care nu îl pot explica, însă astăzi trebuie să facem vaccinul”, a conchis Papa Francisc, citat de publicația italiană.

La polul opus se află reacția liderului spiritual al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, care a interzis vineri importul de vaccinuri anti-coronavirus fabricate în Statele Unite şi în Regatul Unit, estimând că acestea pot fi folosite ca să-i contamineze ţara.”

Vom comenta și un alt subiect care ține capul de afiș al știrilor din ultima perioadă, sfârșitul mandatului celui de al 45-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Tramp. Tot din revista presei întocmită de colegii de la agenția RADOR am selectat câteva puncte de vedere: În urma atacului mulțimii asupra Capitolului, președintele Trump, care a incitat, riscă acum să plece de la Casa Albă slăbit și izolat, în timp ce republicanii se întreabă dacă rănile acestuia sunt fatale”, notează cotidianul american Washington Post, iar LE MONDE sintetizează: ”În două luni, Donald Trump a trecut de la statutul de potențial președinte la cel de paria”, detaliind: ”Deși învins de Joe Biden, Donald Trump ar fi putut avea, în continuare, o influență durabilă asupra Partidului Republican. El cocheta chiar cu ideea revenirii la Casa Albă în 2024, în ciuda vârstei sale înaintate. Acest lucru a devenit greu însă, sau chiar imposibil, după evenimentele din 6 ianuarie”, conchide Le Monde. Insurecția eșuată de la Washington e finalul logic al erei Trump”, crede săptămânalul german Der Spiegel. „Tentativa de puci este epilogul grotesc, sfâșietor, al unui delir autocrat de patru ani al auto-proclamatului președinte al legii și ordinii”, ajutat de republicanii „tot mai radicalizați și de presa propagandistă de extrema dreaptă”. „Aceasta e trumpismul, distilat în cea mai pură formă a sa.”

Să nu uităm însă că „trumpismul” are în continuare milioane de adepți semn că falia care îi desparte pe americani nu este doar aparentă, ci chiar profundă. Chiar dacă sunt prezentate populist, problemele care îi separă pe americani sunt reale și cer o abordare pragmatică și eficientă. Va putea noua Administrație să găsească alte soluții decât o contrarevărsare de populisme? Cum va reuși să modeleze o credibilă politică externă a celui mai puternic stat din lume? Elemente pentru o analiză pertinentă există.

Distinși ascultători, vom avea desigur și alte subiecte asupra cărora ne vom opri pe parcursul emisiunii din această seară. Vom încheia această scurtă prezentare a ei într-o notă optimistă „Semne bune anul are”. Că de n-ar fi nu s-ar povesti…

Fotografiile au fost preluate de pe site-urile Wikipedia și Agerpres