Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe – Invitat: Dr. Vlad Niculescu-Dincă
17 May 2018
Expoziția „Kiseleff nr. 1 De 110 ani, orașul crește în jurul lui!” la emisiunea „Știința în cuvinte potrivite”
20 May 2018

”Idiomatic” – un spectacol care oferă soluția de comunicare într-un Turn Babel contemporan

Limbajul este o limită sau nu, în calea comunicării? Aceasta este problematica ridicată de sepctacolul ”Idiomatic”, pus în scenă la Teatrul Național „Marin Sorescu”, și care a avut premiera joi 16 aprilie 2018.

5 actori și actrițe se întâlnesc pe o scenă. Se afla aici pentru a face împreună un spectacol. Dar cei 5 vin din 5 țări diferite (Norvegia, Slovenia, Belgia, Germania și România) și vorbesc 7 limbi diferite fără a avea o limbă comună în care s-ar putea înțelege. Cum vor putea comunica și lucra împreună? Iată premiza de la care pornește ”Idiomatic”, spectacolul creat de compania belgiana Transquinquennal. Desigur, astăzi Google Translate poate rezolva multe, dar imaginați-vă că v-ați găsi într-o situație similară cu cea în care sunt puși actorul german, cu actrița norvegiană etc, lasați fără smartphone-uri și acces la internet. Ce ați face?

Soluția propusă de acest proiect transdisciplinar este o aplicație dezvoltată de o echipa de ingineri români (INCESA, Craiova) și belgieni (MULTITEL, Mons) care iși propune să realizeze supratitrajul spectacolului printr-o metodă inovativă de recunoaștere vocală  în timp real.

Spectacolul face parte dintr-un proiect mai amplu care presupune realizarea unui program de traducere simultană și automată a limbajului vorbit, într-un supratitraj, în spectacolele de teatru.  Narațiunea piesei se auto-povestește, actorii spunând povestea organizării unei festivități de premiere pentru un dispozitiv de traducere automată și simultană a unui spectacol de teatru.
Spectacolul ”Idiomatic” este creat de compania belgiana Transquinquennal în colaborare cu dramaturgul Marie Henry  care a scris o piesă de teatru-mecanism, ca bază pentru acest spectacol ce vrea să deconstruiască procesele comunicării verbale, publicul fiind atât martor, cât și complice.

”Idiomatic” este parte a European Theatre Lab: Drama Goes Digital, proiect inițiat de European Theatre Convention, prin co-finanțare din Programul Comisiei Europene : Europa Creativa.

Teatrul Național „Marin Sorescu” a prezentat în data de 16 mai, ora 19:00, la sala Ion D. Sîrbu, premiera spectacolului IDIOMATIC, o co-producție a Teatrului din Liège (Belgia) și Teatrul Național “Marin Sorescu” Craiova, în colaborare cu INCESA Craiova, Universitatea din Craiova, Centrul de Inovare MULTITEL și compania Transquinquennal, Bruxelles. După premiera de la Craiova, spectacolul va fi prezentat la Oslo, Norvegia.

Piesa are 4 reprezentații la Craiova, până în data de 19 mai, apoi va pleca în Norvegia, la Oslo cu o reprezentație și apoi în toate țările participante la proiect.

Interviu cu George Albert Costea – actor și manager de proiect
Realizator Mihaela Ghiță