Bilet de îmbarcare spre… Moldova şi apoi către Cuba, la Havana…
3 June 2018
AUDIO Biserica evanghelică fortificată din Cincșor
5 June 2018

ILUSTRATE DIN CUBA: Bulevardul El Malecón din Havana

Unul dintre cele mai emblematice locuri din Cuba este, fără îndoială, El Malecón (cuvântul „malecón” se traduce prin dig, chei, promenadă maritimă – nn) din Havana, un loc pe care îl preferă, de ani de zile, atât cubanezii cât şi turiştii.

* * *

El Malecón din Havana este cel mai cunoscut bulevard maritim din Cuba. Zidul ce formează digul se întinde pe întregul ţărm nordic al capitalei cubaneze, pe o distanţă de opt kilometri, protejând cele şase benzi de circulaţie şi ţinând astfel piept valurilor puternice ale curentului Golfului. Istoria zidului, este una îndelungată. De-a lungul timpului, pe el s-au aşezat mii de oameni dornici să contemple marea albastră, vapoarele care trec ori să petreacă o seară romantică cu persoana iubită.

* * *

Necesitatea construirii unui dig a început să se contureze, la Havana, încă de la începutul secolului XlX, când locuitorii din interiorul oraşului căutau tot mai mult să scape de căldura toridă, ieşind pe ţărm, mai ales în cele mai calde luni ale anului. Povestea sa începe în anul 1819, când a fost înfăptuită aşa-numita „extindere extra-muros”. Havana se extindea tot mai mult iar porţiunea de coastă, era doar un spaţiu deschis, dominat de pietre şi mare. Un loc frumos, dar neospitalier. Pe de altă parte, din zona litoralului şi până la râul Almendares nu exista nimic altceva decât un ţărm de recifuri ascuţite şi o pădure . Locul fiind de altfel, declarat interzis de către stăpânirea colonială, care îl considera un adevărat zid natural împotriva atacurilor piraţilor.

Cert este că autoritățile din  acea perioadă şi familiile bogate au hotărât să înceapă construirea acestui dig, dar nimeni nu şi-a imaginat că vor trebui să treacă 50 de ani până îl vor vedea terminat. Primul tronson a fost făcut între anii 1901 – 1902, acoperind distanţa de la colţul străzii Paseo del Prado până la strada Crespo. Al doilea, considerat de specialişti ca fiind foarte complicat din punct de vedere al ingineriei, a început în 1902 şi a fost finalizat abia în anul 1921. După 1921, abia dacă s-au mai efectuat lucrări. A existat o a treia porţiune la care s-a lucrat până în anii ’30, dar după aceea au trecut mulţi ani în care practic nu s-a mai realizat nimic. Această situaţie afecta însă serios circulaţia din zona de coastă. În plus pătrunderile apei mării provocau neajunsuri celor care locuiau în perimetrul respectiv. Aşa că, în anul 1948, cu sprijinul financiar al unui mare număr de întreprinzători privaţi, lucrările de construire a digului şi amenajare a ţărmului au fost reluate până la încheierea acestora, la gura râului Almendares, în 1952. Iar primul nume pe care l-a purtat acest bulevard maritim a fost Avenida del Golfo (Bulevardul Golfului).

* * *

Vizitatorul care se plimbă pe El Malecón, în Havana, se bucură nu numai de splendoarea mării, ci şi de bogăţia arhitecturală a vechilor clădiri ale bulevardului, ce păstrează frumuseţea coloanelor baroce, împodobite cu capete de animale, flori şi plante, întotdeauna în culori vii, scoase în evidență de soarele arzător al acestui arhipelag. Din cauza necontenitelor asalturi ale valurilor, cele mai multe dintre aceste construcţii sunt în momentul de faţă în curs de renovare.

De-a lungul bulevardului El Malecón se pot vedea şi alte clădiri şi monumente reprezentative ale capitalei Cubei, cum ar fi fortăreţele Castillo de la Real Fuerza şi Castillo de San Salvador de la Punta, precum şi Turnul San Lázaro. Şi tot pe bulevardul El Malecón se află şi câteva dintre cele mai bune hoteluri din Havana, dintre care menţionăm emblematicul Hotel Nacional, unde în grădina sa mai puteţi găsi încă tunurile (Bateriei Santa Clara) ce au apărat Havana în timpul coloniei spaniole, precum şi hotelurile Riviera şi Meliá-Habana, simboluri al modernităţii capitalei cubaneze.

* * *

Grandoarea şi rezistenţa acestei lucrări ce o reprezintă bulevardul El Malecón, poate fi văzută în fiecare an de către cei care asistă la măreţul spectacol al valurilor mării care izbesc din toate puterile zidul digului la apropierea vreunui ciclon sau atunci când vânturile puternice şi uneori reci dinspre nord, lovesc fără cruţare. Este adevărat că uneori poate fi dramatic, mai ales când marea pătrunde şi inundă străzile, dar pe urmă totul se linişteşte, iar El Malecón este tot acolo, aşteptându-şi din nou vizitatorii.

* * *

În serile călduroase, bulevardul El Malecón devine refugiul locuitorilor Havanei, dar şi al turiştilor, care se aşează pe zidul cel lung al digului, fie pentru a sta de vorbă, fie pentru a câştiga inima cuiva sau pur şi simplu pentru a privi marea.

Vara, zona se îmbracă în haine de sărbătoare, datorită Carnavalului, o mare manifestare populară care, în luna iulie, invadează capitala cubaneză timp de câteva zile. O manifestare colectivă, unde se amestecă rase, obiceiuri, parade de care alegorice şi costume, muzică tradiţională şi contemporană.

* * *

Încă de la construcţia sa, El Malecón din Havana a devenit un simbol, semn distinctiv pentru Cuba, oriunde în lume. Astfel, de-a lungul timpului, bulevardul (ca arteră vie a capitalei Cubei), a servit drept sursă de inspiraţie pentru scriitori, cineaşti şi artişti în general, aceştia oglindindu-l ​​în lucrările lor într-un fel sau altul.

Realizat de Esther Reyes Corría – RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)