„Putere și statut”, etalarea portretelor sculptate ale unor mari personalități istorice
12 July 2021
DOCUMENTAR: Ziua Mărcii Poştale Româneşti. Istoria fascinantă a „Capului de bour”
15 July 2021

Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: Elena și Nicolae Ceaușescu, două monografii necesare. Invitat, prof. univ. dr. Lavinia Betea.


marți 13 iulie 2021, ora 21.10

Realizator, Dan Manolache.

Vom continua în această ediție a emisiunii noastre discuția despre comunism prezentînd două monografii recent apărute la Editura Corint. Autoarea lor, doamna prof. Lavinia Betea, invitata noastră, s-a oprit la cele mai importante personaje ale comunismului românesc din perioada 1965- 1989. Cele două volume merită citite pentru cantitatea și calitatea impresionante de informații care le dau substanță, rod a trei decenii de cercetare, pentru stilul fluent în care sunt scrise dar și pentru originalitatea analizei și prezentării celor doi lideri comuniști. O originalitate dată de faptul că autoarea stăruie și asupra unei priviri psihologice a oamenilor și vremurilor, iar această abordare prin prisma psihologiei politice și sociale îi este specifică.

Nu ne propunem ca în această scurtă prezentare să intrîm în analiza fondului celor două lucrări. Vom încerca pe parcursul emisiunii să prezentăm câteva detalii care să vă deschidă curiozitatea și să vă îndemne la lectură. Ne vom limita doar la a vă prezenta câteva argumente în spriținul afirmației că ele, monografiile, sunt necesare.

Iată ce scrie în „cuvânt către cititori” domnul acad Ioan- Aurel Pop, Președintele Academiei Române: „Orice autor dornic să trateze acest segment dfe istorie consdtată că nu există în societatea românească o atmosferă de echilibru, de înțelegere matură și de recepție inteligentă a ceea ce a fost atunci, ci există două extreme……Cartea doamnei Lavinia Betea vine ca un factor de cumpătare, de necesar echilibru, de ordine în mijlocul dezordinii. Autoarea nu judecă și nu condamnă, ci reconstituie cu cea mai mare exactitate, răbdare și sete dea adevăr. Mulți privesc (din ignoranță, comoditate, lipsă de spirit istoric etc.) regimul comunist din România ca pe un monolit egal mereu cu sine în cele patru decenii, iar „domnia lui Ceaușescu”, drept un segment la fel de omogen de la finalul comunismului. Autoarea însă etapizează cei 24 de ani de dominare ceauțistă, evidențiind bunele și relele. Primele au culminat cu refuzul României de invadare a Cehoslovaciei…iar relele au ajuns la apogeu înainte de 1989, când țara devenise o închisoare întunecată și înfrigurată, controlată de serviciile secrete. ”

De ce aceasță biografie?” se întreabă autoarea. Iată și răspunsul domniei sale. „pe Ceaușești nu i-am întâlnit niciodată „pe viu”. Sub efectele deciziilor acestora însă, în feluri nedorit aparte, am copilărit, am studiat,am intrat în „câmpul muncii”, am fost soție și mamă. Împreună cu milioane de români am jubilat în decembrie 1989 și am sperat că, odată cu ei, a pierit Răul. N-a fost să fie. Duhul ei de „savant și om politic” bântuie gloata aspiranților la putere. Iar la categoria „femei celebre ale istoriei”, sub eticheta „Elena Ceaușescu”, intră și România.Astfel că efortul cercetării și descrierii unei vieți clădite pe compromisuri și duplicități, derutant la prima vedere, îl văd ca pe o exorcizare.”

Vă recomandăm aceste cărți care pe cei care am trăit comunismul ne ajută, poate, să-l înțelegem mai bine, iar pe cei tineri nu doar să afle cum a fost ci, poate să-și privească cu alți ochi părinții sau bunicii imaginându-șimai aproape de adevăr lumea în care au tăit.

Fotografiile au fost preluate de pe site-ul editurii sau de pe Wkipedia.