Taj Mahal (India) – simbolul dragostei eterne
14 February 2020
Azi la Radio România Cultural: Calatorie in jurul lumii Sambata 15 Februarie ora 19
15 February 2020

ILUSTRATE DIN CUBA – Festivalul Piña Colada

Un eveniment important pentru muzica cubaneză îl reprezintă Festivalul Piña Colada, despre care vă oferim mai multe informaţii prin intermediul colegilor noştri de la Radio Taíno.

* * *

Unul dintre cele mai răcoritoare şi apreciate cocktailuri din Cuba este Piña Colada. Piña, înseamnă ananas. Este un fruct cultivat în provincia Ciego de Ávila cu care se şi identifică. Tocmai din acest motiv, cocktailul Piña Colada a dat şi numele festivalului de muzică fusion care se desfăşoară în primele zile ale lunii aprilie în oraşul Ciego de Ávila. Un gen fusion este acea muzică ce combină două sau mai multe stiluri. Caracteristicile sale principale sunt variaţiile în tempo şi ritm.

* * *

Provincia Ciego de Ávila, situată în centrul insulei, este una dintre principalele destinaţii turistice din Cuba, în special datorită prezenţei pe teritoriul său a faimoaselor insuliţe Cayo Coco, Cayo Santa María şi Cayo Guillermo, unde, pe lângă plajele magnifice întâlnim un  mediu natural minunat, în care abundă numeroase specii ale florei şi faunei, iar peisajul variat este completat de frumuseţea din adâncul mării. Ea mai este însă cunoscută şi datorită faptului că aici, în fiecare an, are loc un eveniment care face să se „cutremure” urbea numită şi „oraşul portalurilor”, anume Festivalul de Muzică Piña Colada.

* * *

Festivalul Piña Colada reuneşte sute de artişti, cercetători şi promotori ai muzicii. Este un eveniment cultural în care se întâlnesc muzicieni care aparțin unor generaţii, stiluri şi tendinţe muzicale diferite, şi care se  înscriu în  tot ce are mai actual vasta gamă sonoră şi diversitatea sa de genuri. El a apărut în anul 2004, fiind până în prezent una dintre cele mai importante scene pentru dezvoltarea muzicii în Cuba. El se organizează sub auspiciile mai multor organizaţii, între care Proiectul Cultural „La Lucecitace” organizat de Uniunea Naţională a Scriitorilor din Cuba, Casa de discuri EGREM, Institutul Cubanez de Muzică şi Direcția de cultură a oraşului gazdă. Pentru mai multe amănunte, să-l ascultăm în continuare pe liderul grupului muzical Talismán, fondator al festivalului şi preşedinte al Comitetului Organizator, Arnaldo Rodríguez.

Arnaldo Rodríguez: Festivalul Piña Colada a luat naştere în anul 2004 şi de la bun început a avut ca scop să creeze un fel de spaţiu, o platformă de interacţiune între muzicienii cubanezi, între muzicienii care abordează într-un fel sau altul tema fusion, muzica alternativa sau cum vreţi să îi spuneţi. Este un festival ce are loc în centrul ţării, în localitatea Ciego de Ávila, locul începuturilor mele artistice. Aici m-am născut şi de aici mi-am orientat muzica spre interiorul şi exteriorul Cubei. Aşa că festivalul trebuia să se desfăşoare aici, în ţinutul meu natal, în Ciego de Ávila. Ajuns la cea de-a XVI-a ediţie, el a atras în fiecare an artişti detalie internaţională, muzicieni importanţi, reprezentativi pentru muzica şi cultura cubaneză, precum Omara Portuondo sau La Charanga Habanera. Aceşti artişti valoroşi se alătură, desigur, tinerilor care aleg Festivalul Piña Colada pentru a se promova pentru prima dată. Astfel, oraşul Ciego de Avila a ajuns să fie cunoscut la nivel naţional, atât din punct de vedere social cât şi cultural. Cred că toate acestea sunt cele mai importante reuşite ale festivalului.

* * *

În anul 2019, Festivalul Piña Colada a avut nişte nuanţe speciale. Sub sloganul „Muzică şi Tineret”, a fost sărbătorit, ca de obicei, tineretul cubanez, dar şi împlinirea a 30 de ani de la înfiinţarea Institutului cubanez de muzică şi 15 ani de la crearea Brigăzii Instructorilor de Artă. Totodată festivalul a marcat, printre cele mai importante priorităţi şi sărbătorirea celor 55 de ani pe care îi împlineşte Casa de discuri EGREM, cea mai veche casa de discuri cubaneză, fondată în 1964, al cărei aport la moştenirea muzicală a Cubei este de neegalat.

Deşi punctul forte al Festivalului Piña Colada îl constituie marile concerte susţinute în pieţele principale ale oraşului cu formații muzicale din toată ţara, un spaţiu important a fost rezervat şi părţii teoretice. Simpozionul Muzică, Tineret şi Societate, ajuns la cea de-a IV-a ediție, a abordat subiecte de mare interes, cum ar fi „Rumba în perioada contemporană”, „Rockul în Pinar del Río”, „Haitienii în Cuba” precum şi alte teme de cercetare.

* * *

Nu mai puţin importante sunt activităţile colaterale desfăşurate în timpul festivalului, şi anume conferinţe, prezentări de filme documentare, lansări de carte şi întâlniri-dezbateri, parade ale actorilor de teatru, spectacole ale grupurilor de dansuri, întâlniri literare, expoziţii, vânzări de artizanat şi mari reuniuni dansante. Toate acestea fiind organizate cu scopul de a scoate în evidenţă cultura populară şi tradiţională cubaneză prin intermediul tuturor exprimărilor artistice.

La fiecare ediţie a Festivalului Piña Colada, formaţii cubaneze de mare prestigiu internaţional invadează spaţiile publice ale frumosului oraş Ciego de Ávila. În anul 2019 cei prezenţi la festival s-au putut bucura de spectacolele lui Descemer Bueno, David Torrens, Alain Pérez, Telmary Díaz şi desigur Duo Buena Fe, cu toţii vedete ale muzicii cubaneze şi internaţionale. Iar Grupul Orishas, în ritm de Hip Hop Latino, a fost cel care a susţinut concertul inaugural al celei de-a XVI-a ediţii a Festivalului de muzică cubaneză Piña Colada ce s-a desfăşurat în anul 2019 într-o piaţă plină de locuitori din Ciego de Ávila. Alături de localnici au participat şi numeroşi turişti, unii veniţi de pe cele mai apropiate insuliţe, iar alţii de la hotelurile unde s-au cazat, pentru a se bucura cu toţii de spectacolul oferit ore în şir de acest renumit grup cubanez.

* * *

Este adevărat că de-a lungul întregului an au loc pe cea mai mare insulă din Antile mai multe evenimente muzicale internaţionale, care atrag în Cuba interpreţi şi grupuri muzicale prestigioase. Cel mai important aspect al acestor festivaluri îl reprezintă participarea unor formaţii cubaneze de stiluri diferite. Festivalul Piña Colada, aflat deja la cea de-a XVI-a ediţie, este un exemplu în acest sens. Propunerile sale artistice sunt pentru toate gusturile şi vârstele, iar talentul şi virtuozitatea cântăreţilor şi instrumentiştilor cubanezi îi face pe vizitatorii din orice parte a lumii, să se bucure de accentul caraibian şi latino-american al muzicii care se cultivă aici.

Realizat de Esther Reyes Corría – RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)