Bilet de îmbarcare spre… Câmpulung Moldovenesc, iar apoi către Cuba, într-o vizită prin Las Terrazas
19 May 2019
Azi la Radio România Cultural: Călătorie în jurul lumii – Sâmbătă 25 mai ora 19
23 May 2019

ILUSTRATE DIN CUBA – Las Terrazas

În Cuba există numeroase locuri unde se poate face turism în natură, dar între acestea există unul special, numit Las Terrazas. Este o comunitate turistică rurală, în Sierra del Rosario, provincia Artemisa, în partea de vest a Cubei.

Pentru mulţi locuitori din Las Terrazas, cunoscutul muzician Polo Montañez este cel datorită căruia locul acesta a ajuns pe culme, şi nu doar pentru cubanezi în general, ci şi pentru cei care vin aici din multe părţi ale lumii.

* * *

Nu demult, o echipă a postului Radio Taino, condusă de jurnalista Indira Iglesias, a vizitat Las Terrazas, având posibilitatea să cunoască frumuseţea locului, sentimentul de apartenenţă al oamenilor şi variatele opţiuni pe care le oferă această destinaţie turistică. Veţi afla astăzi câteva dintre poveştile pe care echipa de jurnalişti le-a găsit în regiune. Dar să începem cu începutul. Cum a luat naştere această comunitate ? Despre caracteristicile acestui loc înainte şi după triumful Revoluţiei cubaneze, precum şi despre schimbările care au avut loc de-a lungul anilor, aflăm de la ghidul local din Las Terrazas, Erik González Guerrero.

Erik González Guerrero:  Schimbarea este într-adevăr remarcabilă, este un salt mare, cea mai bună comparaţie ar fi cu Cascada Soroa, de exemplu, şi vorbesc aici despre atitudine morală, despre o motivaţie spirituală a oamenilor. Înainte de anul 1959, Las Terrazas cuprindea mici aşezări de ţărani care îşi câştigau existenţa tăind copaci pentru a face cărbune din lemn. Întreaga parte împădurită a zonei fusese devastată mai întâi de spanioli şi apoi de francezi pentru a încuraja extinderea plantațiilor de cafea. Aceşti țărani care trăiau împrăştiaţi, în condiţii grele, au fost mai întâi împroprietăriţi. Aceasta a fost prima etapă. S-a dat pământul ţăranilor, iar apoi a luat naștere acest proiect, care este un proiect social cuprinzător. Ţăranilor li s-a asigurat accesul la serviciile medicale, la educaţie, apă potabilă, li s-au asigurat condiţii de viaţă corespunzătoare. În paralel s-a trecut la împădurirea zonei. A fost astfel posibil ca după anul 1971 să li se pună la dispoziţie primele clădiri, primele 55 de locuinţe.

Las Terrazas a devenit obiectiv turistic, cu o dezvoltare durabilă şi sustenabilă în timp la începutul anilor ’90 ai secolului trecut, când s-a construit hotelul Moka, inaugurat în 28  septembrie 1994. Munca şi eforturile depuse aici  reflectă valorile socio-culturale, istorice şi politice ale regiunii. Totul s-a făcut  pentru a oferi locuitorilor o viaţă mai bună pentru că, la început, s-a crezut că zona de pădure ar putea fi folosită pentru a îmbunătăţi economia regiunii, dar pe urmă, în anul 1985 Sierra del Rosario a fost declarată Rezervaţie a Biosferei de către UNESCO. În acest context, s-a impus o schimbare, aşa că, odată cu apariția hotelului Moka, în 1994, a luat naștere turismul ecologic. Putem spune că ne aflăm pe calea unei dezvoltări durabile în această regiune, care este bogată nu doar prin valorile pe care le are, ci mai ales prin căldura umană a tuturor locuitorilor ei.

* * *

Las Terrazas este un loc demn de a fi explorat, luxuriant, plin de povești și legende. Această zonă ajunsese să aibă 54 de plantaţii de cafea, iar astăzi se pot vizita ruinele a douăsprezece dintre ele. Una dintre acestea, care a fost restaurată, este Cafetal Buena Vista (cafetalînseamnă plantație de cafea. – Nota trad.).

Erik González Guerrero: Cafetal Buena Vista a fost numele pe care i l-a dat primul său proprietar, domnul Sant Celabarre. Între anii 1802 şi 1809, în această parte de nord-est a Sierrei del Rosario a început să fie încurajată cultivarea cafelei. Plantaţia Buenavista este a doua care a fost restaurată şi transformată în muzeu, prima fiind Isabelica, situată în Gran Piedra, în Santiago de Cuba. Lucrările de restaurare s-au făcut aici în perioada 1993 –  1994. Din septembrie 1994 avem acest restaurant, care treptat a fost amenajat şi ca zonă muzeală, unde puteţi găsi referinţe despre uscarea cafelei, puteţi vedea moara unde era decorticată cafeaua precum şi barăcile sclavilor. Astăzi, mâncarea se pregătește în bucătăria plantaţiei unde, în anul 1994, încă se  mai folosea cuptorul original, cu cărbuni, care este intact şi a fost restaurat.

* * *

Alte atracţii pe care le puteţi găsi în Las Terrazas sunt excursiile şi rutele de drumeţie gândite în aşa fel încât vizitatorii să îi poată admira  uimitoarele peisaje. Dintre acestea, vă putem sugera rutele San Claudio, El Taburete, cărarea La Serafina, Las Delicias, Valea Bayate şi Circuitul Canopy, acesta din urmă fiind şi el unul dintre reperele turistice din Las Terrazas.

Erik González Guerrero:  Este o tiroliană care iniţial a avut trei secţiuni şi ulterior au fost făcute şase. Astfel avem 1600 de metri de cabluri distribuite pe şase secţiuni, trei începând din spatele hotelului prin vegetaţie (platformele sunt  deasupra  copacilor) şi alte trei deasupra zonei locuite, două dintre secţiuni ducând spre Lacul San Juan.

* * *

Celor ce doresc să folosească tiroliana, le spunem că o pot face fără frică, aşa după cum susţine şi ghidul local Erik González Guerrero.

Erik González Guerrero: Tiroliana este perfect sigură şi are ghizi specializaţi în această activitate, cu experienţă de ani de zile. Trebuie doar  respectate instrucţiunile date de ei. Dacă le urmaţi instrucţiunile, veţi avea o zi extrem de plăcută. Vă pot asigura că vă veţi bucura pe deplin de tot ce veţi vedea în timp ce alunecaţi pe cablu, exact ca păsările care zboară pe deasupra acestui traseu.

* * *

De viaţa comunităţii din Las Terrazas se leagă şi povestea muzicianului Polo Montañez. Când a fost întemeiat Complexul Las Terrazas, Polo şi grupul său au început să cânte în diverse locuri de interes turistic de aici, cum ar fi Hotelul Moka, Rancho Curujey şi Cafetal Buenavista. A umplut peisajul cu muzică şi a adus bucurie locuitorilor. În timpul acestor spectacole a fost descoperit de către proprietarul unei case editoriale, iar pentru Polo a început de atunci o carieră artistică fructuoasă, devenind cunoscut în multe părţi ale lumii. Dar Las Terrazas este locul în care a început să se manifeste talentul lui, şi tot aici este casa sa memorială, un mic muzeu. În fiecare an, la comemorarea morţii lui Polo Montañez, se organizează o zi specială care omagiază amintirea acestui cantautor numit şi „Guajiro Natural”, adică  „ţăran  autentic”.

Dar ce putem găsi în Casa Memorială a lui Polo Montañez ? Răspunsul îl vom afla de la directoarea muzeului, Dania Romero Rojas.

Dania Romero Rojas:  În prima încăpere găsim toate distincţiile şi premiile, discuri de aur şi platină câştigate în Columbia, precum şi o fotografie făcută în ziua în care i s-a dat această locuinţă. În partea dreaptă a casei sunt articole publicate despre Polo Montañez. În prima cameră avem viaţa lui, din copilărie şi până când a început să cânte la Cafetal Buena Vista. El a venit împreună cu familia să trăiască în această comunitate atunci când a luat naştere proiectul Las Terrazas. Sunt expuse chiar şi fotografii cu casa în care s-a născut Polo Montañez, diverse articole şi primele instrumente pe care le-a folosit atunci când şi-a alcătuit formaţia. O sinteză a unei biografii care strânge la un loc toate fotografiile cu primele grupuri cu care a cântat, cele de când a înfiinţat „Sorpresa”, apoi „Cantores del Rosario” şi până când a apărut Formaţia „Polo Montañez”. Poate fi vizitată desigur şi camera sa, unde se află ultima fotografie făcută cu câteva minute înainte de accidentul în urma căruia şi-a pierdut viaţa. În toată casa sunt afişate fraze rostite de el, luate din  interviurile şi din cântecele sale.

Polo Montañez a fost descoperit de un francez, directorul casei de discuri Lusáfrica, la Cafetal Buena Vista. Când ajungeţi în Las Terrazas şi urcaţi micul deal din dreapta, veţi vedea un semn care arată drumul spre casa lui Polo Montañez. Este a patra casă. Nu vă puteţi rătăci deoarece aici, în Las Terrazas, acesta este locul cel mai vizitat.

Realizat de Esther Reyes Corría – RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)