Azi la Radio România Cultural: Bilet de îmbarcare spre… Deva, iar apoi către Cuba pentru a ne relaxa câteva minute pe Plaja Varadero…
13 November 2016
Povestea bisericii de la Densuș, lăcașul construit pe locul unui vechi templu roman
15 November 2016

ILUSTRATE DIN CUBA – Plaja Varadero

Întemeiată ca o aşezare în 1887, actuala „Plajă Albastră a Cubei”, cum mai este numit Varadero, este un mare oraş înconjurat de apă, situat pe coasta de nord a provinciei Matanzas, chiar pe Peninsula Hicacos, la o distanţă de  2 ore de  Havana (capitala Cubei), pe autostradă, sau la câteva minute cu avionul, motiv pentru care, oraşul staţiune dispune de un aeroport internaţional deosebit.

ilustrate-din-cuba-plaja-varadero-2

Centrul turistic din Varadero este condus de mai multe lanţuri hoteliere cubaneze, dar şi străine, cum ar fi Gran Caribe, Gaviota, Cubanacán, Meliá, Barceló, Iberostar şi altele, situate pe prima linie de la plajă sau pe bulevardele din jur. Mai mult de atât, aşezarea deţine şi de o puternică infrastructură de restaurante specializate în bucătăria locală şi internaţională, snack-bar, magazine şi centre comerciale, centre de navigare şi scufundări, cu filiale în  mai multe hoteluri.

* * *

 ilustrate-din-cuba-plaja-varadero-3Pentru cei cărora le place aventura, în Varadero există 23 de zone de scufundare cu o mare varietate de corali multicolori, corali evantai, peşti, homari, creveţi, crabi, broaşte ţestoase şi mai mult de 70 de tipuri de moluşte care îl vor uimi chiar şi pe cel mai experimentat scafandru. Aici, se predau cursuri de iniţiere în piscine şi pe plajă, şi cursuri specializate recunoscute la nivel internaţional.

Alte opţiuni de agrement includ plimbări călare, cu bicicleta, cu trenuleţul şi cu trăsura (toate acestea pe uscat), iar pe mare pescuit sportiv şi sporturi nautice, cu puternică motivaţie. Surfingul, schiul nautic, bărcile cu pânze, catamaranele sau planşele cu vele dau strălucire apelor din Varadero.

* * *

Printre atracţiile de care vă puteţi bucura în Varadero, în locul pe  bună dreptate numit Plaja Albastră a Cubei, se află Varasub, cu podeaua de sticlă, care este ca un fel de fereastră către adâncuri, prin care se pot admira recifurile, fauna şi peisajul marin. De pe punte, călătoria de vă permite să vedeţi marea dezvoltare a zonei hoteliere şi să vizitaţi Rezervația Ecologică Varahicacos, la capătul estic al peninsulei.

În Varadero, Delfinariul este, fără îndoială, încă unul din locurile de interes pentru turişti. Aici vă puteţi bucura de un spectacol în care rolul principal revine, desigur, acestor inteligente mamifere marine. În plus, cei ce doresc să fie în preajma blânzilor delfini, pot alege să facă o baie în compania lor.

* * *

Varadero are şi un excelent teren de golf de 62 de hectare şi cu o lungime ce depăşeşte 3 km. Iubitorii acestui sport vin din toate colţurile lumii să îşi arate măiestria sub soarele tropical şi să participe la competiții internaționale. Clubul terenului de golf ocupă impunătoarea Casă Xanadú, fostă reşedinţă a multimilionarului nord-american de origine franceză Irenée Dupont. În spaţiile sale funcţionează un rafinat restaurant francez, iar la ultimul etaj, barul Mirador.

* * *

Centrul de Paraşutism din Varadero are un loc aparte în cadrul variatei game de distracţii şi petrecere a timpului liber la care are acces turistul care vizitează „Plaja Albastră a Cubei”. Aici sunt disponibile cursuri de pregătire şi practică, pe uscat.

Pe de altă parte, numeroasele facilităţi sportive permit desfăşurarea de activități în aer liber, cum ar fi practicarea tenisului…

Acesta este Varadero. Un loc magic, un paradis de mare şi nisip fin, înconjurat de o atmosferă plină de atracţii, în care se contopesc nuanţe de verde, albastru şi soare permanent.

 

Realizat de Ariadne Argudín – RADIO TAÍNO

(traducere – Diana-Maria Şincai – Direcția Relaţii internaţionale)