Ascultă Radio România Cultural Live

ILUSTRATE DIN CUBA - Clădirea FOCSA

11 Aprilie 2021, 13:30

Cuba este o destinaţie de vacanţă aparte. Pe lângă oameni şi frumuseţi naturale, monumente istorice şi obiective turistice, vizitatorii pot întâlni şi o serie de construcţii de excepţie care surprind prin frumuseţea, măreţia şi marea lor funcţionalitate. Un astfel de exemplu este clădirea FOCSA, considerată una dintre cele şapte minuni ale ingineriei civile cubaneze, înălţată într-un timp record de doar 28 de luni, a cărei inaugurare a fost un adevărat eveniment naţional pentru cubanezi.

* * *

Clădirea FOCSA este situată într-unul dintre cele mai centrale puncte ale capitalei cubaneze, cartierul Vedado, şi este foarte aproape de dig (El Malecon), acea promenadă de la malul mării apreciată deopotrivă de cubanezi dar şi de străinii care vizitează Havana. Are o formă de carte, ocupă o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi şi, în plus, poate fi văzută din mai multe părţi ale oraşului.

* * *

Clădirea FOCSA este o construcţie care surprinde prin frumuseţea, măreţia şi marea sa funcţionalitate. Este o operă ce merită recunoaştere şi admiraţie pentru magnitudinea şi complexitatea execuţiei sale. În anul 1997 ea a fost selecţionată pentru a fi introdusă pe Lista celor Şapte Minuni ale Ingineriei Civile şi Arhitecturii din Cuba, deoarece a constituit, la vremea respectivă, un punct de referinţă în arhitectura din Cuba. Istoria acestei clădiri FOCSA a început pe la sfârşitul anului 1952, când Goar Mestre, proprietarul canalului radio-tv CMQ (Se Me Cu) din Cuba, a ţinut neapărat să ridice o clădire de apartamente pentru artiştii şi angajaţii săi. Aici urmau să locuiască şi să lucreze în jur de 5.000 de oameni. Terenul a fost cumpărat în acelaşi an, dar înainte de a începe lucrările a fost analizată securitatea construcţiei, avându-se în vedere faptul că edificiul avea să fie expus acţiunii vânturilor puternice, care puteau atinge până la 240 km/oră. Au fost exprimate multe opinii împotriva construirii unei structuri de o asemenea înălţime cum se dorea a fi FOCSA, unele voci susţinând că vibraţiile şi oscilaţiile acesteia ar putea fi dăunătoare pentru sănătate. Totuşi, specialiştii au fost de părere că sub acţiunea vânturilor, clădirea s-ar mişca doar cu 10 centimetri în partea superioară şi, prin urmare, cei care vor locui acolo nu ar fi afectaţi.

* * *

Pentru a ridica clădirea FOCSA era necesară o investiţie semnificativă, aşa încât s-au efectuat mai multe studii, deoarece existau îndoieli asupra reuşitei acestui proiect. Studiile au fost variate, s-au făcut sondaje de tip socio-economic, au fost consultaţi chiar și medici în legătură cu efectele pe care vibraţiile şi oscilaţiile clădirii le-ar putea avea asupra viitorilor locatari. Şi mai trebuie menţionat faptul că FOCSA a fost construită într-o perioadă în care nu prea se puteau ridica clădiri de peste 18 etaje cu structură de beton. Fiindcă erau considerate nerentabile din punct de vedere economic

* * *

Construcţia clădirii FOCSA a început în anul 1954 şi a fost finalizată doi ani şi patru luni mai târziu, proiectul prevăzând înălţarea unui mic oraş, în interiorul unui alt oraş. La vremea respectivă, impunătorul edificiu a făcut senzaţie în rândul populaţiei datorită noutăţii sale tehnologice şi a marcat începutul erei clădirilor înalte din capitala Cubei, Havana. Lucrările au fost executate sub conducerea unui grup de arhitecţi alcătuit din spaniolul Martín Domínguez Esteban şi cubanezii Ernesto Gómez Sampera şi Bartolomé Bestard.

* * *

Clădirea FOCSA poate fi observată din mai multe puncte diferite ale Havanei, iar acest lucru se datorează faptului că înălţimea sa atinge 121 de metri deasupra nivelului străzii. Dispune de o parcare pentru 500 de maşini, are 29 de etaje şi 373 de apartamente cu vedere spre mare şi Bulevardul El Malecon, între care şapte apartamente de lux, de tip penthouse, şi două duplexuri. De asemenea, despre clădirea FOCSA mai trebuie să vă spunem că dispune de şapte lifturi şi tablou automat pentru 500 de telefoane, care permite efectuarea a 50 de convorbiri simultane. La toate acestea se mai adaugă şi o piscină, birouri, studiouri de televiziune şi unu centru comercial. La momentul inaugurării, FOCSA a reprezentat a doua cea mai înaltă clădire de beton din lume, fiind depăşită atunci doar de clădirea Marinelli din São Paulo, Brazilia, cu înălţimea sa de 144 de metri.

* * *

În februarie 1997, clădirea FOCSA (emblematică pentru oraşul Havana) a fost selecţionată de Uniunea Naţională a Arhitecţilor şi Inginerilor de Construcţii din Cuba pentru a fi introdusă pe Lista celor Şapte Minuni ale Ingineriei Civile şi Arhitecturii din Cuba. Potrivit istoricilor, FOCSA ar fi trebuit să fie premiată cu Medalia de Aur a Colegiului Arhitecţilor încă din anul 1957, dar José Antonio Echeverría, lider revoluţionar, a murit în asaltul asupra Palatului Prezidenţial în data de 13 martie, care era chiar Ziua Arhitectului în Cuba, ceea ce a făcut ca premiul să nu mai fie acordat.

După triumful Revoluţiei cubaneze, în anul 1959, mulţi proprietari ai locuinţelor din FOCSA au părăsit ţara. Apartamentele lor au început astfel să fie folosite pentru diferite activităţi, deşi destinaţia de bază a rămas aceea de locuinţă. Clădirea a beneficiat şi de o reabilitare generală, câştigând în acest fel ca valoare funcţională şi socială, motiv pentru care în anul 2005 i s-a acordat Premiul de Arhitectură.

* * *

Clădirea FOCSA a rămas până astăzi una dintre cele mai luxoase edificii multifamiliale din Havana. La baza ei, aşa cum a fost proiectat în anul 1956, găsim restaurantul El Emperador, braserii, magazine, birouri şi studiouri de radio şi televiziune. Iar în partea sa cea mai înaltă a clădirii FOCSA, la etajul 33, există La Torre, un bar-restaurant pe care vă invităm dacă aveţi ocazia să-l vizitaţi, unde veţi găsi în permanenţă o bună ofertă de bucătărie internaţională, cu o gamă variată de cocktailuri şi o excelentă listă de vinuri. În plus, ceea ce conferă bar-restaurantului o şi mai mare valoare, este faptul că localul este un mirador vitrat, de unde vă puteţi bucura de o splendidă vedere asupra oraşului. Şi, ca o curiozitate, vă mai spunem faptul că numele acestei clădiri nu are niciun sens sofisticat, aşa cum probabil îşi imaginează mulţi. FOCSA sunt iniţialele numelui companiei de construcţii, o societate pe acţiuni, care a ridicat clădirea, şi anume „Fomento de Obras y Construcciones, Sociedad Anónima”.

Realizat de Esther Reyes Corría - RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)

ILUSTRATE DIN CUBA  -  Primul pirat cubanez 2
Călătorii 10 Martie 2024, 07:00

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 2

La sfârşitul secolului al XVI-lea şi începutul secolului al XVII-lea un pirat cubanez a devenit celebru. Numele...

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 2
ILUSTRATE DIN CUBA -  Primul pirat cubanez 1
Călătorii 09 Martie 2024, 08:30

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 1

Piraţii au fost dintotdeauna personaje de legendă care, chiar dacă făceau parte din categoria nelegiuiţilor însetaţi de...

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 1
Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST
Călătorii 08 Martie 2024, 16:05

Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST

Capodoperă a artei iberice din Antichitate (secolele V-IV î.Hr.), Dama din Elche este bustul unei femei, sculptat...

Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST
Călător de weekend - Violete de Toulouse | PODCAST
Călătorii 01 Martie 2024, 09:50

Călător de weekend - Violete de Toulouse | PODCAST

În prima jumătate a secolului trecut, capitala regiunii Occitania din sudul Franței s-a îmbogățit de pe urma...

Călător de weekend - Violete de Toulouse | PODCAST
ILUSTRATE DIN CUBA - Cuba şi atacurile piraţilor
Călătorii 25 Februarie 2024, 07:00

ILUSTRATE DIN CUBA - Cuba şi atacurile piraţilor

Poveştile cu piraţi au fascinat multe generaţii. Ele au inspirat romane şi filme, bazate pe mituri şi legende ale mărilor,...

ILUSTRATE DIN CUBA - Cuba şi atacurile piraţilor
ILUSTRATE DIN CUBA - Farul El Morro
Călătorii 24 Februarie 2024, 07:00

ILUSTRATE DIN CUBA - Farul El Morro

Farul Fortăreţei Castillo de Los Tres Reyes Magos del Morro este o imagine foarte des întâlnită. Apare pe timbre...

ILUSTRATE DIN CUBA - Farul El Morro
Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 24 Februarie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Călătorii 24 Februarie 2024, 07:00

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 24 Februarie ora 19 Realizator Magdalena Tara

Invitați speciali E.S. Domnul Katae Takashi Ambasadorul Japoniei E.S. Domnul  Radu Șerban Ambasador al României...

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 24 Februarie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Călător de weekend - Eros în Piccadilly Circus (Londra) | PODCAST
Călătorii 23 Februarie 2024, 09:39

Călător de weekend - Eros în Piccadilly Circus (Londra) | PODCAST

În ciuda numelui său, cea mai faimoasă intersecție din Londra, Piccadilly Circus nu are nicio legătură cu arta...

Călător de weekend - Eros în Piccadilly Circus (Londra) | PODCAST
Ascultă live

Ascultă live

22:00 - 23:25
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
23:00 - 23:05
Ştiri
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
23:00 - 00:00
CĂRUȚA 4X4
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
23:00 - 00:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru