Calatorie in jurul lumii Sambata 26 octombrie ora 19
26 October 2019
DOCUMENTAR: Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” – opera fundamentală a unui savant de excepţie
3 November 2019

ILUSTRATE DIN CUBA – La Bodeguita del Medio

 „La Bodeguita del Medio”, un restaurant tipic din capitala Cubei, Havana. O destinaţie turistică devenită celebră datorită personalităţilor ce i-au trecut pragul de-a lungul timpului. În plus, aici este şi locul de naştere a coktailului Mojito – o băutură tradiţională cubaneză preparată din cinci ingrediente: rom, zahăr, limetă, sifon şi mentă.

* * *

„La Bodeguita del Medio” este un mic bar restaurant tipic din Havana, cunoscut în întreaga lume. Un loc încărcat de istorie, în care se întâlnesc muzica, arta şi gastronomia. Imediat ce ai trecut pragul acestui local, ca vizitator, vei observa că de jur împrejur există multe lucruri care te atrag şi captivează în acelaşi timp, iar unul dintre acestea este curiozitatea de a afla ce anume are colţişorul acesta ? Ce l-a făcut să fie preferat de oameni celebri care prin prezenţa lor i-au adus notorietate încă de la înfiinţare ? Probabil că secretele s-ar putea ascunde într-un Mojito bun, în rom şi ţigările de foi, în mâncarea tradiţională şi desigur în frumuseţea muzicii cubaneze.

* * *

Originea acestui restaurant datează din 1942, când Angel Martínez a cumpărat o „bodega”(adică o mică prăvălie unde se vindeau în general produse alimentare) numită „La Complaciente”, situată pe strada Empedrado, foarte aproape de Piața Catedralei din Havana Veche. Prăvălioara avea să devină „Casa Martínez”, un loc în care se vindeau produse tipice dar, pe lângă acestea se serveau şi unele mâncăruri, iar oamenii veneau aici împreună cu prietenii lor. Acestea ar putea fi numite, începuturile restaurantului de astăzi.

Se spune că la scurt timp după ce „Casa Martinez” s-a transformat în localul cunoscut ca „Bodeguita” (adică „Bodega cea micuţă”), locul a început să fie frecventat de personalităţi marcante ale intelectualităţii cubaneze şi internaţionale precum Gabriela Mistral, Agustín Lara, Pablo Neruda, Ernest Hemingway şi Nicolás Guillén.

* * *

Multora li se poate părea ciudat numele ales – „La Bodeguita del Medio” (ce se traduce prin „Bodeguita de la Mijloc”). Însă pentru a înţelege mai bine, trebuie să vă precizăm că în Cuba, birturile ori micile „bodegas” (cu diminutivul „bodeguita”), erau aproape toate amplasate strategic la colţ sau la un capăt de stradă. În schimb, „bodeguita”despre care vorbim se găsea la jumătatea străzii. Aşadar, nu era nicidecum una oarecare, ci tocmai cea „de la mijloc”. De aici derivă şi numele „La Bodeguita del Medio”, pe care i l-au dat clienţii referindu-se la poziţia ei şi, ulterior, când locul s-a transformat în restaurant, proprietarul a decis să păstreze această denumire.

* * *

Restaurantul „La Bodeguita del Medio” a luat naştere la 26 aprilie 1950. Prin încăperile sale au trecut sute de celebrităţi, care au lăsat fiecare câte o urmă, în general sub formă de fotografii şi semnături ce decorează astăzi întreg localul. Legenda spune că funcţionarea la cote maxime a acestui loc i se datorează lui Ernest Hemingway. Într-o zi, acesta a intrat în „La Bodeguita del Medio” şi a băut un Mojito care i-a plăcut atât de mult, încât a lăsat o notiţă de mulţumire pe care proprietarul a pus-o în ramă. Astfel, pe  unul din pereţi, putem citi ce a notat scriitorul în limba engleză: „Mojito îl beau la Bodeguita… iar daiquiri la Floridita”.

De atunci, s-au perindat prin „La Bodeguita del Medio”, figuri importante ale secolului XX, iar acum ale secolului XXI. Interiorul localului este ca un fel de plimbare prin istorie. Se pot vedea semnăturile lui Errol Flyn, Salvador Allende, Gabriel García Márquez, Joan Manuel Serrat, Joaquín Sabina, precum şi cele ale miilor de vizitatori care, de-a lungul timpului, au dorit să-şi imortalizeze şi ei trecerea pe aici, scriind pe pereţii pe care aproape nu mai este loc din cauza celor peste două milioane de semnături.

* * *

Însă, „La Bodeguita del Medio” nu a cunoscut doar succesul. Au fost timpuri în care localul a trecut şi prin clipe grele. Astfel, a existat o perioadă în care restaurantul a rămas închis din diverse motive, dar nici unul nu l-a împiedicat să îşi redeschidă uşile şi să ducă mai departe povestea cu ajutorul pereţilor săi împodobiţi cu obiecte curioase şi tablouri de altădată, ca parte a istoriei oraşului Havana, declarat oraş-minune al lumii în anul 2016.

În prezent, numele de „La Bodeguita del Medio” se întâlneşte şi în Trinidad (provincia Sancti Spíritus), îl regăsim şi în alte ţări, ori pe alte continente, cum ar fi Statele Unite ale Americii, Mexic, Argentina, Italia, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii, Ungaria, Republica Cehă, Liban, Australia sau Spania. Însă pentru cubanezi, „La Bodeguita del Medio” este una singură, şi anume cea din capitala ţării, Havana.

* * *

Dacă alegeţi să luaţi prânzul sau cina „La Bodeguita del Medio”, trebuie să ştiţi că vi se va oferi un meniu tradiţional, tipic pentru bucătăria „criolla”: orez alb, „yuca con mojo”, (un fel de mâncare alcătuit din bucăţele de yuca fiartă servită cu sos făcut din usturoi şi ceapă rumenite puţin în ulei peste care se pune suc de portocală), pulpă de porc friptă sau  pui, pulpă de porc gătită în suc propriu, jumări din carne de porc, banane coapte sau „tostones” (bucăţi de banană verde, strivite şi prăjite).

Bineînţeles,întregul meniu este însoţit de muzică tradiţională cubaneză, Mojito şi ţigări de foi. Drept pentru care, vă invităm să-i treceţi pragul, pentru a descoperi astfel un loc în care să vă simțiți bine.

Realizat de Esther Reyes Corría – RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)