Bilet de îmbarcare spre… Hunedoara, iar apoi către Cuba pentru a cunoaşte istoria Cimitirului Cristofor Columb…
12 November 2016
Azi la Radio România Cultural: Bilet de îmbarcare spre… Deva, iar apoi către Cuba pentru a ne relaxa câteva minute pe Plaja Varadero…
13 November 2016

ILUSTRATE  DIN CUBA – Cimitirul Cristofor Columb din Havana

 

ilustrate-din-cuba-cimitirul-cristofor-columb-din-havana-2Cimitirul Cristofor Columb din Havana a fost declarat Monument Naţional. Este cea mai importantă necropolă din ţară, cea mai mare din întreaga Americă latină şi totodată una dintre cele mai valoroase din punct de vedere cultural. Şi asta, datorită bogăţiei sculpturilor şi formelor sale arhitectonice, motiv pentru care mulţi experţi plasează Cimitirul Cristofor Columb din Havana, pe locul al treilea ca importanță mondială, precedat fiind doar de cimitirele Staglieno din Genova (Italia) şi Montjuic din Barcelona (Spania).

* * *

Cimitirul Cristofor Columb din Havana a fost înfiinţat ca urmare a dezvoltării oraşului care, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea a început să fie o aşezare  ce avea mare nevoie de spațiu pentru a-şi îngropa morţii, după ce parohiile şi ulterior micul Cimitir Espada, deveniseră neîncăpătoare.

Porticul Cimitirului Cristofor Columb din Havana este un monument de marmură de Carrara, având 34 de metri lungime şi 21 înălţime, care are în partea superioară un grup statuar reprezentând cele trei virtuţi teologice: mila, credinţa şi speranţa. Cât despre reliefurile şi sculpturile din marmură de Carrara, acestea au fost făcute de cubanezul José Vilalta de Saavedra.

* * *

Prima piatră a celei mai mari necropole din Havana a fost pusă la 30 octombrie 1871, lucrările fiind finalizate aproape cincisprezece ani mai târziu, la 2 iulie 1886, de către arhitectul spaniol Calixto de Loira. Înainte de extinderea sa, finalizată în 1934, Cimitirul Cristofor Columb, cuprindea circa 505.000 de metri pătraţi, iar forma sa dreptunghiulară, aminteşte de forma unei tabere militare romane, în stil romanic-bizantin.

* * *

Enrique Martínez y Martínez, în lucrarea sa „Cuba Arhitectură şi Urbanism: Cimitirul Cristofor Columb spunea: „…A fost cea mai remarcabilă construcţie religioasă făcută în oraş în secolul al XIX-lea.”

Scuarul situat pe aleea principală între capelă şi frontispiciul imens a fost numit Cristofor Columb, pentru acolo se proiectase înălţarea unui monument închinat Descoperitorului, alături de rămăşiţele sale pământeşti, care nu au mai sosit niciodată.

* * *

ilustrate-din-cuba-cimitirul-cristofor-columb-din-havana-3Mormântul cel mai vizitat din Cimitirul Cristofor Columb din Havana, este cel al Ameliei Goiry de la Hoz, o doamnă din înalta societate, cunoscută în prezent sub numele de „La Milagrosa” (Cea Miraculoasă). Ce ştim despre Amelia ? Că s-a născut la Havana, în anul 1877, şi că la vârsta de şapte ani a început o frumoasă poveste de dragoste cu vărul ei, José Vicente. Soarta i-a despărţit pe perioada în care acesta a fost nevoit să se înroleze, alăturându-se trupelor de soldaţi „mambises”, care luptau pentru independenţa Cubei.

În cele din urmă războiului s-a sfârșit, iar Amelia şi José Vicente s-au reîntâlnit. Au aşteptat ani buni pentru a-şi împărtăşi iubirea, însă din păcate exact când au crezut că totul va fi bine, fericirea lor s-a încheiat brusc. Amelia a murit un an mai târziu, la naşterea primului lor copil.

Conform legendei populare, se spune că moartea nu a reuşit să despartă trupul mamei şi al copilului. Iar acest fapt a fost transpus în sculptura care împodobeşte mormântul Ameliei, ce simbolizează maternitatea. A fost realizată din marmură de Carrara, în anul 1909, de către artistul şi prietenul lui José Vicente, José Vilalta de Saavedra. Artistul s-a ghidat după o fotografie a celei dispărute. Braţul stâng al statuii înconjoară un nou-născut, iar dreptul se odihneşte pe o cruce latină, considerată simbol al sacrificiului.

* * *

După moartea Ameliei, José Vicente vizita cu stăruinţă mormântul soţiei sale dimineaţa, foarte devreme. Îmbrăcat în negru din cap până în picioare, cu pălăria în mână, făcea zgomot cu mânerul din partea dreaptă a lespezii mormântului, ca pentru a-şi trezi iubita care dormea. În timp ce punea florile îi vorbea despre muncă, despre casă, despre toate acele dureri intime care îl copleşeau, şi îi cerea sfaturi şi ajutor în timp ce mergea încet, dând ocol mormântului. Pleca apoi, cu pălăria în mână, fără a se întoarce cu spatele, în semn de respect, şi se îndepărta cu capul plecat, adâncit în gânduri.

De la cimitir, José Vicente se ducea să îşi vadă de munca ce zi de zi, care îi mergea tot mai bine. Oamenii care îl vedeau venind şi plecând, au început să-l imite. E drept, puţini la început, dar după amplasarea statuii care împodobeşte mormântul Ameliei, numărul de vizitatori a crescut. Foarte supărat de această realitate, José Vicente s-a plâns autorităților cimitirului. Funcţionarii respectivi i-au răspuns că atâta vreme cât oamenii arăta respectul cuvenit, puteau trece prin cimitir în deplină libertate. În dorinţa-i arzătoare de a-şi venera iubita, el nu şi-a dat seama atunci, că a dat naştere unui ritual care, avea să supravieţuiască peste ani, chiar şi morţii sale. Şi astfel, odată cu trecerea anilor, Amelia Goyri de la Hoz a devenit „La Milagrosa” din Cimitirul Cristofor Columb iar mormântul ei este acum cel mai vizitat din întreaga necropolă.  Mormântului restaurat, nu i-au lipsit niciodată florile şi în fiecare zi atrage mii de oameni, care îşi aşteaptă răbdători rândul pentru a atinge lespedea de marmură, implorând-o pe „La Milagrosa” pentru copiii lor, şi care, pe urmă, se retrag plini de respect, fără a se întoarce cu spatele spre femeia care pe toate le ascultă, exact cum făcea odată soţul ei.

 

Realizat de Ariadne Argudín – RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai – Direcția Relaţii internaţionale)