Izvoare de filosofie: Etica autenticității și îngrijirea de sine. Reflecții asupra unei vieți filosofice
24 June 2022
Conferința Internațională de Cartografie Istorică (ICHC) 2022
28 June 2022

Idei în nocturnă. Pagini de Istorie – „Război și pace”. Invitat, dr. Cosmin Popa, cercetător la Institutul de istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române

Realizator, Dan Manolache

       S-au împlinit cu câteva zile în urmă patru luni de la începutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Bilanțul acestei tragedii, mii de morți și răniți, milioane de refugiați, deportarea unui mare număr de cetățeni ucraineni în Rusia, bombardarea cinică a orașelor și satelor, paralizarea vieții economice, înducerea unei crize mondiale alimentare și a energiei. Un război care se repercutează puternic și asupra Rusiei, supusă sancțiunilor lumii libere și din ce mai izolată pe plan mondial.  Asistăm, fără voia noastră și împotriva voiei noastre, la scrierea unei însângerate și pentru mulți absurde pagini de istorie. Ne punem de atunci, din 24 februarie, aceleași întrebări. Cum a fost posibilă acest război ? Existau posibilități de a-l preveni ? Cum și când se va sfârși ?

           Vom încerca pe parcursul emisiunii noastre să facem o radiografie a situației dramatice din țara vecinilor noștri, vom discuta despre modul în care UE, NATO, dar și opinia publică se implică în încercarea de a găși cele mai bune căi și mijloace pentru a soloționa conflictul și de asemenea pentru a feri țările ce se simt amenințate de Rusia de o posibilă extindere a războiului. Vom vorbi și despre propaganda rusă care, în vechea și trista tradiție istorică susține fără scrupule și chiar rușine că negrul este…alb. Din păcate, constatăm încăodată că minciuna repetată reușește să aibă de multe ori un neașteptat succes.

      Iată câteva coordonate ale discuției din această seară stabilite pe baza unor texte publicate de RADOR, agenția de presă a Societății Române de Radiodifuziune din care vom cita câteva fragmente semnificative.

          Situația  militară :  recente bombardamente ale Kiivului și Odesei, forțele ucrainene luptă pentru a-și păstra pozițiile în orașul Lisichansk, ultimul punct de sprijin al Kievului împotriva atacului rusesc în regiunea Lugansk după ce trupele sale s-au retras din Severodonețk.

        Sprijin pentru lupta de apărare a Ucrainei : liderii grupului G7 se întâlnesc în Germania și discută situația de pe front și implicațiile războiului. Au fost adoptată déjà o nouă sancțiune împotriva Rusiei, privind interzicerea importului de aur rusesc.   Se va discuta și despre „consecințele unui război prelungit, inclusiv prețuri ridicate, precum și crize alimentare și energetice cauzate de război, ce provoacă fracturi în rândul națiunilor occidentale”.

        La iniţiativa SUA, participanții au votat și un amplu program de investiţii destinate ţărilor emergente, pentru a contracara penetrarea fondurilor chinezești în proiecte majore de infrastructură, informează AFP. Reuniunea G7 este al doilea eveniment important dintr-un șir de trei, amintește The Financial Times, care menționează întâlnirea de joia trecută a liderilor UE, în cursul căreia s-a decis acordarea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova, dar și summitul NATO care va avea loc în această săptămâna la Madrid.

       Vom aborda de asemenea situația din Republica Moldova care a bținut statutul de țară candidată la intrarea în UE, vom vorbi despre posibilitatea extinderii NATO odată cu cererile de aderare formulate de Suedia și Finlanda, despre întărirea flancului estic al alianței și, în context, depre poziția României.

       Va fi o emisiune despre lumea de astăzi în care vom aduce în discuție și lecțiile pe care ni le oferă istoria, va fi o emisiune în care vom încerca însă să descifrăm și provocările lumii de mâine care va fi cu siguranță altfel decât cea cu care abia ne obișnuisem.

       Fotografiile postate au fost preluate de pe site-ul RADOR