Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: Muzeul Țăranului Român sau „sufletul satului”. Invitat, dr. Virgil Nițulescu, managerul Muzeului Țăranului Român
9 August 2022
Izvoare de filosofie – Către o filosofie a mediului digital: Rețelele de socializare și era post-adevărului
19 August 2022

Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: „Nu vreau război ! Interviurile uitate ale lui Hitler (1923- 1940)”. Invitat, dr. Mioara Anton, director adjunct al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române.

 marți 16 august 2022, ora 21.10
Realizator, Dan Manolache.

      Vom discuta în emisunea din această seară despre conținutul unei extrem de interesante cărți apărute de curând la Editura Corint. Titlul ei este „Nu vreau război ! Interviurile uitate ale lui Hitler (1923- 1940)”, autorul este scriitorul și jurnalistul francez Eric Branca, traducerea a fost realizată de dr.Alina Pavelescu iar prefața de dr Mioara Anton, invitata ediției de astăzi a Paginilor de Istorie.

     De ce este interesantă această carte? Pentru că parcurgând cele 16 interviuri, singurele pe care în perioada menționată Hitler le- a cordat unor ziariști (atent selectați) din Marea Britanie, Franța și SUA, descoperim în Hitler „un maestru al dublului limbaj, dar și un manipulator desăvârșit” așa cum suntem avertizați din paginile prefeței. Asta cu atât mai evident cu cât autoru a prezentat critic conținutul lor, făcând permanent corelația dintre vorbele rostite de Hitler și faptele consemnate de istorie. Așadar, „maestru al dublului limbaj și manipulator desăvârșit”.  Sunt abilități care au fost remarcate, firește, de contemporanii săi. Făra a intra în analize de moralitate și patriotism, vom cita ca argument sfatul pe care l-a cerut Ion Gigurtu  în timpul întrevederii ci Hitler pe 26 iulie 1940 și consemnate de stenograful Fuhrerului:

,,dată fiind marea experienţă a cancelarului Reich-ului german în domeniul tratării din punct de vedere psihologic a maselor, guvernul român ar fi deosebit de interesat să afle de la el modul în care ar putea fi convins poporul român despre necesitatea sacrificiilor în favoarea Ungariei şi Bulgariei”.

Într-adevăr Hitler s-a dovedit a fi pe parcursul întregii sale cariere politice un maestru al propagandei, al manipulării, al disimulării adevăratelor intenții, al transformării minciunii în produs vandabil pe piața externă și mai ales internă. Găsim teoretizarea în cartea sa de căpătâi, Mein Kampf în care ne oferă rețeta sa de succes. „Propaganda nu trebuie să se adreseze decât masei. Ea trebuie să-și ajusteze nivelul intelectual la capacitatea de absorbție a celor mai limitați…..trebuie să se limiteze la un număr mic de subiecte și să le repete constant. Repetiția, aici, la fel ca în alte domenii, este prima și cea mai importantă condiție a succesului.”

           Și tocmai pentru că în Mein Kampf și-a prezentat adevărata gândire, adevăratul program politic, de la care nu s-a abătut pân în 1945,  a fost împotriva traducerii cărții în limbi străine. Mai mult decât atât a prezentat în afara Germaniei doar pasaje inofensive sau, prin declarații ale apropiaților, a lăsat să se înțeleagă că ideile sale din 1925 au suferit reevaluări substanțiale.

       Ca să înțelegem mai bine această dimensiune manipulatorie a personalității lui Hitler, succesul pe care i la adus retorica sa în rândul germanilor, dar și rezerva sa de a se adresa unui alt public decât cel german, autorul ne prezintă diagnosticul celebrului psiholog Ernst Jung care spune că Hitler „este portavocea care amplifică murmurul inaudibil al sufletului german până la punctul în care acesta se poate face auzit de urechea conștiinței germane. Este primul om care le spune tuturor germanilor ce gândesc și ce resimt în mod inconștient despre destinul german, mai ales de la înfrângerea în Primul Război Mondial…..Puterea lui Hitler nu e politică, este magică.”Același mare psiholog remarcă însă că „dacă Hitler este oglinda inconștientului german, el nu este suportul vreunei proiecții pentru un non- german.”

    Vom prezenta pe parcursu emisiuni conținutul interviurilor, vom schița câteva portrete ale celor care au fost acceptați ca interlocutori, vom pune în evidență discrepanța permanentă între vorbele cu care încerca să liniștească poblicul francez, britanic sau american și faptele care demostrau falsitatea lor.

     In încheierea acestei scurte prezentări care se dorește a fi mai degrabă o invitație la audiția emisiunii și desigur și o invitație la lectură vom cta doar câteva dintre susținerilelui Hitler în pres străină: „Evreul este dăunător prin natura sa; Evreii nu au de ce să se teamă atâta vreme cât nu încearcă să se amestece cu noi; Nicio înțelegere nu este posibilă cu Franța; Dacă reușesc apropierea franco- germană așa cum vreau, aceasta ar fi o rectificare demnă de mine! Rectificarea mea o voi înscrie în marea carte a Istoriei; Sunt insultat, spunându-se mereu că vreau război. Oi fi nebun?; Prioritatea mea este, mai mult ca niciodată să pun capăt psihozei războiului; Ce om de stat ar putea, astăzi, să vizeze o cucerire tertorială prin intermediu unul război?; Este puțin ridicol să spoi că germanii nu sunt liberi,”

          Credem că este edificator.

Fotografiile reproduse au fost preluate de pe site-ul Wikipedia.