Bilet de îmbarcare spre… Câmpulung Muscel şi apoi către Cuba, la Havana…
1 April 2018
Tururi culturale la castele și conace mai puțin cunoscute din România
3 April 2018

ILUSTRATE DIN CUBA – Castillo del Morro

O nouă ilustrată sonoră ne-a sosit în redacţie din Cuba, expediată de colegii noştri de la Radio Taino, fapt pentru care am încercat să o descifrăm cât mai repede. Astfel că, la… Ilustrate din Cuba, vom face cunoştinţă cu Fortăreaţa Castillo de los Tres Reyes Magos del Morro (Castelul celor Trei Crai de la Răsărit de pe Promontoriu).

 

* * *

 

Castelul El Morro este o clădire ce marchează silueta oraşului Havana şi, cu lumina sa puternică, le arată drumul navigatorilor şi trecătorilor. Iar marea, văzând că forţa ei imperioasă nu reuşeşte să îl clintească din loc, se mulţumeşte să îl mângâie cu valuri capricioase, care se lovesc de el necontenit.

 

* * *

 

Dar şi pe uscat Fortăreața El Morro simte mângâierea privirilor visătoare ale celor care vin seara pe promenada maritimă Malecón, pentru a ţese poveşti ori pentru a găsi posibile răspunsuri sub strălucirea clarului de lună sau la lumina imensului far, care dă întotdeauna un sentiment de statornicie. Acestea sunt însă gânduri ce aparţin prezentului, deoarece temeliile Fortăreţei El Morro s-au pus din cu totul alte motive, din raţiuni esenţiale ce vizau apărarea oraşului, iar aceste lucruri s-au întâmplat cu atât de mult timp în urmă, într-un trecut atât de îndepărtat, încât cubanezii, referindu-se la cineva în vârstă, folosesc pe bună dreptate expresia „Este mai bătrân decât El Morro”.

* * *

 

Aşadar, Fortăreaţa Castillo Del Morro a fost construită cu scopul de a proteja oraşul Havana, de numeroasele atacuri ale piraţilor şi corsarilor care au cutreierat aceste ape şi care au devastat de mai multe ori aşezarea. Construcţia sa a început în anul 1589, sub conducerea inginerului militar italian Giovanni Battista Antonelli şi, din cauza dificultăților economice şi a discuţiilor survenite între cârmuitorii insulei şi Antonelli însuşi, lucrările s-au prelungit, durând încă ani buni, până în secolul XVII.

 

* * *

 

Planul Fortăreţei El Morro este un poligon neregulat adaptat în mod riguros formei stâncii pe care se înalţă, lucru care la vremea respectivă constituia un avantaj dat fiind caracterul defensiv pe care îl avea acest castel. Pare inaccesibil, înălţimea depăşeşte în multe părţi 60 de picioare şi totul este realizat din rocă neşlefuită. Şi, după cum ne spune istoria, în anul 1762, în vremea cuceririi Havanei de către englezi, Fortăreaţa El Morro comandată de comandorul Luis de Velasco, a rezistat din toate puterile sale, timp de câteva săptămâni, asediului trupelor britanice formate din armată şi marină. În cele din urmă asediatorii au reuşit să intre, dar numai după ce au făcut să explodeze o mină sub zidurile fortăreţei, care a rămas foarte deteriorată în urma acestor lupte.

Un an mai târziu,  în 1763, Fortăreaţa El Morro a început să fie reconstruită sub conducerea inginerilor Silvestre Abarca şi Agustín Crame, fiind  adăugate două bastioane, un şanţ de apărare adânc, rezervoare subterane de apă, cazărmi, carcere şi depozite, asimilându-se astfel caracteristicile neregulate ale terenului pe care a fost construită.

* * *

Şi încă un lucru mai trebuie precizat: Fortăreaţa El Morro a constituit principalul sistem defensiv al portului Havana până ridicarea celeilalte Fortăreţe, San Carlos de la Cabaña, la sfârţitul secolului XVIII. Mulţi ani după construirea Fortăreței El Morro, acesteia i-a fost adăugat un far realizat iniţial din piatră şi mortar şi care folosea lemn de foc drept combustibil.

 

* * *

 

În anul 1845, în locul farului despre care am pomenit, a fost ridicat altul, clădit din piatră de talie (o piatră cu forme geometrice regulate, cu toate faţetele bine tăiate şi cu muchii perfect drepte). Înălţimea sa este 45 de metri deasupra nivelului mării, iar din anul 1945 a fost electrificat. Este acelaşi far pe care îl admirăm astăzi şi care le arată drumul navigatorilor şi trecătorilor ce se apropie de golf. Mai mult de atât, astăzi farul Fortăreţei Castillo Del Morro este, la nivel internaţional, una dintre cele mai cunoscute imagini ale Havanei.

Din anul 1986, după ce a început restaurarea Fortăreţei Castillo del Morro, aceasta a devenit, alături de Fortăreaţa San Carlos de la Cabaña, parte componentă a Parcului Istoric Militar Morro-Cabaña. De atunci încoace El Morro reprezintă un loc de intensă activitate, sălile sale funcţionând ca spaţii de expoziţii, unde se desfăşoară în permanență o animată viaţă culturală. Există chiar şi două restaurante, astfel încât vizitatorii să aibă posibilitatea de a cunoaşte şi tradiţiile culinare cubaneze, pe lângă aceea de a admira extraordinara panoramă a litoralului Havanei.

 

Realizat de Esther Reyes Corría – RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)