Bilet de îmbarcare spre… Petroşani şi mai apoi spre Cuba, la Havana
28 October 2017
Bilet de îmbarcare spre… Peştera Bolii şi mai apoi spre Cuba
29 October 2017

ILUSTRATE DIN CUBA – Cartierul Chinezesc din Havana

Havana, la fel ca atâtea alte capitale din lume, deţine şi ea un Cartier Chinezesc. Aici, turiştii ajung nu doar pentru a se plimba printr-un decor minunat ce are darul de a te purta înapoi în timp, ci şi pentru a degusta tot felul de mâncăruri exotice.

Odată cu trecerea timpului, Cartierul Chinezesc s-a transformat într-o enclavă culturală cu care Havana se mândreşte. Şi chiar dacă acum numărul celor ce locuiesc aici se ridică la câteva mii, trebuie spus că la începutul secolului XX, „Barrio Chino” era cel mai mare din America Latină.

 

* * *

 

Acest loc pitoresc, situat în Centro Habana, are o istorie pe care mulţi nu o cunosc şi care începe în îndepărtatul an 1847, când fregata spaniolă Oquendo i-a adus în Cuba pe pe primii cetăţeni chinezi. Acest lucru s-a întâmplat într-un moment în care se înregistra o criză a mâinii de lucru formată din negri africani.

Aproape douăzeci de ani mai târziu au venit şi aşa numiţii „californieni”, proveniţi din Statele Unite ale Americii, care s-au dedicat diverselor meserii şi au creat mici afaceri, pe măsură ce creştea numărul căsătoriilor între asiatici, negrese şi mulatre cubaneze. Astfel că această familie, a crescut tot mai mult.

Iar familia chinezilor s-a tot dezvoltat în acest mic arhipelag. Potrivit cercetătorilor, în anul 1887 trăiau în Cuba aproape 47.000 de chinezi, care au devenit a treia componentă ca importanţă a mozaicului etnic al naţiunii cubaneze. De-a lungul timpului, cultura lor a umplut de magie locurile în care s-au aşezat.

 

* * *

 

Cartierul Chinezesc a fost principalul loc unde s-au stabilit imigranții chinezi, în Caraibe. Astfel că la începutul secolului XX, un număr de aproximativ 10.000 de chinezi locuiau în acest cartier. Încetul cu încetul, chinezii au început să deschidă mici afaceri cum ar fi hanuri, spălătorii, ateliere de încălţăminte, dar şi băcănii, farmacii, prăvălii, cinematografe ori teatre pentru spectacolele de operă asiatică. Ca un fapt curios, multe dintre aceste reprezentaţii din Cartierul Chinezesc durau câte cinci ore fără întrerupere, adică fără pauze sau acte. Un lucru ce nu a fost însă un impediment pentru locuitorii de atunci ai Havanei, care au apreciat dintotdeauna arta chineză şi au demonstrat acest lucru umplând sălile de teatru  aşa cum se întâmplă şi în zilele noastre.

* * *

Porticul prin care se intră în Cartierul Chinezesc a fost inaugurat în 1999 şi a fost finanţat de Guvernul Republicii Populare Chineze cu materiale aduse din această ţară. El a primit numele de „El Pórtico de la Amistad” – Porticul Prieteniei, şi se află pe strada Dragones. Este o structură din beton de trei tone şi doisprezece metri înălţime. Noaptea, Porticul Prieteniei este luminat cu felinare şi lumini roşii şi galbene, unele dintre ele indicând mici restaurante care îşi oferă serviciile cu eleganţă şi bun gust. Desigur, preparatele ce sunt servite, nu pot ascunde fuziunea dintre moştenirea chineză şi bucătăria caraibeană.

 

* * *

 

Din anul 1990 au început în Cartierul Chinezesc recuperarea şi restaurarea localurilor, a decorului, a festivalurilor şi bineînţeles a tradiţiilor. Astfel a revenit în atenţie sărbătorirea Anului Nou Lunar şi a început să se aniverseze sosirea în Cuba a chinezilor de peste mări. Şi asta nu este tot. S-au deschis o serie de şcoli de arte marţiale iar opera a început să fie cultivată din nou. Nimic nu a fost uitat. A fost inaugurată de asemenea Casa Artelor şi Tradiţiilor Chinezeşti, unde au loc tot felul de seminarii şi colocvii. Scopul final este acela de a facilita în acest fel recuperarea artei culinare chinezeşti, a dansului, a artelor marţiale, a picturi şi sculpturii.

Şi nu putem încheia prezentarea Cartierului Chinezesc din Havana, fără a aminti de Kwong Wah Po (Cotidianul Popular Chinezesc), care este singura publicaţie periodică ce se editează în limba chineză în Cuba. Acesta a apărut în anul 1928 şi are un tiraj de 600 de exemplare pe lună. El se adresează în mod special comunității chineze şi conţine informaţii de interes naţional şi internaţional.

Şi încă ceva. Demn de subliniat este şi faptul că în Havana, Cartierul Chinezesc dispune chiar şi de un cimitir propriu.

 

Realizat de Esther Reyes Corría – RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)