Azi la Radio România Cultural: Călătorie în jurul lumii – Sâmbătă 30 Noiembrie, ora 19.00
30 November 2019
AUDIO The Dracula Investigation – un nou muzeu în Sighișoara
15 December 2019

ILUSTRATE DIN CUBA – Habana Compás Dance

Compania Habana Compás Dance dezvoltă o linie artistică inovatoare, în care esenţa dansurilor spaniole se contopeşte cu ritmurile afro-cubaneze. Cam aşa ar suna foarte pe scurt scrisoarea de prezentare a acestei tinere formaţii, care a câştigat aprecierea publicului cubanez şi evoluează deja pe mai multe scene internaţionale. Acest proiect artistic a luat naştere în anul 2004, iar fondatoarele sale sunt dansatoare cu înaltă calificare, care îşi demonstraseră deja valoarea pe mai multe scene ale lumii. Ele proveneau din rândurile unei prestigioase companii de dans, Baletul Lizt Alfonso.

* * *

Director general şi fondatoare a Companiei Habana Compás Dance este dansatoarea şi coregrafa Liliet Rivera. În mai multe interviuri, aceasta a vorbit despre felul în care a lucrat cu acest grup încă de la începuturile lui.

Liliet Rivera: Mai întâi au fost tatonările, încercările şi căutarea unei căi proprii, pornind de la flamenco. Cinci ani mai târziu, în 2009, grupul cuprindea deja 14 fete şi avea un stil artistic foarte nou, care îmbina  percuţia cu dansul într-un mod aparte şi revoluţionar, inedit în cadrul curentelor artistice cubaneze. Obiectivul său este acela de a aborda dintr-o perspectivă contemporană flamenco, dansul spaniol, ritmurile folclorice cubaneze, latine şi internaţionale, pentru a  le recrea cu o tehnică nouă, cu altă imagine şi alt format.

* * *

Când spunem că Habana Compás Dance îmbină dansul cu percuţia, nu ne putem imagina cât de spectaculos este modul în care realizează acest lucru. Ritm, culoare, mişcare, iar în centrul vârtejului de dans, un „taburete”, adică un scaun rustic, solid, cu spătar. Grupul propune cu adevărat o estetică vizuală diferită şi ingenioasă, după cum susţine şi directorul acestei formaţii, Liliet Rivera.

Liliet Rivera: Până acum am reuşit puţin câte puţin să facem ceva diferit şi cred că suntem singura companie din Cuba şi din lume care prezintă aşa ceva, pentru că în mod obişnuit formaţiile fac fie dans, fie percuţie.

* * *

Dansatoarele de la Habana Compás Dance au început un proces creativ foarte difícil dată fiind complexitatea pe care o presupunea intenţia lor de a îmbina elementul african cu cel spaniol, creând unul nou, care să fie cubanez în esenţă. Au fost ajutate în această muncă de percuţionistul şi directorul muzical al companiei, maestrul Eduardo Córdova.

Eduardo Córdova: Mi-am dat seama că puteam face o treabă minunată. Astfel, am început să predau tehnici şi noţiuni de percuţie, mânuirea beţelor şi exerciţii de poliritmie. În timp ce eu făceam percuţia, Liliet introducea mişcarea. De aici, totul a început să prindă formă, evoluând în jurul scaunului, acest „taburete” care a devenit element utilitar, decorativ şi instrument muzical în acelaşi timp.

* * *

După ce calea pe care Compania Habana Compás Dance avea să o urmeze a fost trasată, s-a mai făcut un pas: crearea unui grup muzical care să cânte live şi care să reuşească să adapteze sunetele tradiţionale la cele mai noi tendinţe muzicale, fără a uita ritmurile pur cubaneze cum ar fi son-ul sau rumba. Acest grup se compune din vioară, flaut, pian, tobe, percuţie, bas şi voce, ansamblu care contribuie la realizarea unei lucrări armonice mai complexe. Pe scenă se dansează, iar percuţia se realizează cu orice. Putem vedea cum sunt mânuite tobele batá şi conga, instrumente precum clave, chequeré, beţe de tobă, castaniete, dar şi sandale şi scaune pentru percuţie. Potrivit criticii, această companie de dans prezintă una dintre cele mai avangardiste, stimulative şi creative propuneri scenografice din Cuba.

* * *

În prezent, compania Habana Compás Dance este compusă din 25 de membri, dintre care 18 sunt dansatori: 15 femei şi 3 bărbaţi. La început, au fost doar femei.

Liliet Rivera: Un turneu în Coreea de Sud a făcut necesar acest lucru. În anul 2013, a avut loc pentru prima dată un festival al culturii cubaneze în această ţară şi ni s-a solicitat o prezenţă masculină pentru a face ceva mai afro-cubanez. Mi-a plăcut ideea şi am proiectat percuţia incluzând şi băieţii. Iar lucrurile au rămas aşa, deşi a fost ceva ocazional, pentru că eu întotdeauna am crezut că femeile se pot îmbrăca şi dansa ca bărbaţii.

* * *

Pe lângă spectacole, Habana Compás Dance desfăşoară şi o amplă şi interesantă activitate comunitară. Are o şcoală cu aproximativ 300 de copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 5 şi 18 ani. Activitatea desfăşurată în ateliere cu aceşti copii s-a dezvoltat mult, fiind parte integrantă a Proiectului „Dans şi Percuţie”.

Liliet Rivera: Ei se văd ca viitori membri ai companiei noastre şi asta ne arată că efortul depus de noi nu a fost în zadar, că identitatea lor culturală s-a îmbogăţit şi că aşteptările lor au crescut. În această şcoală cursurile sunt gratuite şi sunt sprijinite de părinţii care colaborează cu şcoala prin donaţii. Cel mai mare vis al elevilor se împlineşte atunci când îşi pot face prezentările anuale pe diferite scene ale capitalei cubaneze.

* * *

Au trecut câţiva ani de când compania Habana Compás Dance a luat naştere, iar cele patru dansatoare au început să dea formă concretă aspiraţiilor care le animau. A fost un drum scurt, dar în acelaşi timp lung şi plin de creativitate, de-a lungul căruia trupa a reuşit să îşi transpună visul în practică: Habana Compás Dance are o imagine proprie, o identitate, un mod de a face artă complet diferit de cel tradiţional, care a deschis calea unei propuneri estetice sui-generis. Potrivit celor declarate (într-un interviu din 2018 – Nota trad.) de dansatoarea şi coregrafa Liliet Rivera:

Liliet Rivera: Am făcut multe schimbări şi a fost în interesul nostru să le facem. Pentru oameni suntem „trupa cu scaunele” şi ne încântă acest lucru, dar recent am prezentat un design vizual diferit. La festivalul „Fiesta del Tambor” am venit pe scenă cu nişte cutii – create de Eduardo Córdova – şi asta a plăcut mult publicului. În cadrul programului de televiziune „Bailando en Cuba” („Dansând în Cuba”), am înfăţişat nişte umbreluţe, care fac şi ele parte din spectacol. Cel mai bun lucru este acela că oamenii care ne caută, publicul, continuă să fie principala noastră sursă de inspiraţie.

* * *

Habana Compás Dance, care se bucură deja de recunoaştere la nivel naţional şi internaţional, se remarcă prin căutarea constantă de noi simboluri artistice, dar îşi păstrează cu toate acestea profilul original. După cum a remarcat jurnalista Ana María Domínguez, linia artistică a grupului Habana Compás Dance este exprimată printr-o sinteză coregrafică în care esenţa dansurilor spaniole se contopeşte cu ritmurile afro-cubaneze şi dansul contemporan, prin noi coduri estetice.

Realizat de Esther Reyes Corría – RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)