Bilet de îmbarcare spre… Târgu Neamţ, iar apoi către Cuba, într-una dintre cele mai importante atracţii naturale
15 June 2019
Bilet de îmbarcare spre… Târgu Neamţ, iar apoi către Cuba, în Piaţa Revoluţiei din Havana
16 June 2019

ILUSTRATE DIN CUBA – Mlaştina Zapata

Mlaştina Zapata (Ciénaga de Zapata), din provincia Matanzas, a fost declarată în anul 2000 Rezervaţie a Biosferei de către UNESCO şi sit Ramsar. Dintre multele atracţii naturale ale acestui arhipelag, locul acesta este unul dintre cele mai semnificative.

* * *

Mlaştina Zapata este zona cu cel mai ridicat grad de umiditate din Cuba şi una dintre cele mai mari din America Latină şi Caraibe. Toţi cei care o  vizitează, admiră condiţiile naturale de aici, condiţii care au transformat-o într-una din cele mai căutate destinaţii ale turismului în natură din această ţară.

* * *

Potrivit istoricilor, înainte de sosirea lui Cristofor Columb în arhipelag, zona mlaştinilor era locuită de grupuri de indieni culegători, vânători şi pescari, numiţi Siboney. În perioada colonială, fiind un loc aproape pustiu, a devenit refugiu pentru piraţi. Mai târziu, cu trecerea timpului, aici s-au aşezat cărbunarii şi pescarii, trăind ani de zile într-o sărăcie extremă.

După triumful Revoluţiei din Cuba, în anul 1959, au fost puse în practică diverse programe pentru a revigora acest loc şi pentru a-l scoate din mizerie şi abandon. Acele eforturi au fost pe deplin răsplătite. Astăzi, Mlaştina Zapata este o destinaţie turistică importantă pentru cubanezi, fiind, în acelaşi timp, şi un loc cu semnificaţie istorică, pe Playa Gíron şi Playa Larga, având loc evenimentele din timpul invaziei din Golful Porcilor, din aprilie 1961, care au dus la prima înfrângere a Statelor Unite ale Americii în America Latină.

* * *

Mlaştina Zapata este un loc magic în geografia arhipelagului şi, date fiind caracteristicile sale, reprezintă o destinaţie de interes la nivel mondial. Are statut de parc naţional şi se întinde pe o suprafaţă de 4.500 de kilometri pătraţi. Aici se găseşte unul dintre cele mai mari rezervoare de apă dulce din Cuba, fiind şi cea mai mare suprafață cu mlaştini şi teren mocirlos datorat pătrunderii apei mării. ,

În Mlaştina Zapata, se pot distinge două zone principale. Una, unde se află plajele şi o mare varietate de recifuri de corali, peşteri şi o faună acvatică specifică, iar cealaltă, cea umedă, mlăştinoasă, unde este şi cea mai mare rezervă forestieră din ţară. În această zonă umedă putem găsi numeroase plante şi animale, între care 16 specii de reptile, ca de exemplu crocodilul, apoi „manjuarí” (un peşte a cărui lungime poate ajunge la 2 metri, specie ameninţată, considerată fosilă vie), sau „jutía” (un mamifer rozător de dimensiunea unui iepure, dar mai robust, cu blană roşcată şi moale). Pe lângă aceşti reprezentanţi endemici ai faunei, aici mai trăiesc şi peste 200 de specii de păsări, multe dintre ele de asemenea endemice, fapt pentru care zona este considerată cea mai mare conglomeraţie de păsări migratoare din Cuba.

* * *

Dacă v-aţi propus să ajungeţi în Cuba, să nu vă fie teamă să vizitaţi Mlaștina Zapata, deoarece în acest loc, cu vegetaţie abundentă şi populat de animale și plante pe care nu le veţi întâlni în altă parte, au fost create condiţii pentru primirea vizitatorilor din întreaga lume care sunt interesați să cunoască flora şi fauna exotică de aici. În acest sens, emisiunea Ilustrate din Cuba, vă recomandă câteva dintre locurile cele mai vizitate. Primul, ar fi Centrul de Turism din Guamá, situat în centrul acestei lagune. Aceasta este o destinaţie pe unde trebuie să treceţi atunci când vizitați Mlaştina Zapata. Veţi găsi acolo informaţii suficiente, dacă doriţi să continuaţi călătoria prin această zonă umedă.

Centrul Turistic Guamá, îşi datorează numele unuia dintre primii „caciques”, şefi de trib, ai insulei care au rezistat conchistadorilor spanioli, între anii 1522 şi 1532. Din acest motiv, a fost recreată aici o atmosferă care ne plasează în universul primilor locuitori ai Cubei. O destinaţie deosebită este  Villa Guamá, un mic și primitor centru turistic, care se remarcă prin mobilierul cu un design aparte, tipic cubanez, şi care dispune de 47 de camere. Arhitectura imită casele cubaneze aborigene, circulare și construite pe piloni care se sprijină pe fundul lagunei. Toţi călătorii pot găsi cazare aici.

* * *

De asemenea, vă mai recomandăm să vizitaţi şi Satul Taíno. un loc interesant unde veţi găsi un ansamblu de sculpturi şi construcţii care reproduc viaţa şi obiceiurile locuitorilor precolumbieni din Cuba. Artista cubaneză Rita Longa este cea care, în 1962, a creat 25 de sculpturi de aborigeni la scară naturală. Aceşti aborigeni desfăşoară activităţile obişnuite din vremurile trecute, cum ar fi vânătoarea, pescuitul şi alte munci. Ansamblul sculptural este completat de un mare „caney”, un fel de colibă din frunze de palmier ​​în care locuiau vechii „taíno”. Iar dacă doriţi să intraţi, veţi găsi oameni deghizaţi în băştinaşi care dansează, cântă şi fumează tutun. Folosesc cuvinte indigene şi desfășoară o ceremonie care completează spectacolul care îi atrage pe vizitatori. O modalitate simplă de a recrea, de a arăta  modul de viaţă a acelor indieni.

* * *

O alta atracţie pe care o puteţi găsi în Mlaştina Zapata, mai ales dacă iubiţi animalele, este crescătoria de crocodili. Este o vizită foarte instructivă, deoarece ghizii fac un tur al etapelor vieţii acestor reptile mari şi îndrăzneţe. Există aici două specii, aşa-numitul crocodil american sau „caiman”, şi crocodilul cubanez, care este mai mic şi de apă dulce. În crescătorie pot fi văzute şi alte animale (unele foarte rare în Caraibe), ca marele lamantin (un mamifer cetaceu asemănător cu foca, dar mai  mare) sau „jicotea”, o specie de broască ţestoasă. Dar simbolul zonei rămâne, fără îndoială, crocodilul.

* * *

O destinaţie deosebită este şi „Laguna del Tesoro” (Laguna Comorii), unul dintre cele mai spectaculoase peisaje naturale ale insulei. Frumuseţea locului este copleşitoare, atât datorită florei abundente şi verzi, cât şi datorită întinderii. Mulţi se întreabă cum este posibil ca în mijlocul acestei zone mlăştinoase şi complexe să existe cel mai mare lac de apă dulce din Cuba. (în limba spaniolă, cuvântul „laguna” desemnează o întindere de apă în general dulce. – Nota trad). Este într-adevăr o destinaţie extraordinară, cu peisaje de neuitat. Acest rezervor natural semnificativ are o suprafaţă de 16 kilometri pătraţi, un diametru de 5 kilometri şi o adâncime medie de 4 kilometri. Şi de asemenea, posedă o serie de poveşti.

* * *

Multe sunt legendele care au fost ţesute în jurul Lagunei Comorii. Numele şi-l trage de la faptul că unii piraţi care treceau prin Cuba, în timpurile coloniale, îşi ascundeau  aici comorile, fiind siguri că nimeni nu le-ar putea fura. Locul era ideal pentru a ascunde bogăţii, fiind foarte neospitalier şi greu accesibil. Altă poveste, cea mai răspândită, este legenda aborigenă care spune că băştinaşii supuşi abuzurilor şi în pericol de a fi jefuiţi de spanioli, pentru ca bogăţiile lor să nu încapă pe mâna acestora, şi-au  aruncat în apele adânci ale mlaştinii aurul, argintul, ceramica şi pietrele preţioase pe care le deţineau. Din acel moment, numele apei a rămas „Laguna del Tesoro”.

Adevărul este că în „Laguna del Tesoro” istoria trecutului aborigen cubanez se îmbină cu natura sălbatică şi exotică a Mlaştinii Zapata.  Toate acestea se pot vedea străbătând laguna cu barca: în afară de speciile acvatice endemice, se pot admira malurile acoperite de păduri dese și numeroasele păsări. Mlaştina Zapata este un cadru minunat pentru activităţi legate de natură şi care oferă multe posibilităţi pentru practicarea turismului de aventură. Acesta sunt părerile consemnate în cărţile de oaspeţi de către cei care s-au bucurat de plajele de aici, de hoteluri și de tot ce au avut la dispozţie. Dar, înainte să ne luăm rămas bun, ar mai fi o ultimă sugestie, legată de Centrele de scufundări. Dacă vă place să faceţi scufundări, puteţi practica acest sport de-a lungul întregii coaste, unde se întinde o magnifică barieră de corali, cu resturi de nave scufundate, peşteri şi o faună acvatică spectaculoasă. Există patru centre de instruire şi peste 30 de puncte de scufundare. În plus este şi o ocazie foarte tentantă, date fiind enigmele pe care le conţin aceste ape.

* * *

Atracţiile oferite de Mlaştina Zapata sunt multe. Zi de zi sosesc aici  excursionişti cubanezi şi străini din toate colţurile lumii. Sperăm să o includeţi şi dumnevoastră în planurile pentru următoarele vacanţe.

Realizat de Esther Reyes Corría – RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)