PORTRET: Marin Moraru – actorul genial cu suflet de copil
31 January 2021
Editura Publisol lansează, la începutul lunii august, seria de autor Horia Tecuceanu
27 July 2021

”Identități fragile” – primul muzeu care dă voce emoțiilor generate de Covid-19, prin intermediul obiectelor

”Identități fragile” este un proiect al Rețelei Naționale a Muzeelor din România care pornește de la o realitate afectivă – big bang-ul epidemiologic ne-a schimbat radical. De la rutine modificate sau anulate, distanțări fizice sau emoționale, până la filtre noi de percepție a interacțiunilor și înțelegere a emoțiilor, individuale sau colective.

Se spune că pe parcursul vieții putem uita chiar și evenimentele cele mai grave, dar niciodată obiectele care au legătură cu sentimentele noastre. Este motivul pentru care Rețeaua Națională a Muzeelor din România lansează apelul pentru contribuții. Campania publică de colectare a obiectelor-memorie se desfășoară în perioada 5 martie – 15 aprilie, pe website-ul proiectului la https://www.identitatifragile.com/%C3%AEnscrie-%C8%9Bi-obiectul.

”Identități fragile” este o parte din noi, conturată de pandemie și cuprinsă într-un obiect-memorie. Acel obiect care vorbește despre lucrul care ne-a marcat cel mai tare din martie 2020 și până acum. Oricine poate trimite un obiect care „încorporează” un sentiment ce l-a marcat în pandemie, o stare, un eveniment sau orice lucru cu care asociază experiența trăită în această perioadă. În esență, acest obiect-artefact va fi o poveste a pandemiei, din perspectiva celui care îl trimite. Toate obiectele donate vor deveni parte din colecția Muzeului Identităților Fragile.

“Va fi un muzeu deschis, va fi o ancoră de înțelegere socială și un pretext de discuție. Un muzeu care înțelege pandemia trăită în mod colectiv ca formă de patrimoniu imaterial – ca memorie afectivă – și ca formă de patrimoniu material – prin obiectele donate. Obiectele sunt limbaj, memorie și metaforă, și de aceea povestea fiecărei persoane poate deveni parte din expoziția ”Identități fragile”, prin propriul obiect donat“, precizează Andreea Lupu, co-curator & manager de proiect. Varianta online a expoziției “Identități fragile” este disponibilă pe www.identitatifragile.com, unde vor fi expuse toate contribuțiile primite și acceptate în colecție.

Care este obiectul de care te-ai atașat cel mai tare în ultimele 12 luni? Dar cel pe care ai vrea să îl uiți? Ia-l, împachetează-l și donează-l! Oricine poate trimite un obiect care „încorporează„ un sentiment ce l-a marcat în pandemie, o stare, un eveniment sau orice lucru cu care asociază experiența trăită în această perioadă. În esență, acest obiect-artefact va fi o poveste a pandemiei, din perspectiva celui care îl trimite.

Inițiativa este un produs cultural al Rețelei Naționale a Muzeelor, iar obiectele selectate vor fi expuse la Rezidența BRD Scena9 din București, în perioada 15 mai – 15 iunie 2021.

Mai multe detalii găsiți pe: https://www.identitatifragile.com/, https://www.instagram.com/identitati_fragile/, https://www.facebook.com/Identitati-Fragile-101329972029402.