Calatorie in jurul lumii – sambata 26 ianuarie, ora 19.00
26 January 2019
Bilet de îmbarcare spre… Săpânţa şi apoi către Cuba, pentru a descifra câte cava din istoria evantaiului
27 January 2019

ILUSTRATE DIN CUBA – O privire asupra Cubei

Pe 1 ianuarie, începând cu anul 1959, în fiecare an Cuba îşi sărbătoreşte Ziua Naţională, marcând astfel o nouă etapă în istoria ţării: cucerirea independenţei pentru care au luptat generaţii întregi de cubanezi. O victorie care i-a adus poporului bunăstare, suveranitate şi recunoaştere socială, independent de rasă sau sex.

* * *

Şi cum Ziua Naţională coincide cu sosirea Anului Nou, cubanezii au parte de un amestec de sărbători, pe care le petrec într-un mod special. În cadrul reuniunilor familiale, dar şi la cele cu prietenii, se servesc mâncăruri tradiţionale, specifice fiecărui loc. Şi bineînţeles, se dansează, pe ritmuri caraibiene. Nu lipsesc nici târgurile, spectacolele culturale din pieţe şi teatre, iar posturile de radio şi televiziune organizează programe speciale.

* * *

Republica Cuba este un arhipelag alcătuit din Insula Cuba, Insula Tineretului (Isla de la Juventud) şi peste patru mii de insule mai mici şi insuliţe numite „cayos”. Este cea mai mare insulă din Antilele Mari şi se află în plină Mare a Caraibilor, la intrarea în Golful Mexic. Ţările cele mai apropiate de Cuba sunt Haiti, Bahamas, Statele Unite ale Americii, Jamaica şi Mexic. Insula Cuba este o fâşie lungă şi îngustă, cea mai lată parte a ei măsurând 191 km, iar cea mai îngustă, doar 31 km. Limba oficială este una singură, şi anume spaniola.

* * *

Cuba are o climă subtropicală moderată, cu un anotimp ploios cuprins între lunile mai şi octombrie şi unul sărac în precipitaţii în perioada noiembrie-aprilie. Temperaturile sunt în general ridicate, media anuală situându-se în jurul valorii de 25° C. Iarna media este de 20 de grade, iar vara, de 26 – 27° C, dar s-au înregistrat şi temperaturi care au depăşit 35° C. Această climă ne permite să definim Cuba ca fiind o ţară cu o vară eternă, un loc în care te poţi bucura din plin de natura şi de plajele ei.

* * *

Cuba este un stat socialist, împărţit din punct de vedere politic şi administrativ în 15 provincii şi un municipiu special. Capitala, Havana, are peste 2 milioane de locuitori. Există şi alte oraşe importante, cum ar fi Santiago de Cuba, Cienfuegos şi Pinar del Rio. Cât despre populația ţării, aceasta depăşeşte 11 milioane de locuitori. ​​Poporul cubanez s-a format din urmaşii spaniolilor şi ai africanilor, precum şi din amestecul celor două grupuri rasiale. Lor li s-au mai adăugat, în timp, descendenţi ai chinezilor şi emigranţilor europeni.

* * *

În Cuba, religia predominantă este cea romano-catolică, dar se practică şi religiile protestante şi culte afro-cubaneze, care îşi au originea în sincretismul dintre catolicism şi religiile africane, aduse aici de negri în perioada sclaviei. Însă o mare parte dintre cubanezi recunosc că sunt adepţi ai Santeriei (deosebit de populară, aparţinând tuturor claselor sociale). De-a lungul secolelor de guvernare colonială, sclavii din Africa de Vest aduşi în Cuba şi-au păstrat religiile ancestrale. Spaniolii le-au permis acestora să-şi practice în voie credinţa, din dorinţa de a evita astfel vreo răscoală. Cu toate acestea, faptul a fost posibil doar în grupuri sociale etnice (ce erau patronate de către un sfânt romano-catolic). În consecinţă, diferitele culte africane s-au unificat sub numele de „Regla de ocha” (Calea sfântului). Drept pentru care, am putea spune că religia care a rezultat – Santeria – s-a ascuns în spatele unei faţade de catolicism, cu diferiți sfinţi consideraţi a fi „emisari spirituali” ai lui Dumnezeu. (nota red.)

* * *

Cuba este o ţară mică, dar bogată în istorie şi tradiţii. Simbolurile ei naţionale sunt drapelul, ce a fluturat pentru prima dată în secolul al XIX-lea, stema, încărcată de simbolism, şi imnul naţional. Şi să nu uităm de floarea naţională, care este „mariposa blanca” (în traducere „fluturele alb”) ori de „tocororo”, pasărea care îi reprezintă pe cubanezi prin penajul său viu colorat, în care se regăsesc culorile steagului. La toate acestea se mai adaugă, desigur, şi arborele naţional, care este Palmierul regal (cunoscut sub denumirea ştiinţifică de „Roystonea regia”).

José Martí, cel mai universal dintre toţi cubanezii, este exponentul major al gândirii cubaneze contemporane şi Eroul Naţional al Republicii Cuba.

* * *

Cultura cubaneză este rezultatul fuziunii a două rădăcini esenţiale, una provenind din Spania, iar cealaltă din Africa. Se spune că ceea ce este autentic cubanez este în mare măsură o combinaţie între elementul popular spaniol şi elemente culturale ale populaţiei negre.

De-a lungul istoriei ţării, au fost cuprinse într-un larg evantai toate artele, dar manifestarea artistică prin care Cuba a devenit cunoscută în întreaga lume este muzica. Muzica este, fără îndoială, cea care a influenţat cel mai mult personalitatea cubanezilor. Crearea unor genuri muzicale valoroase, care au câştigat o mare popularitate, a transformat Cuba într-o „Insulă a Muzicii”. Cunoscutele son, rumba, bolero, guaracha, danzón sunt doar câteva dintre ritmurile pe care cubanezii le-au dăruit lumii.

Realizat de Esther Reyes Corría – RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai)