DOCUMENTAR: Istorie, tradiţii şi obiceiuri de Crăciun în România
25 December 2020
DOCUMENTAR: Anul Nou – tradiţii şi obiceiuri româneşti
31 December 2020

Idei in nocturnă- Pagini de Istorie: Tradiții culinare la români

 marti 29 decembrie 2020, ora 21.10
Invitat, prof. univ. dr. Georgeta Filitti. Realizator, Dan Manolache. Reluarea emisiunii din 29 decembrie 2015.
Sărbatorile iernii, cu deosebire Craciunul, sunt pentru români, ca și pentru alte popoare un prilej de petrecere. O introducere banală pentru o emisiune care, cred, nu este deloc așa.
Argumente: prezența la microfon a doamnei profesor Georgeta Filitti o cunoscatoare desăvârșită a vietii de zi cu zi a românilor din alte timpuri, tema atrăgătoare și multiplele unghiuri din care o investigăm.
Vom vorbi despre petrecerile de la curțile voievodale, de la cele boierești dar și despre praznicele oamenilor….obișnuiti. Vom descifra rețete românesti prezente în lucrari vechi și celebre cum sunt “ Învățăturile lui Neagoe Basarab catre fiul său Teodosie” , “Descriptio Moldaviae”, cărți de bucate din vremea lui Constantin Brâncoveanu sau alcătuite de personalități cum au fost Mihail Kogâlniceanu și Costache Negruzzi dar și despre rețete “importate” din tradițiile culinare bizantină, greceasacă sau frantuzească.
Veți putea asculta cateva minute muzică autentică și puțin difuzată și veți cunoaște câteva vechi …întelepciuni. Iată, spre exemplu, un sfat al lui Neagoe către fiul sau : “Și tu încă să bei, ce cu masură, ca să poată birui mintea ta pe vin, iar să nu biruiască vinul pre minte….”
La sfârșitul unui an „altfel” vă mulțumesc că ați ales să rămâneți alaturi de Radio România Cultural și de emisiunea Pagini de Istorie și vă doresc un Nou An mai bun cu sănătate, bucurie și speranță! LA MULȚI ANI!!!!